Wat kost een boekhouder voor ZZP? | Boekhouder kosten

Ben jij ZZP’er? Dan ben je vast bekend met alle administratie die komt kijken bij het zijn van een ZZP’er. Veel ZZP’ers kiezen er dan ook voor om een boekhouder te nemen en om te investeren in een boekhouding systeem. Ben je benieuwd naar de opties, en naar de kosten die dit met zich meebrengt? Lees dan snel verder.

Ben ik wettelijk verplicht om boekhouding bij te houden?

Ieder bedrijf is wettelijk verplicht om zijn boekhouding bij te houden. Zo kan de Belastingdienst zien wat er in je bedrijf is gebeurd en hoeveel belasting je moet betalen. Als ZZP’er kost het vaak veel tijd om je administratie zelf uit te voeren. Een boekhouder kan je daarbij helpen, zodat jij je volledig kunt richten op je bedrijf. Een boekhouder voor ZZP’ers neemt de administratieve werkzaamheden over en zorgt vaak voor financiële voordelen. Daarnaast loop je minder risico dat er fouten worden gemaakt bij het doen van de belastingaangifte. Daarom raden we je aan om je boekhouding als ZZP’er (gedeeltelijk) uit te besteden.

Powered By:

Het uitbesteden van de boekhouding is mogelijk tegen verschillende tarieven. De kosten voor een ZZP boekhouder worden hier op een rijtje gezet. De ene boekhouder is duurder dan de ander. Daarnaast zitten er natuurlijk verschillen in de prijs-kwaliteitverhouding.

We hebben ook een artikel geschreven over boekhouding MKB / ZZP. Hier nemen we alles met je door over boekhouding voor MKB en ZZP.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Kosten boekhouder ZZP per uur

Wat kost een boekhouder voor ZZP per uur? Gemiddeld genomen kost een beginnende boekhouder tussen de €40 à €60 per uur. De kosten voor een ervaren boekhouder zijn gemiddeld tussen de €60 à €80 per uur.

De kosten van een boekhouder kunnen afhankelijk zijn van verschillende diensten, zoals het:

 • Verwerken van facturen en bonnetjes in de boekhouding
 • Doen van de periodieke aangifte omzetbelasting
 • Opstellen van de jaarrekening
 • Het doen van de jaarlijkse aangifte-inkomstenbelasting

We hebben ook een artikel geschreven over online boekhouden MKB / ZZP waar we alle tips en tricks delen voor MKB en ZZP!

Kosten boekhouder ZZP per jaar

Besteed je bovenstaande diensten uit aan een boekhouder en laat je je administratie maandelijks bijhouden door een boekhouder? Dan zullen de kosten doorgaans tussen de €900 en €1200 bedragen op jaarbasis. Afhankelijk van de deskundigheid en ervaring van je boekhouder en de grootte van de onderneming zijn dit de gemiddelde bedragen. Voor een MKB kan het zeer voordelig uitpakken om een boekhouder in te huren voor een langere periode van bijvoorbeeld een jaar.

Heb je een krap budget? We hebben ook een artikel geschreven over gratis online boekhouden.

Verschil tussen goedkope en dure boekhouders

De uitspraak “een goede boekhouder verdient zichzelf terug” wordt vaak gebruikt. Dat is dan niet zonder reden want in de praktijk is deze uitspraak zeker van toepassing. Ondernemers neigen snel naar de goedkoopste mogelijkheid bij het vergelijken van verschillende tarieven en leveranciers. Vaak wordt wel dezelfde dienstverlening verwacht, maar is dat ook waar?

Het antwoord is simpel: nee. Een goedkope boekhouder is voordelig in de maandelijkse kosten, maar heeft waarschijnlijk minder kennis van de verschillende belastingregels- en wetten. Een meer ervaren (en duurdere) boekhouder heeft meer kennis van deze regels en wetten.

Het gevolg is dat een beginnende boekhouder vaak niet het optimale eruit haalt bij de verschillende belastingaangiftes. Een meer ervaren boekhouder kan dus een groter belastingvoordeel leveren

Is een duurdere boekhouder echt beter?

In de meeste gevallen is een duurdere boekhouder beter. Uiteraard beslis je zelf het budget voor je boekhouder en de boekhoudsoftware. De kans dat een ervaren boekhouder zichzelf terugverdient, is groter dan bij een startende boekhouder. Een duurdere boekhouder kan op langere termijn dus voordeliger zijn. Voordat je een duurdere boekhouder in dienst neemt, ga op onderzoek uit! Vraag advies bij andere ondernemers of ga op zoek naar reviews.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

De voordelen van je boekhouding uitbesteden

Een boekhouder bespaart je tijd (en geld)

Indien je ervoor kiest om te investeren in een boekhouder, dan kost dit geld. Aan de andere kant biedt een boekhouder je de mogelijkheid om je tijd te investeren in je eigen bedrijf. In de tijd dat je je eigen administratie doet, had je ook geld kunnen verdienen met je onderneming. Hiermee verdien je op uurbasis waarschijnlijk meer dan je aan je boekhouder kwijt bent. Zo houd je netto dus meer over. En wist je al dat administratiekosten aftrekbaar zijn? Tel uit je winst!

Online boekhouden

Veel werkzaamheden die boekhouders in het verleden hebben verricht, gebeuren tegenwoordig online. Een traditionele boekhouder is dus meer tijd kwijt met de werkzaamheden dan een boekhouder met wie je online kan samenwerken.De kosten voor een boekhouder bij wie je de boekhouding online zet, zijn dan ook lager. Dit kan voordelig zijn voor bijvoorbeeld een beginnende eenmanszaak. Daarnaast biedt online boekhouding nog verschillende andere voordelen, zoals realtime inzicht, relatiebeheer en meer.Met sommige online boekhoudt tool kun je ook je urenadministratie bijhouden

Alles wettelijk en juridisch goed geregeld

Als onderneming ben je verplicht je boekhouding te kunnen tonen aan de Belastingdienst. Voor de boekhouding geldt dan ook een bewaartermijn van 7 jaar. Een boekhouder kan ervoor zorgen dat al je administratie overzichtelijk is en je deze op ieder willekeurig moment kunt overhandigen. 

Maak de juiste keuze

Wanneer je besloten hebt om een boekhouder in te schakelen, ga dan voorbereid op pad! Vraag meerdere offertes aan en leg de kosten naast elkaar. Wanneer je boekhouders en tarieven gaat vergelijken, houd dan ook rekening met de deskundigheid van de verschillende boekhouders. Hier wordt een overzicht gegeven van de punten waar je op moet letten bij het vergelijken van de boekhouders:

 • Verschillende diensten die de boekhouder verricht voor de geoffreerde kosten
 • Mogelijkheid om vragen te stellen, zonder dat dit direct gefactureerd wordt
 • Bereikbaarheid van boekhouder of administratiekantoor
 • Hoeveelheid jaren ervaring en expertise van de boekhouder

Bij het aanvragen van de offerte moet je ook rekening houden met de grootte van je onderneming. Dit kan een rol spelen in de kosten van een boekhouder. Indien je veel facturen stuurt, zal een boekhouder hier meer werk aan hebben. Een hogere omzet gaat dus gepaard met hogere kosten.

bedrijfssoftware

Conclusie: boekhouder kosten

Benieuwd hoeveel je kan besparen? Vraag verschillende offertes aan en stel je budget op. Zo hoef je je zich geen zorgen meer te maken over de boekhouding en kun je doen wat je het beste doet, namelijk ondernemen! Wil je graag je hele boekhouding online gaan doen? Bekijk dan hier onze vergelijking van de beste boekhoudsystemen.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Onze top partners

AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.


Cijfer:
4.0
Pros:
 • Al je bedrijfsprocessen in één systeem
 • Hou overzicht over verschillende projecten
 • Optimaliseer workflows
 • Automatiseer je boekhouding
 • Verbeter klantrelaties
Bekijk Nu Bekijk Review

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Pros:
 • Eenvoudig online boekhouden
 • CRM en boekhouding in één
 • Gemakkelijk uren registreren en factureren
 • Eerste 15 maanden gratis
Cijfer:
5.0
Bekijk Nu Bekijk Review

Met de boekhoudsoftware van Moneybird kun je eenvoudig je eigen boekhouding bijhouden, of hierin samenwerken met je boekhouder. Krijg overzicht in je administratie, maak en verstuur je facturen en krijg nieuwe inzichten in je financiële situatie.

Pros:
 • Uitgebreide kennisbank met instructievideo's
 • Stel offertes en facturen op
 • Maak eenvoudig templates in je eigen huisstijl
Bekijk Nu
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.

Wij helpen je graag op weg

Conclusie: het aanbod in bedrijfssoftware is groot. Dit lijkt heel praktisch, maar in de praktijk blijkt dit voordeel ook meteen een nadeel. Veel bedrijven ervaren het grote aanbod juist als struikelblok voor het maken van een overwogen keuze voor bedrijfssoftware. Wij helpen je daarom om deze keuze wat eenvoudiger te maken. Zo kun je oriënteren, pakketten vergelijken en reviews lezen, waarmee je de beste keuze kunt maken.

Wij zijn als website aan geen enkele aanbieder verbonden. We streven er dan ook naar om je van de meest objectieve informatie te voorzien zonder je te willen beïnvloeden bij je keuze, maar wel om je te helpen bij het maken van deze beslissing. Ben je op zoek naar specifieke informatie, heb je aanvullingen op deze informatie of heb je andere suggesties? 

Het laatste nieuws over software op apparata

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *