Zou jij je ouders aanklagen voor Facebookfoto’s?


Kinderen staan tegenwoordig al vanaf de eerste echo op Facebook, maar is dat nou wel zo handig?

Als je Facebookvrienden hebt die in hun twintiger en dertiger jaren zitten, dan heb je het vast wel eens gezien: Blij, we zijn zwanger. Of, dit is Sterre/Storm, zij/hij is gisteren geboren.

En ook alle andere gekke dingen die kinderen doen komen voorbij op de Facebooks en Instagram van de jonge ouders. Als je geen jonge ouder bent, dan word je er misschien wel eens gek van, al dat babygedoe. Maar stel je eens voor dat je dat kind bent.

Blijkbaar doen veel ouders dat niet echt. Vroeger hadden je ouders een foto-album dat alleen tevoorschijn kwam als oma en opa op visite kwamen, of als tante Ank uit Tanzania helemaal naar Nederland was komen vliegen. Tegenwoordig krijgt de hele wereld (en alle veiligheidsdiensten en privacyschenders) de foto’s te zien. Een kind dat nu geboren wordt, is over 18 jaar al helemaal te volgen op de sociale media.

Waarom nou dit hele verhaal? In Frankrijk hebben ze veel striktere privacywetten dan in Nederland waardoor er mogelijk problemen voor de ouders komen. Nederlanders hebben een houding van ‘maar ik heb toch niks te verbergen‘. Klopt, maar als er een kwaadwillende andere ideeen heeft met je gegeven ben je de sjaak.

Terug nu naar Frankrijk, daar worden jonge ouders namelijk gewaarschuwd om toch maar geen plaatjes van het kroost op internet te slingeren. Dankzij de privacywetgeving kan het kind namelijk zijn ouders aanklagen wegens inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. Kinderen zijn natuurlijk totdat ze zelf kunnen nadenken overgeleverd aan de grillen van de ouders, en kunnen dus niks doen tegen het plaatsen.

Juristen in Frankrijk waarschuwen ouders dat ze een boete van €45.000 of een jaar in het gevang kunnen krijgen voor het plaatsen van teveel onthullend material van de kinders. AU, dat moet je natuurlijk niet willen. In Nederland zal het dus zo’n vaart niet lopen, maar als het wél zo zou zijn, zou jij dan je ouders sue’en?

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *