Wat kost een boekhouder? | Alles over boekhouder kosten

Veel ondernemers beschouwen de boekhouding als één van hun minst favoriete taken. Het is echter wel één van de belangrijkste zaken die geregeld moet worden binnen een onderneming. Grote bedrijven hebben om deze reden altijd een grote financiële afdeling. Maar ook ZZP’ers stappen vaak al snel over op een online boekhoudsysteem of een boekhouder. Als je een boekhouder in wilt schakelen, krijg je te maken met verschillende kosten. Deze zetten we in dit artikel uiteen zodat je precies weet hoeveel het inschakelen van een boekhouder jou gaat kosten.

Wat doet een boekhouder?

Een goede boekhouding zorgt ervoor dat je inzicht hebt in de financiële prestaties van je onderneming. Daarnaast  vormt de boekhouding ook de basis van de belastingaangifte. Als de niet correct is, kan dit leiden tot flinke heffingen of hoge boetes. Wanneer je een boekhouder inschakelt, kan deze je gehele financiële administratie overnemen, dit gedeeltelijk doen, of slechts een laatste controle verrichten. 

Powered by:

Je kunt een boekhouder inschakelen voor de volgende zaken:

 • Salarisadministratie 
 • Belastingaangifte
 • Administratie
 • Inkomstenbelasting

Iedere onderneming is verplicht zijn boekhouding zeven jaar te bewaren. Onder deze regeling vallen de:

 • Het grootboek
 • De debiteuren- en crediteurenadministratie
 • De in – en verkoopadministratie
 • De voorraadadministratie
 • De loonadministratie
 • De bankafschriften
 • De contracten, overeenkomsten etc
 • De agenda’s en afspraken
e-Boekhouden.nl e-Boekhouden.nl

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Pros:
 • Eerste 15 maanden compleet gratis
 • Inclusief ondersteuning per telefoon of e-mail
 • Komt met handige koppelingen
Cijfer:
5.0

Onze favorieten op een rij

In samenwerking met SaasCity hebben we onze 3 favoriete urenregistratie op rij gezet
AFAS Software AFAS Software

AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.


Cijfer:
4.0
Pros:
 • Al je bedrijfsprocessen in één systeem
 • Hou overzicht over verschillende projecten
 • Optimaliseer workflows
 • Automatiseer je boekhouding
 • Verbeter klantrelaties
e-Boekhouden e-Boekhouden

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Pros:
 • Eenvoudig online boekhouden
 • CRM en boekhouding in één
 • Gemakkelijk uren registreren en factureren
 • Eerste 15 maanden gratis
Cijfer:
5.0
Moneybird boekhoudprogramma Moneybird boekhoudprogramma

Met de boekhoudsoftware van Moneybird kun je eenvoudig je eigen boekhouding bijhouden, of hierin samenwerken met je boekhouder. Krijg overzicht in je administratie, maak en verstuur je facturen en krijg nieuwe inzichten in je financiële situatie.

Pros:
 • Uitgebreide kennisbank met instructievideo's
 • Stel offertes en facturen op
 • Maak eenvoudig templates in je eigen huisstijl
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Powered by SaasCity

Hoeveel kost een boekhouder per maand?

Hoeveel je uiteindelijk kwijt bent aan een boekhouder hangt af van verschillende zaken. Zo moet je onderscheid maken tussen de boekhouding van een ZZP’er, boekhouding in het MKB en de boekhouding in een groot internationaal bedrijf. 

Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van de taken die je laat uitvoeren door een boekhouder. Blijf je een gedeelte van je administratie zelf doen of leg je de volledige financiële administratie bij je boekhouder neer? Hieronder zetten we de gemiddelde kosten voor een boekhouder op een rij.

De kosten van een boekhouder voor ZZP’ers

ZZP’ers kunnen groot profijt hebben van een boekhouder. Zo kunnen zij zich namelijk weer bezighouden met de kern van hun bedrijf, en hun tijd besteden aan het binnenhalen van nieuwe klanten of opdrachten. 

Omdat de boekhouding voor een eenmanszaak doorgaans vrij eenvoudig is, heb je als ZZP’er vaak geen dure accountant nodig. Je maakt vaak al een hoop tijd vrij met een boekhouder die je BTW-aangiftes kan verzorgen en de inkomstenbelasting regelt. Vaak volstaat een beginnende boekhouder hier, en hoef je geen ervaren boekhouder in te huren. Ben je echter op zoek naar advies of wil je je onderneming laten groeien? Dan kun je met deze vragen beter terecht bij een ervaren boekhouder. Een boekhouder voor een ZZP’er kost doorgaans tussen de €45 en €80 per uur, afhankelijk van hun kennis en ervaring. 

Veel boekhouders bieden tegenwoordig boekhoudpakketten in abonnementsvorm aan. Hiermee ben je als ZZP’er gemiddeld tussen de €75 en €150 per maand kwijt aan een boekhouder.

De kosten van een boekhouder voor het MKBDe kosten van een boekhouder voor het MKB

In het midden- en kleinbedrijf krijg je vaak al te maken met aanzienlijk meer administratieve handelingen. Zo moet er in de financiële administratie rekening worden gehouden met meerdere werknemers en fiscale regelingen. Het kan voor een MKB dan ook een goede keuze zijn om de overstap te maken van een boekhouder naar een accountant. Accountants krijgen te maken met strengere eisen waar ze aan moeten voldoen. Daarnaast zijn ze doorgaans gespecialiseerd in ingewikkelde financiële situaties en fiscale regelgeving. 

Omdat een accountant aan strengere eisen moet voldoen om zijn titel te behouden, ligt zijn uurtarief ook hoger. Voor een accountant betaal je doorgaans tussen de €70 en €100 per uur. Schakel je een accountant in die zeer ervaren is? Dan moet je rekening houden met een uurtarief tussen de €150 en €200. 

De maandelijkse kosten van een boekhouder in het MKB zijn erg afhankelijk van het aantal werknemers en het aantal facturen dat je op jaarbasis verstuurt. Het is daarom verstandig om bij verschillende aanbieders een prijsopgave te vragen en deze te vergelijken. Zo krijg je een indicatie van de kosten voor jouw situatie.

Zijn de kosten van een boekhouder aftrekbaar?

De boekhouder kosten kunnen voor een klein bedrijf vaak hoog lijken. Er zijn echter wel een aantal voordelen aan het inhuren van een boekhouder. Zo zijn de kosten van een boekhouder aftrekbaar. De boekhouder kosten vallen hierdoor lager uit dan je in eerste instantie misschien zou verwachten. Onder de aftrekbare kosten vallen bijvoorbeeld de kosten die je maakt voor de boekhouder zelf, het boekhoudpakket, een boekhoud abonnement, een administratiekantoor of een accountant. Door deze zakelijke kosten af te trekken van je omzet, verlaag je de winst. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting.

e-Boekhouden.nl e-Boekhouden.nl

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Pros:
 • Eerste 15 maanden compleet gratis
 • Inclusief ondersteuning per telefoon of e-mail
 • Komt met handige koppelingen
Cijfer:
5.0

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Conclusie

Het is belangrijk om een lijst te maken van alle behoeften en verwachtingen die je hebt voor een urenregistratiesysteem, en deze te bespreken met verschillende afdelingen binnen je bedrijf. Dit geeft je een beter beeld van de specifieke vereisten die je bedrijf heeft en helpt je bij het kiezen van een systeem dat het beste aansluit op de workflow van je bedrijf.

Het is ook belangrijk om te overwegen welke apparaten en platforms je wilt ondersteunen, en of je op zoek bent naar een online tool of software. Dit helpt je om de meest geschikte optie te kiezen die aansluit bij de specifieke vereisten van je bedrijf.

Als je een klein bedrijf hebt, is het verstandig om te kijken naar ons artikel over top 10 urenregistratiesystemen voor kleine bedrijven. Als je een groter bedrijf hebt, kan onze gids voor het kiezen van een urenregistratiesysteem voor grotere bedrijven je helpen om een geschikt systeem te kiezen.

Houd er rekening mee dat het kiezen van een geschikt urenregistratiesysteem niet alleen gaat over het selecteren van een systeem dat past binnen je workflow, maar ook over het selecteren van een systeem dat gemakkelijk te gebruiken is voor je medewerkers, en waar er voldoende ondersteuning is van de leverancier voor eventuele problemen of vragen die kunnen ontstaan. Daarnaast is het ook belangrijk om te overwegen of de software kan integreren met andere software die je al gebruikt, zoals boekhoudsoftware of projectmanagement software. Dit kan de efficiëntie en de nauwkeurigheid van je urenregistratie aanzienlijk verbeteren.

TimeMate

Met TimeMate houd je eenvoudig online je uren bij. Uren kunnen eenvoudig worden goedgekeurd en direct worden verstuurd naar de boekhouder. De app is gericht op het mkb en zzp'ers.

Pros:
 • Eén administratie
 • Gratis proefpakket
 • Keuze uit verschillende pakketten vanaf 4,95 euro
 • Desktop en mobiele app beschikbaar
 • Urenregistratie
 • Boekhouding koppelen mogelijk
 • Werkbonnen bijhouden
Cijfer:
4.0

Veelgestelde vragen

Zit je nog steeds met vragen over het uitkiezen van het meest geschikte urenregistratie systeem? We hebben de meest veelgestelde vragen op SaasCity hier naast uitgewerkt.

Is er een gratis versie van urenregistratie software beschikbaar?

Er zijn verschillende gratis urenregistratie software beschikbaar. Maar deze hebben vaak beperkte functies en geen ondersteuning voor teams.

Wat zijn de belangrijkste functies voor een urenregistratie systeem?

Belangrijke functies om te overwegen zijn onder andere de mogelijkheid om uren te registreren, te goedkeuren en te exporteren, integratie met andere systemen, en de beschikbaarheid van mobiele apps voor het registreren van uren op locatie.

Kan ik urenregistratie software integreren met mijn huidige boekhoudings- of salarissysteem?

Veel urenregistratie software biedt de mogelijkheid om te integreren met andere systemen, zoals boekhoudings- of salarissystemen, zodat u uren automatisch kunt importeren of exporteren.

.

Meer weten over de urenregistratie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *