Wat is de beste Project Planning software voor jouw bedrijf?

Of je nu een eenmanszaak hebt en je eerste opdrachten probeert te organiseren of een miljardenbedrijf runt met een grote projectportfolio, er zijn tientallen softwareapplicaties en cloud based solutions voor projectbeheer te vinden. 

Pakweg 10-15 jaar geleden was project planning alleen voorbehouden aan grote bedrijven met enorme budgetten en gespecialiseerde teams en consultants. Binnen de meeste bedrijven gebeurde de planning vaak nog op papier, over de telefoon en in memo’s. Tegenwoordig zijn online tools voor het uitvoeren van projecten in alle soorten en maten overal verkrijgbaar. Maar hoe kies je nou de beste tool voor jouw onderneming? Lees snel verder om hier achter te komen!

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Project planning tools kiezen

Veel project planning tools hebben gratis abonnementen met beperkte functies of een gratis proefperiode, en bijna allemaal zijn ze gebaseerd op een maandelijks abonnementsmodel. Daarna zijn er bijna net zoveel prijsopties als er verschillende functies zijn. De meeste organisaties zullen dus wel een tool kunnen vinden die binnen hun budget past. Maar wie heeft nu de tijd om al deze verschillende producten uit te proberen? 

Reviews en ervaringen van andere gebruikers kunnen je helpen hierin een beslissing te maken. Maar wat voor het ene bedrijf een ontzettend handige functie is kan voor jouw bedrijf totaal overbodig zijn. Zelfs als je een Project Planning programma hebt gevonden dat goed aansluit op de projecten binnen het bedrijf dan zijn er vaak nog verschillende versies, opties en abonnementsvormen waaruit je een keuze moet maken. 

Er zijn in Nederland alleen al meer dan 400 aanbieders van CRM- en Project Planning programma’s actief. Het kiezen van de juiste project planning software voor jou bedrijf is eigenlijk op zichzelf al een heel project! 

De 5 beste project planning tools

We hebben de meeste recente versies van de meest populaire tools voor projectbeheer in 2021 onderzocht. We beschrijven hier 5 van de beste en meest gebruikte opties voor projectbeheer software in Nederland. Daarnaast geven we aan waar je op moet letten bij het maken van een keuze die past bij jouw bedrijf. 

Monday.com

Monday.com Monday.com

Monday is gemaakt om projectmanagement makkelijker te maken. Bespaar tijd met verschillende automatiseringen, integreer verschillende zakelijke tools en prioriteer gemakkelijk de belangrijkste taken.

Pros:
 • Optimaliseer je workflows
 • Blijf up-to-date met verschillende projecten
 • Alle processen op één plek
 • Regel gemakkelijk je urenregistratie en planning
Cijfer:
5.0

Als het gaat om project planning software, geldt vaak dat hoe meer functionaliteiten je aan de tool toevoegt, hoe moeilijker het wordt om deze goed onder de knie te krijgen. Monday.com heeft de zeldzame balans gevonden tussen functionaliteit en gebruiksgemak. Dit maakt het een ideale projectmanagementtool voor bedrijven en organisaties van elke omvang. Het ziet er goed uit, heeft een eenvoudige leercurve en omvat de meeste belangrijke behoeften in een project (taakbeheer, teamcoördinatie, budgettering, enz.).

De enige belemmering voor sommige mensen is de prijs. Monday.com biedt veel verschillende prijsstructuren voor alle soorten gebruikers, maar als je een van de goedkopere abonnementen hebt, lever je in aan opslagruimte voor bestanden, en zijn er limieten op dingen als de activiteiten log en kalenders.

Het grootste voordeel van Monday.com is hoe gemakkelijk het is om er gelijk mee aan de slag te gaan, zelfs als je nauwelijks ervaring hebt met Project Planning software of zelf projectbeheer in het algemeen. Monday.com heeft een uitgebreide kennisbank die zelfs de meest onervaren gebruiker duidelijke en makkelijk te begrijpen uitleg geeft. In de meeste gevallen word je steeds stap voor stap door de verschillende invoermogelijkheden in de opbouw van het project geleid worden. 

Kortom, Monday.com is vooral ideaal als je op zoek bent naar een Project Planning Tool die makkelijk is in het gebruik maar niet inleverd op het gebied van functionaliteit. 

Bord-systeem

Monday werkt met wat zij zelf het “bord-systeem” noemen. Elk aspect van een project word onder één bord bewaart.

Monday.com beschrijft het als een open kantoor: zolang je als gebruiker op dat bord  geabonneerd bent, kun je alles zien wat er binnen dat “kantoor” wordt gedaan. Elk bord groepeert taken in aparte takenlijsten. Elke taak word weergegeven binnen een horizontale lijst met taakgegevens en voortgangsstatus zodat je de actuele status van een taak kunt zien terwijl er nog aan gewerkt word.   

Deze functie lijkt veel op een normale takenlijst, maar elke lijst heeft zijn eigen unieke look die zich onderscheidt van andere standaardfuncties voor taakbeheer. Ook heeft elke status een optie waar je opmerkingen kunt achterlaten of bestanden aan elke taak kunt toevoegen. Dit is enorm handig en overzichtelijk voor taken waarvoor bv. veel onderzoek en naslagwerk voor verricht moet worden. 

Afas 

Met de projectsoftware van AFAS kun je alle projectinformatie én je HRM en CRM management onderbrengen in één geïntegreerd systeem. Elk systeem werkt met een overzichtelijk systeem en makkelijk te begrijpen interface. Hierin zien projectmedewerkers altijd de actuele projectgegevens en hebben projectmanagers het overzicht over complete dashboards.

AFAS Project Self-Service

Met AFAS Project Self-Service kun je projectteams aan één of meerdere projecten koppelen en bepaal je per teamrol welke projectinformatie via het intranet en klantportal er voor de verschillende teamleden beschikbaar is. Project Self-Service stelt teamleden in staat om, onafhankelijk van tijd, plaats en device, samen te werken aan projecten.

AFAS Software AFAS Software

AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Pros:
 • Stroomlijn al je bedrijfsprocessen
 • Beheer je projecten
 • Draai gemakkelijk facturen en offertes uit
 • Optimaliseer je workflowmanagement
Cijfer:
4.0

Exact

Exact Exact

Ontvang met Exact een totaaloverzicht van jouw onderneming. Integreer eenvoudig verschillende software, zoals HR of Salarissoftware.

Pros:
 • Gratis voor 30 dagen
 • Maak gemakkelijk facturen en offertes aan
 • Ook mobiele app verkrijgbaar
 • Keuze uit verschillende abonnementen
Cijfer:
3.5

Exact is in Nederland bij velen al bekend vanwege hun boekhouding CD-Roms uit de jaren ´90. 30 Jaar later, is Exact nog steeds de marktleider in financiële, en bedrijfssoftware en bied diverse project planning pakketten aan o.a. met de pakkende naam Winstmaker. 

De opties variëren van een simpel “Uren & Facturen”pakket tot aan de “Project Management Ultimate” optie, gericht op multi-company projectorganisaties, en bedrijven met vestigingen in het buitenland. 

Daarnaast biedt Exact een heel scala aan ondersteuningsmogelijkheden die weer variëren van online support tot consultancy services ter plaatse. (Elk weer met een bijbehorende prijs). 

Wrike

Wrike is gratis te gebruiken voor kleine teams (tot 5 gebruikers) wat een groot voordeel kan zijn als je een klein bedrijf of eenmanszaak hebt. Het werkt net als Monday.com met een bord-systeem waarin, op een eenvoudig te begrijpen manier taken gedelegeerd of gedeeld kunnen worden. De versie tot aan 15 gebruikers heeft maar een paar extra functies, maar is met minder dan $10 erg gunstig geprijsd. 

De meeste MKB bedrijven zullen prima uit de voeten kunnen met de business versie (tot 200 gebruikers) die meer mogelijkheden bied op het gebied van rapportage. Voor bedrijven met een grote salesafdeling bied de versie het grote voordeel dat het goed geïntrigeerd is met Salesforce. 

Gunstig geprijsd programma voor starters

Al met al is Wrike een prima en beduidend goedkoper alternatief voor Monday.com voor starters en kleine ondernemingen die nog niet al te veel projecten hebben lopen en zich nog geen groot budget voor de planning hiervan kunnen veroorloven. De verschillende abonnementsopties volgen goed het natuurlijke verloop van een groeiend bedrijf en de functies die je nodig hebt naarmate de projecten en het aantal deelnemers blijft groeien. 

Een nadeel is dat de hele interface in het Engels is en er geen Nederlandstalige ondersteuning is. 

Simplicate

Simplicate CRM syseem Simplicate CRM syseem

Simplicate helpt jou om efficiënter te werken: van lead tot deal, van uren schrijven tot facturatie. Simplicate staat bekend om de gebruiksvriendelijke software voor meerdere branches zoals accountancy, consultancy en verschillende creative agencies.

Pros:
 • Klantgegevens binnen handbereik
 • Gestroomlijnd van lead naar deal
 • Signaleer tijdig budgetoverschrijdingen
 • Overzicht in planning en projecten
 • Snel uren schrijven
Cijfer:
5.0

Simplicate levert voornamelijk CRM-management oplossingen, maar heeft in de loop der jaren zich steeds meer ontwikkeld op Project Planning Software en de koppeling van beide systemen. 

Met name voor bedrijven in dienstverlenende sectoren is Simplicate een goede optie. Met de projectmanagementsoftware van Simplicate richt je projecten flexibel in met verschillende dienstensoorten. In een project kun je kiezen voor een vaste prijs, abonnementsvorm of facturatie op basis van nacalculatie op uren en kosten. De verschillende projectonderdelen worden automatisch vertaald naar budgetoverzichten met visuele indicaties van besteedde uren versus begroting en bij het plannen van taken zie je direct het effect op het budget.

Verregaande integratie 

Ook qua integratie met andere, in Nederland veel gebruikte, systemen bied het werken met Simplicate een aantal voordelen vergeleken met andere project planning programma’s. Je hebt o.a.  de mogelijkheid automatisch factureren te genereren op basis van vaste prijsafspraken, termijnen, abonnementen en nacalculatie.Ook bied het integratiemogelijkheden aan met de systemen van Zapier en de Kamer van Koophandel. 

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Welke project planning oplossing moet ik kiezen voor mijn bedrijf? 

Een goede projectplanningstool laat je op ieder willekeurig moment meteen zien wat er moet gebeuren, wie waaraan werkt, hoe het team gaat communiceren, welke extra middelen het project nodig heeft en wanneer het geplande werk moet worden voltooid.

Deze zaken dien je al goed te hebben gedefinieerd  en gecommuniceerd voordat je een keuze maakt om een bepaald project planning programma aan te schaffen. 

Hoe geweldig een bepaald systeem ook is, Projectplanningssoftware kan van zichzelf geen doelen of taken inplannen. 

Definieer eerst de behoeften en prioriteiten van je bedrijf

Het kiezen van de juiste projectmanagementtool voor jouw bedrijf is niet altijd eenvoudig. Elke tool werkt weer op een andere manier. Hoewel er niet zoiets bestaat als het perfecte projectplanningssysteem, biedt elk van deze bovenstaande systeem de meest gebruikte en ​​essentiële functie voor je projecten. Uiteindelijk komt je keuze neer op het nadenken over je eigen prioriteiten en budget. 

Belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen bij het maken van een keuze voor het beste project planning programma voor jouw bedrijf: 

 • Hoeveel functies heb je nodig voor effectief taakbeheer? 
 • Welke verantwoordelijkheden wil je binnen een taak kunnen toewijzen?
 • In welke aspecten van het project wil je altijd inzage in hebben.
 • Hoe zie houd je de vooruitgang van het project bij?
 • Hoe belangrijk is de interne en externe rapportage voor je bedrijf en je klanten? 

Als je deze zaken goed voor jezelf op papier kunt zetten kun je uiteindelijk tot de Project Planning tool komen die perfect past bij jouw bedrijf. 

En dat is dan meteen het laatste project dat je nog op papier hebt moeten inplannen!

Onze top 3 projectmanagement tools

Monday.com Monday.com

Monday is gemaakt om projectmanagement makkelijker te maken. Bespaar tijd met verschillende automatiseringen, integreer verschillende zakelijke tools en prioriteer gemakkelijk de belangrijkste taken.

Pros:
 • Optimaliseer je workflows
 • Blijf up-to-date met verschillende projecten
 • Alle processen op één plek
 • Regel gemakkelijk je urenregistratie en planning
Cijfer:
5.0
AFAS Software AFAS Software

AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.


Cijfer:
4.0
Pros:
 • Al je bedrijfsprocessen in één systeem
 • Hou overzicht over verschillende projecten
 • Optimaliseer workflows
 • Automatiseer je boekhouding
 • Verbeter klantrelaties
Gripp Gripp

Gripp is hét alles-in-één pakket wat het overzicht weer terugbrengt in jouw organisatie. Of het nu gaat om die perfecte offertes met een druk op de knop, het overzicht van wie wat aan het doen is, of het strakke debiteurenbeheer: het kan allemaal met Gripp.

Cijfer:
4.0
Pros:
 • Meer dan 1500 tevreden klanten
 • Jarenlange ervaring
 • Korting vanaf 4 gebruikers
 • Datagedreven ondernemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *