Zucht… Ook opladen van Google Pixel 2 XL deugt niet

Test omtrent het laden van de Pixel 2 XL onthullen nog meer negatieve aspecten van Google's toestel
Vreemde praktijken bij het opladen van de Pixel 2 XL.
Foto @NathanK

Het slechte nieuws rondom de nieuwe Google Pixel 2 blijft maar binnenstromen. Nathan K. (nee, hij is geen crimineel) deed onderzoek naar de snellaadfunctie van de Google Pixel 2 XL en kwam tot de conclusie dat het snelladen het niet alleen niet doet, maar dat het gewone laden ook nog eens “behoorlijk slecht geoptimaliseerd” is.

De bevindingen van Nathan zijn zachtst gezegd behoorlijk schokkend. Het laad-Wattage is namelijk beperkt tot 10,5 Watt, maar daalt exponentieel nadat het toestel 65% geladen is. De totale laadduur? 2 uur en 30 minuten (vanaf 15%)!

Het probleem zit hem overigens – in tegenstelling tot dit probleem, dit probleem of dit probleem – niet in stomme fouten van Google of per ongelijke bugs, maar in vreemde beslissingen van Google zelf. Zo laadde de HTC Pixel 1 Mini bijvoorbeeld met 13 Watt op 45% en met 7.5 Watt op 85% met een maximale temperatuur van 44°C. De Pixel 2 haalt een maximum temperatuur van 32.6° tijdens het laden en maakt bij lange na niet gebruik van het maximum Wattage van de USB-C-lader van 18 Watt.

Maar wat betekent dat nou? Nathan beschrijft het als volgt: “In plaats van het inzetten op optimale performance, gaan ze (Google, red.) uitzonderlijk conservatief om met het laad-Wattage en de temperaturen.” De onderzoeker suggereert dat vanwege het snel aftakelen van de batterij van de Nexus 6P Google ditmaal juist heel voorzichtig is geweest om op die manier zo min mogelijk stress op de batterij te veroorzaken.

Google heeft dus duidelijk niet genoeg research gedaan naar de mogelijkheden van hun batterij en opladers, want met een beetje meer optimalisatie had het toestel sneller opgeladen kunnen worden zonder de integriteit van de batterij aan te tasten. Wat denk jij? Is het zoveelste negatieve bericht over de Pixel 2 (XL) de spijker in de doodskist of geef je de ‘Android-killer’ van Google een zesde kans? Laat het weten in de comments.

Ondertussen lees je hier het (niet zo negatieve) reviewoverzicht van de Pixel 2. Daarnaast kun je hier een filmpje van Samsung zien dat gehakt maakt van de ondermaatse Google Pixel 2. Tot slot vind je hier de marteltest van de Pixel 2 en spoiler alert: Google’s ‘vlaggenschip’ overleeft het nauwelijks.

Eén reactie

  1. Beste “snelladen” … zo klein mogelijke batterij met meest efficiente hardware. Hoe kleiner de batterij … hoe sneller deze vol is :-). Maar goed … superefficiente hardware kost meer natuurlijk.

    Snelladen door hoge wattages en daarbij horende temperatuur is nooit goed voor de huidige batterij tech. En blojkt dat ome google daar ook eindelijk achter is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *