De beste CRM-systemen | ZZP en MKB

Wat is het beste CRM-systeem voor MKB’ers en ZZP’ers? Wij zijn voor jou in deze materie gedoken om een antwoord te vinden op deze vraag. Lees snel verder in deze overview, zodat jij straks precies weet wat het beste CRM-systeem is voor jouw onderneming.

Ook als je een kleine ondernemer bent of werkzaam bent in een bescheiden MKB, dan is goede CRM software eigenlijk haast al niet meer weg te denken. Het is heel erg belangrijk om inzicht in je klanten te hebben en om grip te houden op lopende projecten en eventuele leads. Hiervoor heb je een goede database nodig en een goed systeem om alle informatie in op te slaan. Ook kun je denken aan dashboards die voor jou inzichtelijk maken waar verkoopkansen liggen. Een CRM voor ZZP of het MKB zijn zeker weten op de markt, maar het is wel lastig kiezen, want waar moet je opletten?

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Wat is een CRM-systeem?

Het is wel handig om nog even uit te leggen wat een CRM-systeem precies is. Een CRM-systeem (CRM staat voor Customer Relations Management) is software voor de pc, mobiel en tablet, die bedrijven helpt bij het beheren van klantgegevens, zodat sales- en marketingprocessen geoptimaliseerd kunnen worden. Ook helpt CRM-software bij het vergemakkelijken van de communicatie binnen teams. Er zijn veel verschillende typen CRM-systemen. Misschien denk jij nu: maar dat is toch vooral software die geschikt is voor grotere bedrijven? Het is begrijpelijk dat je dat wellicht denkt, maar het is niet helemaal waar. Ook als je zzp-er bent of je hebt een MKB, dan kun je veel voordelen halen uit CRM-software. Want ook een klein team kan efficiënter werken met behulp van een gedegen CRM.

Monday.com Monday.com

Monday is gemaakt om projectmanagement makkelijker te maken. Bespaar tijd met verschillende automatiseringen, integreer verschillende zakelijke tools en prioriteer gemakkelijk de belangrijkste taken.

Pros:
 • Optimaliseer je workflows
 • Blijf up-to-date met verschillende projecten
 • Alle processen op één plek
 • Regel gemakkelijk je urenregistratie en planning
Cijfer:
5.0

5 voordelen van een CRM-systeem voor ZZP

Grotere bedrijven weten dit al langer, namelijk dat er heel veel voordelen voor je onderneming te halen vallen uit CRM software. Hieronder geven we je een lijstje met de belangrijkste pluspunten van CRM pakketten die natuurlijk bijdragen aan het behalen van jouw bedrijfsdoelstelling(en), of het optimaliseren van bepaalde processen binnen je bedrijf.

Voordeel 1: Onderhoud klantrelaties voor ZZP’ers en MKB’ers

Om relaties met je klanten goed te houden, is CRM software heel erg handig. Ook als je nog maar weinig klanten hebt, helpt het om alle gegevens overzichtelijk te houden en geen klanten of leads door elkaar te halen. Je kunt in CRM-software vaak heel eenvoudig en snel de klantgegevens opslaan, deals beheren en workflows inrichten. Dit gebeurt ook nog eens op een beveiligde manier, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken dat je je niet aan de AVG of aan de privacyregels houdt. Ook als ZZP-er of als eigenaar van een klein MKB kan het op een bepaald moment lastig zijn om alles wat er in een telefoongesprek is besproken te onthouden. Een CRM-systeem ontlast je daarin voor een heel groot gedeelte, de software geeft jou structuur, biedt nauwkeurigheid en voorkomt dat belangrijke informatie zoekt raakt. En zo bespaar je dan weer tijd, geld en moeite. En die tijd is kostbaar, want die wil je natuurlijk vooral gebruiken voor het binnenhalen van nieuwe opdrachten.

Voordeel 2: Efficiëntere en snellere klantenservice voor MKB’ers

Misschien heb jij een klein callcenter of een servicemedewerker in je MKB? Een CRM-tool is een waardevolle toevoeging als je een intern callcenter hebt. Want CRM-software biedt vaak de mogelijkheid om eventuele klachten gestructureerd vast te leggen. Zo kan jouw callcenter of jouw servicemedewerker goed inspringen op de klachten van het moment, om zo frustratie en ontevredenheid bij klanten voor te zijn of weg te nemen.  

Voordeel 3: Feedbackloop optimaliseren

Ook ontzettend waardevoller als je een zzp’er bent of een klein bedrijf hebt, is alle feedback die je van klanten krijgt. Zo weet je waar je verbeterpunten liggen en wat er al heel erg goed gaat en kun je na een evaluatie de klant nog beter helpen. Het zorgt voor een persoonlijke aanpak als je goed weet wat er speelt bij je klanten en hoe jouw werk wordt ontvangen. Zo kun je net dat streepje voor hebben op grotere, commerciëlere bedrijven. Door aan de slag te gaan met CRM voor zzp’ers, blijft waardevolle informatie niet in jouw hoofd of in het hoofd van die paar medewerkers hangen, maar wordt netjes opgeslagen. Zo gaat het nooit verloren en kun je gedegen upselling uitvoeren of met een goed steuntje in de rug je acquisitie nog succesvoller maken. Ook geeft een CRM voor zzp’ers je vaak inzicht in eventuele hick-ups tijdens projecten, vanwege de uitgebreide functionaliteiten voor projectmanagement. Zo ben je er op tijd bij als iets mis dreigt te lopen, nog voor de druppel de emmer doet overlopen en je die nieuwe klant plotseling kwijtraakt.

Monday.com Monday.com

Monday is gemaakt om projectmanagement makkelijker te maken. Bespaar tijd met verschillende automatiseringen, integreer verschillende zakelijke tools en prioriteer gemakkelijk de belangrijkste taken.

Pros:
 • Optimaliseer je workflows
 • Blijf up-to-date met verschillende projecten
 • Alle processen op één plek
 • Regel gemakkelijk je urenregistratie en planning
Cijfer:
5.0

Voordeel 4: Hogere productiviteit in een MKB

Heb jij een klein salesteam in dienst om klanten binnen te halen of om opdrachten binnen te halen bij reeds bestaande klanten? Dan kun je je ze zeker weten blij maken met een CRM-systeem. Ook met een kleiner CRM kunnen sales- en marketingmedewerkers vaak goed uit de voeten. Het geeft ze inzicht in leads, contactgegevens en hun prestaties op salesgebied. Dit verhoogt de productiviteit en daarmee het succes van jouw medewerkers. Ook heeft een CRM-systeem vaak mogelijkheden voor het (automatisch) bijhouden van de urenregistratie of mogelijkheden voor projectmanagement en het bijhouden van de productiviteit en voortgang. Dit geeft jou als hun leidinggevende bijvoorbeeld weer mogelijkheid om bij te sturen of te motiveren als het niet zo goed gaat als gehoopt.

Voordeel 5: Efficiëntere verkoop

Uiteindelijk leidt een CRM-systeem je de goede kant op als het gaat om de verkoop. Door alle relevante informatie over je bestaande en nieuwe klanten, kansen die zich voordoen in de markt, prospects en leads op één plek op te slaan, heb je meer inzicht en daarmee ook meer kans op een efficiënt verkoopproces en succes. Kennis is immers macht, en die kennis doe je op door informatie te verzamelen. Dat verzamelen doe je in je CRM-systeem. Wat verder ook handig is aan CRM-software is dat er vaak sjablonen in aangeboden worden om automatisch te offreren en te factureren. Zodra de deals binnenstromen, vormt het maken van een offerte dus ook geen tijdrovend struikelblok meer voor de verkoop.

Naast deze voordelen, zitten er nog veel meer pluspunten aan CRM-systemen. Ze zorgen ervoor dat je efficiënt werkt op allerlei verschillende manieren.

crm mkb zzp freshworks interface
Freshworks CRM interface

Open source of gratis CRM-systeem voor ZZP of MKB?

Als je op zoek bent naar een CRM-systeem voor kleine bedrijven of het mkb, dan kun je over het algemeen het beste kiezen tussen een gratis CRM-systeem of een open source CRM-systeem. Hieronder lees je wat het verschil is tussen beide CRM-systemen.

 1. Gratis CRM-systemen: de term zegt het eigenlijk al. Een gratis CRM-systeem is CRM-software waar je geen geld aan hoeft te besteden. Je moet in ruil hiervoor wel rekenen op beperktere functionaliteiten dan bij een CRM-systeem waar je wel voor betaalt. Toch zijn gratis systemen voor zzp’ers een mkb’ers geschikt omdat de functionaliteiten precies dekken wat een zzp’er of mkb’er nodig heeft. Deze software wordt ook wel een Freemium genoemd. Je moet bij een Freemium rekening houden met een beperking op het aantal gebruikers. Daar zit vaak een limiet op. Ook is er beperktere opslagruimte, maar dat kan ook niet echt iets zijn waar je als kleine ondernemer wakker van ligt.
 2. Open source CRM-systemen: Een CRM-systeem vanuit open source wil zeggen dat je er onbeperkt toegang tot hebt via internet. Het is dan wel van belang dat je als zzp’er veel verstand hebt van ICT, want je moet veel zelf installeren en configureren om het werkend te krijgen. Breng goed in kaart of je hier tijd en budget en vooral zin in hebt. Als dit niet zo is, dan kun je misschien iemand inhuren die de boel voor jou configureert of installeert, of toch voor een ander CRM-systeem kiezen dan een open source CRM-systeem.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

4 Beste CRM-systemen ZZP en MKB

Er zijn heel veel CRM-systemen voor ZZP’ers en MKB’ers die geschikt zijn om in zetten. We geven hieronder een overzicht van 4 CRM-systemen die speciaal geschikt zijn voor de eenmanszaken en kleine bedrijven. Hierbij kijken we ook naar CRM systemen met mobiele apps zodat je altijd toegang hebt tot het systeem.

Freshworks CRM

Bovenaan staat het CRM-systeem van Freshworks. Deze CRM-software is heel erg geschikt voor het mkb en voor zzp’ers. Het is in de eerste plaats een betaalbaar systeem. Daarnaast heeft het CRM-systeem een duidelijke focus op de verkoop en het beheren van je salesacties.

Ook is het systeem heel overzichtelijk en heeft het een fijne interface. Je bent dus niet veel tijd kwijt met uitvogelen hoe het allemaal in elkaar zit.

Monday.com

Deze CRM software komt in een uitgebreid pakket, dat veel gebruikt wordt. Het is wel een beetje de vraag of je als MKB’er of ZZP’er alle functionaliteiten gaat gebruiken. Monday is daarentegen wel geschikt voor ondernemers met een beperkt budget, want je kunt een basispakket afsluiten voor €8,- per gebruiker.

Mocht je je eenmanszaak omzetten naar een bedrijf mét personeel, kan dit dus ook heel gemakkelijk door het aantal gebruikers uit te breiden. Ook worden de opties voor e-mailmarketing geroemd door organisaties die deze CRM-software al benutten. Wil jij dus meer doen met e-mailmarketing dan zit je met dit CRM systeem goed.

Exact

Een ander geschikt CRM-pakket voor eenmanszaken is dat van Exact. Het is heel goed schaalbaar en het is overzichtelijk. Tegelijkertijd zijn er ook genoeg geavanceerde opties. Zoals het bijhouden van mijlpalen, functionaliteit voor projectmanagement en het beheren van je tijdlijn. Exact heeft ook een mobiele app, voor de zzp’ers die veel onderweg zijn of op locatie werken.

Wat kan Exact allemaal nog meer? Hieronder volgt een overzichtje van de belangrijkste functionaliteiten:

 • Eenvoudig leads koppelen aan een salesmedewerker;
 • Workflow automation;
 • Prioriteit aan salesactiviteiten toekennen;
 • E-mails na het verzenden monitoren
 • Opslaan en beheren van klantinformatie, bijvoorbeeld belmomenten en contactgegevens.

Als je teams onder je hoede hebt, dan kunnen zij hun eigen dashboards maken, om zo inzicht te krijgen in de productiviteit van het eigen team en de individuele teamleden.

AFAS

Met het AFAS CRM systeem leg je gemakkelijk al je zakenrelaties digitaal vast. Met AFAS relatiebeheer is het mogelijk om je administratie met de software te integreren, maar ook verkoop, marketing en klantenservice. AFAS biedt een volledig geïntegreerd systeem inclusief app.

AFAS is echter wel iets prijziger; namelijk €39,95 per maand wat wordt verrekend per jaar. Met de uiteenlopende functies kan het ondanks het prijskaartje toch zeker waard zijn.

Goede keuze maken voor een CRM voor ZZP of MKB?

Hopelijk heb je nu inzicht in welk CRM-systeem voor kleine bedrijven en eenmanszaken er allemaal zijn. Ook hebben we tips gegeven over welk CRM-systeem je het beste kunt kiezen. Zo komt de keuze globaal neer op de keuze voor een gratis of een open source CRM. Het blijft echter belangrijk om eerst goed de behoeften van je MKB of eenmanszaak in kaart te brengen. Vergeet ook niet om een goede budgettering te maken, want voor je het weet verlies je je alsnog in de verschillende pakketten en aanbiedingen. In deze overview hebben we 4 CRM-systemen genoemd die geschikt zijn voor zzp’ers: Freshworks CRM, Monday.com, Exact en AFAS. Naast deze 4 CRM-systemen zijn er nog veel meer pakketten en systemen die geschikt zouden kunnen zijn. Het hangt ook heel erg van je bedrijfsdoelstelling en markt af. Het staat wel vast dat veel gebruikte CRM-systemen, zoals Exact en Monday.com ook heel geschikt zijn voor zzp’ers en MKB’ers naast de grotere ondernemingen.


Direct beginnen met CRM voor MKB & ZZP?

Kies dan hieronder uit onze favoriete CRM systemen:

AFAS Software AFAS Software

AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.


Cijfer:
4.0
Pros:
 • Al je bedrijfsprocessen in één systeem
 • Hou overzicht over verschillende projecten
 • Optimaliseer workflows
 • Automatiseer je boekhouding
 • Verbeter klantrelaties
Gripp Gripp

Gripp is hét alles-in-één pakket wat het overzicht weer terugbrengt in jouw organisatie. Of het nu gaat om die perfecte offertes met een druk op de knop, het overzicht van wie wat aan het doen is, of het strakke debiteurenbeheer: het kan allemaal met Gripp.

Cijfer:
4.0
Pros:
 • Meer dan 1500 tevreden klanten
 • Jarenlange ervaring
 • Korting vanaf 4 gebruikers
 • Datagedreven ondernemen
Aanbevolen
Pipedrive Pipedrive
5.0

In de Pipedrive software wordt voornamelijk gefocust op het gebruik van pipelines, waardoor er precies op de juiste momenten contact kan worden gezocht. Hiermee halen Pipedrive gebruikers op jaarbasis tot maar liefst 28% van hun deals binnen.


Pros:
 • Alles-in-één verkoopplatform
 • Ontworpen door verkopers, voor verkopers
 • Beheer je klantfunnel van lead tot deal
 • Handige inzichten en rapporten
 • Automatiseer je sales
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.
Lasso Brag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *