Zorgen Nederlandse iPadscholen voor gameverslavingen?

iPad school O4NT
Een onderwijsstructuur waarin alles vrijblijvend is en kids constant een iPad in de knuistjes houden. What could possibly go wrong?

Het klonk als een veelbelovend project: de Steve JobsSchool. Met tablets gevulde onderwijsinstellingen die gebruik maakt van het O4NT-principe (Onderwijs voor een Nieuwe Tijd), waar Maurice de Hond een groot voorvechter van is. Kinderen zijn niet verplicht om overdag naar de boekenloze school te komen en moeten ook thuis en in vakanties gebruik maken van iPads om te studeren. Ook internationaal is er veel belangstelling voor.

De nadelen? Kinderen zouden er enigszins gameverslaafd van kunnen worden. Althans, dat meldt de Telegraag, die met één (1) moeder heeft gesproken wiens kind van het padje raakte door het 24/7 vasthouden van een Apple-tablet. “Hij werd thuis boos en opstandig als hij niet online kon. Hij bleef zitten in de eerste, mede als gevolg van die verslaving. Uiteindelijk is hij bij me weggelopen omdat hij helemaal flipte toen wifi er een keer uit lag.” Aldus de anonieme doch bezorgde moeder. Ook drong de lesstof niet meer tot haar zoon door.

De Open Universiteit heeft dinsdag bekend gemaakt dat ze de effecten van de Steve Jobsscholen, waarvan er inmiddels 22 zijn in Nederland, gaan onderzoeken. We zijn benieuwd of in dat onderzoek wordt gestaafd dat iPadscholen een gateway voor gameverslavingen zijn, maar we denken dat we het antwoord al weten.

2 reacties

  1. Het voorbeeld lijkt mij meer een probleem in de persoon dan aan de aangeboden methodiek. Dat gezegd hebbende ben ik niet enthousiast over de Steve Jobs scholen. Heel flauw: de naam vind ik al ontstellend raar. Daarnaast denk ik dat een tablet een goede aanvulling is op het gebruik van boeken, maar zeker nog geen vervanging van. Je leert juist van het grasduinen in boeken, af en toe een stuk over slaan en terug te bladeren. Een Ipad geeft iformatie in hapklare brokken, je hoeft niet meer te doen dan slikken. Feitelijk is het niet een Steve Jobs school maar een vlaflip school.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *