Wow! Deze techniek laat een verlamd persoon weer voelen

hersenimplantaten verlamd weer voelen
Gaat deze techniek het mogelijk maken dat verlamden weer kunnen voelen?

De 28-jarige Amerikaan Nathan Copeland is al sinds 2004 in zijn hele lichaam verlamd door een auto-ongeluk. Vorig jaar gaf hij zichzelf op als vrijwilliger voor een klinische test die hem misschien de mogelijkheid zou geven om weer te laten voelen. En dat is gelukt. Via een prothese wisten de DARPA onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh Nathan weer gevoel te geven.

De DARPA onderzoekers hebben eerste de armprothese van Nathan in verbinding gebracht met de hersenen via de zenuwen. Vervolgens hebben chirurgen vier micro-elektrode in het hersengebied geplaatst dat zich bezighoudt met motorische functies en het gevoel in de vingers en handpalm. Deze chips zijn zogenaamde brain-computer interface (BCI), chips die hersensignalen meten en digitaal omzetten in acties.

De combinatie van de prothese en BCI’s hebben ervoor gezorgd dat Nathan ‘zijn’ vingers weer kan voelen. Nathan kan nog niet alles voelen, zoals warm of koud. Maar 93% van de stimuli herkent hij als een ‘natuurlijk gevoel’. Daarnaast kan hij 84% van de keren dat iemand zijn vingers aanraakt aangeven welke vinger wordt aangeraakt. Indrukwekkend. Een begin van iets moois. Bekijk de video over Nathan hieronder.

[gv data=”fRiRMADIVS4″][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *