Zo worden vluchten naar Mars een stuk goedkoper

Mars-Vlucht
Rekenkundigen hebben een nieuwe manier ontdekt om ruimteschepen naar Mars te sturen, die een stuk goedkoper (en trager) is dan nu het geval is.

In plaats van naar de rode planeet te vliegen, wordt er een ruimteschip naar Mars toegeslingerd, zodat hij in de baan van de planeet terechtkomt. Deze zogenaamde Ballistic Capture-techniek lanceert het schip in de baan, maar zorgt dat het langzaam beweegt dan de planeet zelf. Op deze manier zal Mars vroeg of laat naar het schip toekomen, en al de brandstoffen die normaal gesproken gebruikt worden om naar de planeet toe te vliegen, kunnen daardoor achterwege blijven.

Maanden wachten
Deze grote hoeveelheid brandstof hoeft dus ook niet meer meegenomen, wat weer kleinere en lichtere ruimteschepen oplevert. Dit zorgt dus allemaal voor goedkopere vluchten, met het enige probleem dat het een stuk langer duurt om de reis te volbrengen. Terwijl het schip in de baan wacht totdat de planeet er is kunnen er maanden verstrijken, wat de Ballistic Capture-techniek niet geschikt maakt voor bemande vluchten.

Voor Mars Rovers maakt die paar maandjes echter niet uit, wat het in de toekomst een stuk goedkoper kan maken voor NASA en andere ruimte-organisaties om Mars te onderzoeken.

Nog geen reacties

  1. Maak van maanden maar jaren. Mars heeft al 1,8 jaar nodig voor een rondje om de zon. Mars verplaatst met een snelheid van vele duizenden km/h. Om gebruik te kunnen maken van de balistic capture techniek kan het snelheids verschil tussen Mars en het ruimtevaartuig slechts een paar honder km/h zijn, het kan dus een eeuwigheid duren voor de twee elkaar ontmoeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *