Wat is boekhouden? | Alles over boekhouden

Je hebt vast wel eens van boekhouden of een boekhouder gehoord. Ook weet je waarschijnlijk wel dat het iets met ondernemen te maken heeft. Elke ondernemer houdt namelijk een boekhouding bij. Niet alleen voor inzicht in de balans tussen winst en verlies of inzicht in de omzet, maar ook omdat het vaak verplicht is voor onder andere de belastingaangifte.

Maar wat is boekhouden precies, wanneer doe je het, wanneer besteed je het uit en waarom is het nodig? Boekhouden is het bijhouden en het verwerken van een financiële administratie. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over boekhouden, boekhouders, online boekhouden en boekhoudprogramma’s.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Wat is boekhouden? 

De definitie van boekhouden is het bijhouden en het verwerken van een financiële administratie. Als je een boekhouding hebt, dan houd je netjes bij wat er allemaal binnenkomt en wat er allemaal uitgaat in een bepaalde periode.

Als je zelfstandig ondernemer bent, moet je vaak een financiële administratie bijhouden. Vaak is de kern van een boekhouding voor een zzp’er het verwerken van facturen en alle gegevens in kaart brengen voor de belastingaangifte (de btw en de inkomensbelasting).

Maar ook persoonlijk, voor jouw huishouden of gezin, kun je een boekhouding hebben. Misschien wil je weten wat er elke maand precies binnenkomt en uitgaat. Toch focussen we in dit artikel op de boekhouding voor ondernemers. Deze boekhoudingen zijn het meest complex en zijn verplicht.

Visma Software | eAccounting Visma Software | eAccounting

Visma eAccounting Accountancy biedt complete cloudoplossingen voor kleine en middelgrote kantoren. Bij Visma staat kwaliteit, service prijs voorop.

Pros:
 • Eenvoudig samenwerken met je klanten
 • Overzicht van je klantadministratie
 • Inzicht in workload op kantoor
 • Alle controles up-to-date

Stappenplan voor het starten met een boekhouding 

Waar moet je precies op letten als je begint met boekhouden? Wat heb je minimaal nodig? We zeiden het al eerder, maar boekhouden begint bij de facturen die eruit gaan en de facturen die binnenkomen.

Voor startende ondernemers zijn online veel tips en tricks, tutorials en standaardformulieren te vinden als je begint met boekhouden. Hieronder volgen 4 stappen die je sowieso moet nemen om een boekhouding voor je onderneming op te zetten.

Begin hier niet te laat mee, zodat je overzicht houdt en gegevens kunt laten zien aan de instanties als dit nodig is en hierom gevraagd wordt.

Stap 1: Inkomsten en uitgaven bijhouden met facturen 

Als zelfstandig ondernemer moet je je inkomsten en uitgaven bijhouden. Dit is een verplichting vanuit de Belastingdienst. De eerste stap is het goed bijhouden van al je inkomsten en uitgaven. Je bewaart dus bonnetjes en rekeningen.

Ook is het aan te raden om alle facturen te betalen en te laten betalen via een zakelijke rekening. Zo houd je het overzicht in welke uitgaven je privé hebt gedaan en welke uitgaven en inkomsten van jouw eigen onderneming komen.

Denk bijvoorbeeld aan jouw inschrijving bij de Kamer van Koophandel en je BTW-nummer en de juiste gegevens van de klant. Het opstellen en versturen van facturen is een vast onderdeel van een bedrijfsboekhouding.

Veel ondernemers vinden factureren een leuk onderdeel van het ondernemen, er komt immers geld op de rekening. Maar het is ook gewoon een verplicht onderdeel van het boekhouden.

Meestal nemen ondernemers deze schone taak zelf op zich, maar er zijn ook speciale facturatieprogramma’s waarmee je via een sjabloon zeker kunt zijn van een factuur die aan de regels voldoet.

Als je werk verricht voor bedrijven verstuur je facturen (dit zijn rekeningen die aan bepaalde regels voldoen). De Belastingdienst stelt bepaalde voorwaarden aan facturen, ze moeten bepaalde gegevens bevatten.

Stap 2: Inkomende en uitgaande facturen verwerken 

Alle facturen die je maakt, moet je goed bewaren. De meeste ondernemers hebben dan ook ergens een aparte map voor de boekhouding op hun computer. Je maakt als ondernemer niet alleen zelf facturen, je krijgt ze ook binnen.

Misschien huur je wel een kantoorruimte, koop je producten in of laat je iemand jouw website bouwen van A tot Z. Het is zeer verstandig om alle facturen die binnenkomen en die eruit gaan te noteren in een spreadsheet of boekhoudprogramma. Dit wordt ook wel ‘facturen inboeken’ genoemd.

Sommige ondernemers besteden dit deel van de boekhouding uit, maar de meeste ondernemers doen dit onderdeel gewoon zelf. Het maakt niet uit hoe je de facturen verwerkt, als je maar overzicht creëert.

Je mag het zelfs op papier doen, als dit werkt voor jou. In ieder geval zijn de facturen belangrijk voor de winst- en verliesrekening en de btw-aangifte.

e-Boekhouden.nl e-Boekhouden.nl

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis!

Pros:
 • Maak gemakkelijk facturen en offertes
 • Inclusief ondersteuning per telefoon of e-mail
 • Komt met handige koppelingen
 • Eerste 15 maanden gratis
 • Erkend door de belastingdienst
Cijfer:
5.0

Stap 3: Beheren debiteuren en crediteuren 

Als je geluk hebt, staat het geld van een factuur die je verstuurt, de volgende dag op je rekening. Maar dit is vaak alleen in de ideale wereld zo. Meestal leert de praktijk dat mensen en bedrijven rekeningen nou eenmaal een tijdje laten liggen of gewoonweg niet betalen.

Het versturen van een herinnering aan deze klanten hoort ook bij een goede boekhouding. Als een klant een factuur ontvangt, maar niet op tijd betaalt, dan is die klant een debiteur. Als jij zelf een factuur hebt ontvangen en nog moet betalen, ben je crediteur.

Het beheren van de debiteuren, bijvoorbeeld door het versturen van herinneringen of zelfs het starten van een incassotraject, is iets dat vaker wordt uitbesteed door ondernemers. Als je vergeet om je inkomsten te innen, dan kan dit je namelijk veel verlies opleveren.

Een ander bureau inschakelen of iemand die het als core business heeft om niet-betalende klanten achter de broek aan te zitten, kan een ondernemer veel opleveren. Het beheren van crediteuren, oftewel het verrekenen en betalen van inkomende facturen, doen ondernemers meestal zelf.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Stap 4: Belastingaangifte doen 

Je kunt door het bijhouden van alle inkomende en uitkomende rekeningen in een overzicht, ook veel overzicht krijgen in hoe het met je onderneming gaat. Hoe ziet de balans eruit onder aan de streep?

Ook is dit overzicht nodig voor een ander belangrijk onderdeel van de boekhouding in een onderneming: de belastingaangifte, oftewel de omzetbelasting dan wel btw-aangifte.

De Belastingdienst vereist dat je, meestal per kwartaal, aangifte doet van de btw die je hebt geheven aan klanten. Dit staat als het goed is vermeld op je facturen. Er zijn bepaalde posten die je hiervoor kunt aftrekken, zogenaamde voorbelasting. De btw-aangifte kunnen de meeste ondernemers zelf, maar voor de jaarlijkse inkomstenbelasting wordt meestal een boekhouder of accountant bij de hand genomen.

Bij een BV of een NV is dit zelfs verplicht: voor dit soort ondernemingen moeten de cijfers door een afhankelijke accountant of een afhankelijk bureau gecontroleerd worden.

Stap 5: De winst- en verliesrekening bijhouden 

Als je als ondernemer een overzicht maakt van alle inkomende en uitkomende facturen, dan ben je al een heel eind op weg met je boekhouding. Eigenlijk werk je dan ook al aan de laatste stap: het opmaken of bijhouden van de winst- en verliesrekening.

Naast de facturen komen er wel nog zaken bij als afschrijvingen (bijvoorbeeld investeringen of het afboeken van debiteuren). Uiteindelijk vormen alle inkomsten en uitgaven bij elkaar een overzicht van de balans en dit vormt uiteindelijk de basis voor een jaarrekening of een jaarverslag.

Dit is ook weer een belangrijk onderdeel van de boekhouding, omdat dit meegenomen wordt voor de inkomstenbelasting. Als je in loondienst bent, betaal je deze belasting automatisch, maar bij een zzp’er wordt de inkomstenbelasting later verrekend.

Uit welke onderdelen bestaat een boekhouding?

We hebben het hierboven al aangestipt, maar een boekhouding bestaat minimaal uit:

 1. Factureren (het versturen van rekeningen);
 2. Een overzicht maken van inkomende en uitgaande rekeningen;
 3. Het beheren van betalingen (debiteuren en crediteuren);
 4. Overzicht voor periodieke belastingaangifte (btw) en de inkomensbelasting;
 5. Winst- en verliesrekening;

Daarnaast verschilt het per bedrijf (hoe groot is het bedrijf qua aantal werknemers, welke diensten of producten verkoopt het bedrijf, is het bedrijf internationaal of nationaal actief en wat voor rechtsvorm heeft het bedrijf) welke onderdelen in de boekhouding zijn opgenomen.

Hoe groter het bedrijf, hoe complexer de boekhouding

Grotere bedrijven met veel werknemers hebben bijvoorbeeld ook de volgende onderdelen opgenomen in hun totale boekhouding.

 • Salarisadministratie;
 • Arbeidscontracten en het beher ervan;
 • Overzichten van het ziekteverzuim;
 • Andere gegevens over de medewerkers;
 • Voorraadadministratie (bij bedrijven die veel producten verkopen en inkopen).
Visma Software | eAccounting Visma Software | eAccounting

Visma eAccounting Accountancy biedt complete cloudoplossingen voor kleine en middelgrote kantoren. Bij Visma staat kwaliteit, service prijs voorop.

Pros:
 • Eenvoudig samenwerken met je klanten
 • Overzicht van je klantadministratie
 • Inzicht in workload op kantoor
 • Alle controles up-to-date

Kan ik de boekhouding zelf doen? 

Het antwoord op deze vraag is: ja! Je kunt als ondernemer zeker weten je boekhouding zelf bijhouden. Sterker nog, het is belangrijk dat je zelf weet hoe het zit met de bedrijfscijfers.

In de praktijk komt het er vaak op neer dat een ondernemer zelf de dagelijkse onderdelen van de boekhouding op zich neemt, maar voor bepaalde, overkoepelende onderdelen een adviseur inschakelt.

Een adviseur die verstand heeft van boekhouden kan je namelijk tijd en geld besparen, doordat de adviseur handig is met het maken van overzicht, de regels van de Belastingdienst kent en weet waar bepaalde voordelen te behalen zijn op financieel gebied.

Toch is het belangrijk dat de boekhouder of administratief medewerker door jou op de hoogte wordt gehouden of geïnformeerd wordt over de financiële situatie. Een ideale boekhouding komt dus tot stand door een samenwerking tussen de zelfstandig ondernemer en de financieel adviseur.

Meestal doet een ondernemer alles rondom de facturen zelf, maar wordt de salarisadministratie en inkomstenbelasting uitbesteed. Ook wordt het debiteurenbeheer vaak uitbesteed, omdat het veel geld oplevert om niet-betalende klanten eraan te herinneren alsnog te betalen.

Hoeveel tijd kost boekhouden? 

Veel ondernemers zullen verzuchten dat het boekhouden veel tijd in beslag neemt. Maar dit is afhankelijk van de complexiteit van je boekhouding en je aanpak. Hoe meer facturen je maakt, hoe meer tijd je bijvoorbeeld kwijt zult zijn aan het verwerken ervan.

Het hangt er natuurlijk ook maar net vanaf hoe handig je bent en hoe ervaren je bent met het bijhouden van een financiële administratie. Het is aan te raden om op zoek te gaan naar een simpel boekhoudprogramma of facturatieprogramma om je bij te staan.

Over het algemeen is een zzp’er toch wel een half dagdeel (dus een ochtend of middag) per week kwijt aan het doorvoeren van de administratie.

Online of offline boekhouden? 

Misschien vraag je je terecht af wat beter is, online of offline boekhouden. Online boekhouden is de laatste jaren zeker weten in opkomst. Online boekhouden heeft enkele voordelen ten opzichte van offline boekhouden.

Denk bijvoorbeeld aan een automatische back-up: als je computer onverhoopt kapot gaat of gestolen wordt, dan heb je alsnog de beschikking over je administratie. Alles staat immers online en veilig. Het is ook makkelijker om een online boekhouding uit te breiden of om je boekhouder een keer inzicht te geven in je financiële situatie.

Boekhoudprogramma’s voor ondernemers 

Wat zijn nou een beetje goede boekhoudprogramma’s voor (beginnende) ondernemers? We noemen hieronder vijf boekhoudprogramma’s die jou in staat stellen om de boekhouding van je onderneming online te regelen.

Wil jij hierna nog meer weten over het bijhouden van een boekhouding online of uitgebreidere reviews lezen? Kijk dan eens bij onze top 10 beste boekhoudprogramma’s.

Boekhoudprogramma 1: Visma.nl 

Een heel compleet pakket voor de boekhouding vind je bij Visma. Je kunt bij Visma te allen tijde onbeperkt de financiële administratie en facturatie bijhouden. Als je bereid bent om 16 euro per maand neer te leggen, krijg je er een mobiele app, extra software en klantenservice bij. Je kunt Visma eenvoudig uitproberen door even een gratis account aan te maken.

Boekhoudprogramma 2: ficsus.nl 

Ficsus.nl belooft online boekhouden leuker en makkelijker te maken. Zo bieden ze een koppeling met de Belastingdienst, kun je starten zonder dat je voorkennis nodig hebt en hebben ze een klantenservice die zeer goed bereikbaar is. Ficsus.nl is geschikt voor zowel (startende) zzp’ers als ondernemers in het mkb.

Boekhoudprogramma 3: e-boekhouden.nl 

Veel ondernemers gebruiken e-boekhouden.nl voor hun financiële administratie. Je kunt via deze website namelijk heel eenvoudig online boekhouden. Maar ook uren registreren en factureren kun je via e-boekhouden eenvoudig regelen. Als je beginnende ondernemer bent, dan is e-boekhouden zeker gunstig, want dan is het de eerste 15 maanden gratis. Er zit ook een gratis koppeling met je telefoon en e-mail bij.

Boekhoudprogramma 4: rompslomp.nl 

Het vierde online boekhoudprogramma heeft niet alleen maar een grappige naam, het neemt je ook echt rompslomp uit handen. Zonder voorkennis kun je al van start op romslomp.nl. Wel eerst even een gratis account aanmaken, maar daarna gelijk aan de slag met dit handige en overzichtelijke programma.

Boekhoudprogramma 5: MoneyMonk.nl

Voor zzp’ers die in de dienstverlening werkzaam zijn is MoneyMonk een aanrader. Je kunt het gratis 30 dagen uitproberen en dan wordt er nog een opstartservice bij aangeboden ook. MoneyMonk is een geschikte online boekhouding als je veel op uur- of projectbasis werkt en kan daarom een grote steun zijn als je een dienstverlenende zzp’er bent. De software is slim en overzichtelijk te noemen en al meer dan drie keer als beste getest.

Wat kost boekhouden en wat kost een boekhouder?

Als je je boekhouding zelf regelt, hoeft het je bijna niets te kosten, alleen maar tijd. Afhankelijk van jouw uurtarief dat je normaliter voor klanten rekent, zou je dus kunnen uitrekenen welke inkomsten je misloopt doordat je tijd kwijt bent aan je financiële administratie.

Als je de boekhouding gaat uitbesteden, dan moet je erop rekenen dat de kosten van een boekhouder doorgaans starten rond de 40 euro per uur. Een boekhouder met een paar jaar ervaring kost je al gauw 60 euro per uur en een zeer ervaren boekhouder kan 80 euro per uur vragen.

Wat doet een boekhouder? 

Kort gezegd doet een boekhouder alles rondom jouw financiële administratie. Je kunt het volledig uit handen geven of slechts delen ervan. De meeste ondernemers besteden de aangifte inkomstenbelasting uit, maar ook het factureren zou je kunnen uitbesteden.

Ben je op zoek naar een boekhouder omdat je boekhouding je boven de pet groeit en je door de bomen het bos niet meer ziet? Overweeg dan om eens rond te vragen in je netwerk (met ondernemers), want misschien dat je via via een betrouwbare boekhouder kunt vinden die je helpt tegen een gunstig tarief.

Wist je trouwens dat de titel van boekhouder niet beschermd is in Nederland? Iedereen mag zich dus boekhouder noemen, maar er zijn wel opleidingen voor. Dit zijn opleidingen op MBO-niveau 4 of HBO-niveau (bachelor).

Soms leer je op de universiteit ook boekhouden, als onderdeel van een financiële opleiding. Hoger opgeleide boekhouders hebben overigens vaker een adviserende functie, dan dat ze zich bezighouden met het uitvoerende werk van de boekhouding.

Conclusie: alles weten over de boekhouding

Nu weet je als het goed is alles over boekhouden. Boekhouden is het bijhouden van alles rondom je financiën. Meestal wordt binnen een onderneming een boekhouding bijgehouden.

Deze boekhouding kun je offline en zelfs nog op papier voeren, maar steeds meer zzp’ers kiezen een online oplossing. Om te kunnen boekhouden hoef je geen opleiding te volgen, maar het is wel raadzaam om je in te lezen in waar je op moet letten bij het boekhouden.

Als je je factureren netjes verstuurd en bijhoudt, dan ben je al een heel eind. De meeste ondernemers doen het grootste gedeelte van de financiële administratie zelf, in een Excelsheet of een online programma (bijvoorbeeld e-boekhouden.nl). Voor de complexere aangiftes, zoals de inkomstenbelasting, wordt vaak wel een boekhouder gevraagd om mee te kijken en te helpen. Een boekhouder weet ook vaak welke kosten je precies mag aftrekken en welke kosten je niet mag aftrekken.

Direct beginnen met online boekhouden?

Wil je meer weten over de bovenstaande boekhoudprogramma’s? Lees dan snel verder over onze favoriete boekhoud programma’s!

AFAS Software AFAS Software

AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.


Cijfer:
4.0
Pros:
 • Al je bedrijfsprocessen in één systeem
 • Hou overzicht over verschillende projecten
 • Optimaliseer workflows
 • Automatiseer je boekhouding
 • Verbeter klantrelaties
e-Boekhouden e-Boekhouden

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Pros:
 • Eenvoudig online boekhouden
 • CRM en boekhouding in één
 • Gemakkelijk uren registreren en factureren
 • Eerste 15 maanden gratis
Cijfer:
5.0
Moneybird boekhoudprogramma Moneybird boekhoudprogramma

Met de boekhoudsoftware van Moneybird kun je eenvoudig je eigen boekhouding bijhouden, of hierin samenwerken met je boekhouder. Krijg overzicht in je administratie, maak en verstuur je facturen en krijg nieuwe inzichten in je financiële situatie.

Pros:
 • Uitgebreide kennisbank met instructievideo's
 • Stel offertes en facturen op
 • Maak eenvoudig templates in je eigen huisstijl
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.
Lasso Brag
Home » Wat is boekhouden? | Alles over boekhouden 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *