‘Zwakke Bitcoin prestaties mogelijk door futurehandel’

Bitcoin
Een opmerkelijke quote uit de Wall Street-hoek.

Echt welvarend gaat het de laatste tijd niet met de Bitcoin. Waar we in december 2017 nog een recordniveau van ruim 20.000 dollar mochten noteren, zien we vandaag de dag diezelfde munt rond de 6.500 dollar bungelen. Wall Street-analist Tom Lee komt echter met een mogelijke reden waarom de belangrijkste cryptomunt ter wereld het zo slecht doet.

Afgelopen december introduceerden de Amerikaanse beurzen CME Group en CBOE namelijk termijncontracten voor Bitcoin. Met zogenoemde futures is het mogelijk om een onderliggende waarde te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs.

Lee stelt volgens persbureau Bloomberg dat handelaren via deze futures speculeren op een Bitcoin koersdaling. Wanneer ze voor het aflopen van de termijncontracten Bitcoins verkopen, genereren ze op dit moment dus gigantische winst. De een zijn dood is kortom de ander zijn brood.

Directeur Chris Concannon van CBOE meldt dat deze analyse onzin is. Volgens hem moet de reden van de val van ’s werelds grootste cryptomunt gezocht worden in andere factoren, zoals een strenger toezicht, maatregelen van belastingdiensten, opkomst van alternatieve cryptomunten en een afnemende media-aandacht.

Eén reactie

  1. Typisch Amerikaans dit. McDonalds de schuld geven als er iemand uitglijdt door een natte vloer. Of Porsche aanklafgen omdat Paul Walker op oude banden te hard rijden zichzelf om een boom vouwt.
    Je kan niet de beurs de schuld geven voor een koersdaling. De beurs zorgt ervoor dat er meer, eerlijkere en gereguleerde handel plaats kan vinden op derivaten van Bitcoin. M.a.w. mensen kunnen daadwerkelijk short op bitcoin; wat bij andere currencies (als er nog mensen zijn die claimen dat BTC een currency is), aandelen, indices en commodities heel gebruiken is is.
    Overigens is het ‘short’ gaan niet zo heel makkelijk: je moest (in het begin, geen idee of het nu nog zo is) 45% aan collateral achterlaten; da’s vele keren meer vergeleken bij andere financiele producten.

    Het feit dat je niet makkelijk short kon (in een derivaat), is overigens wel een van de redenen een product. dat is ontworpen om schaarste uit te buiten, helpen af te stoppen.
    Ook zijn deze futures een goede mogelijkheid om snel grotere long BTC posities af te bouwen en om zwart BTC geld wit te wassen. Wederom 2 redenen die BTC hoog hielden: de grootste eigenaren van BTC konden er neit zo makkelijk uit (zonder de hele bende te laten crashen) en latere instappers die er met zwart geld in gingen, kunnen dat geld nu dus witwassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *