‘Zonnecellen in het scherm van de iPhone 6’

iPhone 6 concept
Apple is op steeds meer manieren de mogelijkheden van zonne-energie aan het benutten. Niet alleen in datacentra en voor het aanstaande hoofdkwartier, ook ín de schermen van smartphones. Daar zijn althans aanwijzingen voor.

In een diepgravend artikel op Seeking Alpha worden door Matt Margolis diverse puzzelstukjes samengevoegd en komt hij tot de conclusie dat Apple voor de volgende generatie iPhone en iPod Touch vol inzet op saffierglas, gecombineerd met geïntegreerde zonnecellen waarmee de batterij van de telefoon continue wordt opgeladen.

Het begint met de deal tussen Apple en GT Advanced Technologies in Arizona van vorig jaar november. Apple schoof toen $578 miljoen in de richting van dit technologiebedrijf, dat gespecialiseerd is in de productie van saffierglas. Een duurdere maar ook veel hardere glassoort dan het nu veelvuldig toegepaste Gorilla Glass dat al sinds de eerste iPhone wordt gebruikt. Dit zou dus als beschermlaag over het display van de iPhone 6 gelegd kunnen worden. Tegelijkertijd vermoedt Margolis dat er ook zonnecellen in ondergebracht worden. Dit baseert hij op:

 • Orders voor apparatuur
 • Verschillende patenten
 • Vacatures

GT Advanced Technologies zou in de onderzijde van het beschermende laagje saffierglas groeven kunnen aanbrengen waarin zonnecellen of een zonnefilm wordt geplaatst. Dit herleidt hij naar het contract tussen de bedrijven, en het feit dat Apple onlangs op zoek was naar een Thin Films Engineer met ervaring op het gebied van zonnecellen.

Vergezocht? Wat dacht je van deze: Apple wil het saffierglas ook meteen gebruiken om er een Touch ID-vingerafdrukscanner in onder te brengen. Hierdoor wordt niet de homeknop, maar een gedeelte van het scherm gebruikt om je vingerafdruk te scannen en de telefoon te ontgrendelen. Of om een mobiele betaling te doen. (via Forbes)

De iPhone 6 wordt pas in het najaar van 2014 verwacht, dus voor die tijd zal er vanuit Apple niets over dergelijke ontwikkelingen naar buiten worden gebracht. Saffierglas met zonnecellen en vingerafdrukherkenning houdt voorlopig dus het predicaat ‘speculatie’.

Nog geen reacties

 1. Haha, nu zie je overal bosjes iphones aan laders liggen. Straks zie je ze overal in de zon liggen. Lekker op te warmen in de zon, en dan wil hem gebruiken en dan is het scherm zwart door de warmte.

  • @dotternetta: Je iPhone in de volle zon leggen om ‘m op te laden, dat zal het waarschijnlijk niet worden. Het lijkt me inderdaad dat het toestel dan veel te heet wordt. Het is echter wel zo dat zonnecellen ook energie opleveren wanneer ze niet direct aan vol zonlicht worden blootgesteld.

   Ik denk dat Apple met deze techniek niet zozeer je iPhone wil kunnen opladen, maar ervoor wil zorgen dat je opgeladen accu langer mee gaat. Of om de omvang van de accu te verkleinen. De ruimte die dan ontstaat kan dan voor andere zaken worden benut, of om het toestel dunner en lichter maken.

    • @frietjemet: Dan heb je het als bedrijf toch perfect voor elkaar? Wanneer Apple troep zou maken die in werkelijk niets anders uitblinkt dan het bedrag op het prijskaartje, dan zouden mensen die “rommel” echt niet blijven kopen. En dat de duurste spullen niet altijd de allerbeste spullen zijn, dat zien we met heel veel dingen. Je betaalt nu eenmaal ook voor het merk en imago. Dat zie je bij kleding, auto’s, apparatuur, etc.

     • @dennis:
      Benieuwd wat dan de reparatiekosten gaan worden als je dat ding laat vallen. 60 procent van de mensen die ik ken met een iPhone heeft of had een barst in het scherm omdat ze hun iPhone hebben laten vallen. Ik heb mijn iPhone 3gs nu bijna 4 jaar. Baksteen onder de iphones. Honderden keren mee gegooid, niks aan de hand. ( Wel met siliconen hoesje )

 2. Haha, nu zie je overal bosjes iphones aan laders liggen. Straks zie je ze overal in de zon liggen. Lekker op te warmen in de zon, en dan wil hem gebruiken en dan is het scherm zwart door de warmte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *