Zonnepanelen van Tesla nu al in opspraak

zonnepanelen-brand-voorkomen
Daarnaast tips hoe jij de Tesla-problemen kunt voorkomen.

Eergisteren meldden we dat Tesla een rentree voorbereidt van haar zonnepanelen en ook de mogelijkheid biedt om deze te huren. Behulpzame lezers deelden hun ervaringen en daaruit blijkt dat dit aanbod wellicht minder gunstig is dan het lijkt. Dat is naar, maar nog niet voldoende om de zonnepanelen in opspraak te brengen. Daar heeft men de Amerikaanse supermarktgigant Walmarkt voor nodig. Zij hebben Tesla aangeklaagd wegens nalatigheid bij het aanleggen van de zonnepanelen op 240 Walmarkt-vestigingen. Dit heeft in ieder geval geleid tot brand bij 7 vestigen en honderdduizenden euro’s schade.

In de stukken lezen we onder meer dat Walmarkt Tesla verwijt dat de zonnepanelen zelf gebreken vertoonden en dat het personeel dat ze moest plaatsen niet alleen onvoldoende getraind was, maar ook opdracht kreeg om ze zo snel mogelijk te plaatsen, ook als dat ten koste ging van … Alsof dat nog niet erg genoeg is verwijt Walmarkt ook dat de monteurs verkeerde elektrische verbindingen hebben geplaatst. Walmarkt wil nu dat de zonnepanelen door Tesla verwijderd worden en dat Tesla een fikse schadevergoeding betaalt.

Nu zonnepanelen vanwege de besparingsmogelijkheden populair blijven zien we ook in Nederland een stijgend aantal branden door zonnepanelen ontstaan. Zo onderzocht TNO in opdracht van de Tweede Kamer dat er in 2018 ten minste 27 installaties in vlammen opgingen. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat systemen die in het dak worden geïntegreerd vaker tot brand leiden omdat de panelen hun warmte niet goed kwijt kunnen door het omringende dak.

Ook hier worden, net als in de Tesla-zaak, fouten in verbindingen met connectoren. Ook gebruikt men bij grote installaties te dunne kabels en vergeet men soms om de installatie te aarden. Een goede berekening, draaiconnectoren en dikke kabels kunnen veel problemen besparen.

Hoewel het aantal incidenten relatief klein is, wil je natuurlijk geen brand. Verdiep je daarom vooraf goed in de installateur en de te gebruiken materialen.

Noot: de foto is puur ter illustratie. Over de kwaliteit van het door de gefotografeerde monteurs te leveren werk is niets bekend.

Eén reactie

  1. Ik word doodgegooid met aanbiedingen voor het huren van zonnepanelen. Dan wordt er een huurprijs voorgesteld voor een periode van tien jaar, waarbij je na aftrek van de huur een besparing overhoudt van ca. 10-15 euro per maand – gemiddeld zeg maar 150 euro per jaar.

    Na het verstrijken van de huurtermijn mag je de panelen overnemen tegen een ‘restwaarde’ van 50 euro per paneel, mede gebaseerd op een ‘nieuwprijs’ van 300 euro/stuk. Mind you: die panelen zijn dan al tien jaar oud. En op dit moment koop je die panelen nieuw voor bedragen van 100-150 euro, een beetje afhankelijk van het type en rendement. (En die prijzen dalen nog steeds flink.)

    Met andere woorden: wil je groene stroom, spaar dan ff door tot je een stuk of 12 van die 300Wp panelen op je dak kan leggen, inclusief omvormer en deugdelijke installatie. Heb je op dit moment al binnen een jaartje of vijf terugverdiend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *