Zolang duurt het totdat iedereen de Ice Bucket Challenge heeft gedaan

Ice-Bucket
Als je de video’s van mensen die een bak met ijswater over hun hoofd krijgen ook wel weer gezien hebt, moet je nog even volhouden. Hier kun je zien hoelang het nog duurt totdat de gehele wereldbevolking de ijshype over zich heen heeft laten komen.

Het hele principe van de ALS Ice Bucket Challenge werkt zo: jij wordt door iemand uitgedaagd om een bak met ijskoud water over je hoofd te gooien binnen 24 uur. Daarna mag jij drie mensen aanwijzen die een soortgelijk ijsbad nemen. Hoe meer mensen de uitdaging volbrengen, hoe meer mensen er worden aangewezen. Zie het als een virus dat zich langzaam maar zeker over de wereld verspreid.

For science!
Nu we dit weten, kunnen we relatief gemakkelijk uitrekenen hoelang het nog duurt totdat de gehele wereldbevolking de uitdaging achter de rug heeft. De rekenwonders bij Wired hebben onderstaande grafiek in elkaar gezet, door bij het aantal mensen die de uitdaging gedaan hebben (n1) steeds drie op te tellen en te vermenigvuldigen met het totaal. Dit levert de volgende indrukwekkende formule op: n2 = n1 + 3 * n1. Als er niets mis zou gaan, en niemand afzegt of de uitdaging dubbel doet, levert dit onderstaande grafiek op.

Ice-bucket-grafiek

35 dagen
Zoals je kunt zien duurt het maar 35 dagen om iedereen ter wereld een bak met water over hun hoofd te laten gooien met de ALS Ice Bucket Challenge. De rechte lijn ontstaat omdat het nieuwe aantal steeds wordt vermenigvuldigd met het vorige, wat een exponentieel getal oplevert.

Stel dat sommige mensen dubbel gekozen worden, of dat ze simpelweg niet meedoen met de uitdaging, dan loopt heel de formule in de soep. De nieuwe grafiek die ontstaat als je dit meerekent houdt hier rekening mee. In deze nieuwe berekening gaat men ervan uit dat 20% van de gevraagde mensen de uitdaging daadwerkelijk doet, de overige 80 heeft hem al gedaan of haat koud water.

Ice-Bucket-grafiek

Haast identiek
De oranje lijn is haast identiek aan de blauwe, omdat het om zo’n groot getal gaat. Als we bijvoorbeeld naar dag 29 kijken, zien we dat 268 miljoen mensen de uitdaging volbracht hebben. Dat betekent dat er nog steeds zeven miljard droge mensen overblijven.

De kans dat je een dubbel persoon kiest is dus zo klein, dat het haast niet uitmaakt vergeleken met de eerste grafiek. Pas op het einde ga je het verschil merken, maar dan is het al te laat. Omdat zoveel mensen weer nieuwe mensen nomineren krijgt in de laatste ronde alsnog bijna de volledige wereldbevolking een nat pak. Even volhouden dus, over iets meer dan een maand is ook deze hype weer overgewaaid.

3 reacties

  1. “De rechte lijn ontstaat omdat het nieuwe aantal steeds wordt vermenigvuldigd met het vorige, wat een exponentieel getal oplevert.”
    Nee, de rechte lijn ontstaat omdat je de exponentiële functie uitzet op een logaritmische (100, 10.000, 1.000.000,… ipv 1, 2, 3,…) schaal ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *