Zoveel 5G-smartphones komen er in elk geval dit jaar uit

Word 2019 het jaar van de 5G
Qualcomm onthult hoeveel smartphones met de nieuwe Snapdragon 855 er uitkomen.

Het era van 4G is langzaam ten einde aan het komen. De vierde generatie van het cellulair breedbandnetwerk is al zo’n 10 jaar oud en langzaam maar zeker gaat 5G het stokje overnemen. Althans, dat is het plan, want de overgang tussen 4- en 5G is zowel voor smartphonefabrikanten als voor providers een behoorlijke opgave. Qualcomm licht een tipje van de sluier op met betrekking tot de overgang naar 5G.

Volgens de chipmaker komen er meer dan 30 commerciële apparaten uit die uitgerust zijn met hun nieuwste Snapdragon 855 met Snapdragon X50 5G Modem Family (en dus niet de standaard X24-modem voor 4G). Het overgrote merendeel van die apparaten bestaat uit smartphones, zo laat het bedrijf in dezelfde blogpost weten.

Het is dus relatief veilig om aan te nemen dat er in elk geval 25 smartphones uitkomen in 2019 die 5G ondersteunen. Dat het er veel meer zullen zijn dan dat is daarnaast niet heel aannemelijk, want Qualcomm lijkt voorlopig een van de enige chipfabrikant te zijn die dergelijke ondersteuning biedt. Die chip zal je onder andere vinden in de OnePlus 5G, waarschijnlijk de eerste 5G smartphone in Europa.

Verder is de nieuwe cellulaire technologie nog behoorlijk vaag. We weten dat er tests gedaan zijn met 5G putdeksels in het Verenigd Koninkrijk en we weten dat Apple zich nog niet in de 5G wapenwedloop zal mengen in 2019. Buiten dat lijkt het erop dat 5G-smartphones wat die functie betreft nog redelijk nutteloos gaan zijn in Europa. Zoals het er nu naar uitziet wordt 2020 dan echt het jaar dat 5G het overneemt van 4G.

5G is slechts een van de vele nieuwe trends die 2019 zullen gaan typeren, zo beschrijven we in onze vooruitblik op dit jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *