Boekhouding vacatures | Alles over boekhouder vacatures

Als je op zoek gaat naar een boekhouder wil je natuurlijk de beste boekhouder aannemen voor je onderneming. Er zijn daarom verschillende zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een boekhouder aanneemt. We leggen je hier uit welke eisen je minimaal moet stellen aan een boekhouder en hoe je boekhouder vacatures opstelt. Zo vind jij binnenkort de beste boekhouder voor je bedrijf!

Wat houdt een baan als boekhouder precies in?

Als boekhouder ben je in de meeste gevallen verantwoordelijk voor het bijhouden of controleren van de financiële administratie binnen een onderneming. Daarnaast zorgt de boekhouder ervoor dat de maandelijkse en jaarlijkse BTW aangiftes worden gedaan. Aan het eind van het boekjaar stel moeten ook de jaarrekening en de balans op worden gesteld. 

Powered By:

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Aan welke eisen moet een boekhouder voldoen?

In Nederland worden er geen specifieke eisen gesteld aan een boekhouder. In feite mag iedereen zich dus boekhouder noemen. Om ervoor te zorgen dat je een boekhouder kiest die beschikt over de juiste ervaring en kennis kun je bijvoorbeeld vragen om één of meerdere van de volgende zaken:

  • Een diploma boekhouding 
  • Ervaring met het opstellen van crediteuren-, debiteuren-, grootboek-. en salarisadministratie
  • Kennis van boekhoudprincipes
  • Ervaring met boekhoudsystemen en Excel
  • Ervaring met het invoeren van gegevens en archivering

Voorbeelden van boekhouder verantwoordelijkheden

Alleen het registreren van de gewerkte uren is niet voldoende. Het is belangrijk dat de vastgelegde gegevens vervolgens op een gestructureerde manier kunnen worden gerapporteerd in de urenregistratie. De verschillende manieren waarop de gegevens worden gegroepeerd, gesorteerd en gefilterd, maken van de verzamelde ruwe gegevens vervolgens gerichte bruikbare informatie.

Boekhouder versus accountant

De boekhouder en accountant worden vaak in één adem genoemd. Toch zit er wel degelijk verschil tussen de twee. Een boekhouder doet vaak de boekhouding voor een persoon of kleine onderneming. Accountants richten vaak de boekhouding in en controleren deze voor grotere ondernemingen. 

In de meeste gevallen hebben accountants een controlerende rol. Zij checken vaak het werk van de boekhouders binnen een organisatie. De titel ‘accountant’ is daarom ook beschermd. Dit betekent dat de titel accountant alleen gebruikt mag worden door accountants die ingeschreven staan in het accountantsregister. Dit geldt niet voor de term ‘boekhouder’. Iedereen mag zichzelf in Nederland boekhouder noemen, zonder aan specifieke eisen te voldoen. 

Waar moet je op letten bij het aannemen van een boekhouder?

Informeer bij de boekhouder met welke fiscale regelingen, subsidies en belastingregels hij ervaring heeft. Dit is vooral een belangrijk punt voor groeiende bedrijven of bedrijven die zich in een specifieke sector bevinden. Zo zijn er op het moment bijvoorbeeld verschillende subsidieregelingen beschikbaar voor bedrijven die bijdragen aan de energietransitie. Als je boekhouder hier weinig verstand van heeft of nooit eerder mee heeft gewerkt, kan het zijn dat je ongemerkt subsidies misloopt. Dit is uiteraard erg zonde. 

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Vacatures medewerker boekhouding

Als je overweegt een medewerker aan te nemen om je te helpen met je boekhouding, is het opstellen van boekhouding vacatures een onmisbaar onderdeel hiervan. Er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten wanneer je overweegt een vacature online te zetten voor een boekhouder. 

  • Je budget – Eén van de eerste zaken waar je over na moet denken is het budget dat je hebt om een boekhouder in te schakelen. Aan de hand hiervan kun je bepalen of je een ervaren boekhouder inhuurt of een boekhouder met minder ervaring. De kosten van een boekhouder kunnen namelijk erg verschillen.
  • Een accountant of een boekhouder – De complexiteit van je financiële administratie bepaalt vaak of je een accountant of een boekhouder in moet schakelen. Als je te maken hebt met veel personeel en een groot klantenbestand kan het verstandig zijn om te kiezen voor een accountant in plaats van een boekhouder. Dit is tevens het geval als je in aanmerking komt voor verschillende fiscale regelingen of subsidies. Run je een eenmanszaak of werk je als ZZP’er? Dan beschikt een boekhouder vaak wel over alle kennis die je nodig hebt.
bedrijfssoftware
  • De taken – Ook de taakverdeling is belangrijk om van tevoren over na te denken. Zo kun je je volledig boekhouding overdragen op de boekhouder, of zelf een deel blijven doen en je boekhouder inschakelen voor controles of advies. 
  • Het boekhoudprogramma – Werk je zelf al met een boekhoudprogramma waar je zelf over te spreken bent? Dan kan het belangrijk zijn dat je boekhouder kennis heeft van dit programma en ervoor open staat om via dit programma je administratie te doen. Als je nog niet over een online boekhoudprogramma beschikt, kun je er uiteraard voor kiezen het programma van je boekhouder aan te houden. Een top 10 van de beste boekhoudprogramma’s vind je hier. 
  • De werkplek – Werkt je boekhouder vanuit zijn eigen kantoor of wil je deze aannemen als onderdeel van je eigen team?

Conclusie: Boekhouder vacature

Kortom, er zijn dus veel zaken waar je rekening mee moet houden voordat je boekhouder vacatures uit kunt zetten. Zorg dat je een goed beeld hebt van je verwachtingen van een boekhouder zodat je duidelijk weet waar je naar op zoek moet. Heb je eenmaal de juiste boekhouder gevonden voor je onderneming? Dan verloopt je financiële administratie een stuk makkelijker!

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Onze top partners

AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.


Cijfer:
4.0
Pros:
  • Al je bedrijfsprocessen in één systeem
  • Hou overzicht over verschillende projecten
  • Optimaliseer workflows
  • Automatiseer je boekhouding
  • Verbeter klantrelaties
Bekijk Nu Bekijk Review

Gripp is hét alles-in-één pakket wat het overzicht weer terugbrengt in jouw organisatie. Of het nu gaat om die perfecte offertes met een druk op de knop, het overzicht van wie wat aan het doen is, of het strakke debiteurenbeheer: het kan allemaal met Gripp.

Cijfer:
4.0
Pros:
  • Meer dan 1500 tevreden klanten
  • Jarenlange ervaring
  • Korting vanaf 4 gebruikers
  • Datagedreven ondernemen
Bekijk Nu
Aanbevolen
5.0

In de Pipedrive software wordt voornamelijk gefocust op het gebruik van pipelines, waardoor er precies op de juiste momenten contact kan worden gezocht. Hiermee halen Pipedrive gebruikers op jaarbasis tot maar liefst 28% van hun deals binnen.


Pros:
  • Alles-in-één verkoopplatform
  • Ontworpen door verkopers, voor verkopers
  • Beheer je klantfunnel van lead tot deal
  • Handige inzichten en rapporten
  • Automatiseer je sales
Bekijk Nu
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.

Wij helpen je graag op weg

Conclusie: het aanbod in bedrijfssoftware is groot. Dit lijkt heel praktisch, maar in de praktijk blijkt dit voordeel ook meteen een nadeel. Veel bedrijven ervaren het grote aanbod juist als struikelblok voor het maken van een overwogen keuze voor bedrijfssoftware. Wij helpen je daarom om deze keuze wat eenvoudiger te maken. Zo kun je oriënteren, pakketten vergelijken en reviews lezen, waarmee je de beste keuze kunt maken.

Wij zijn als website aan geen enkele aanbieder verbonden. We streven er dan ook naar om je van de meest objectieve informatie te voorzien zonder je te willen beïnvloeden bij je keuze, maar wel om je te helpen bij het maken van deze beslissing. Ben je op zoek naar specifieke informatie, heb je aanvullingen op deze informatie of heb je andere suggesties? 

Het laatste nieuws over software op apparata

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *