Wat is een urenstaat?

Op deze pagina lees je alles over een urenstaat. Want wat is urenstaat nu eigenlijk, en hoe kun je er je voordeel mee doen om dit (digitaal) bij te houden als ZZP’er of eigenaar? En wat zijn bovendien de beste tools om je urenstaat bij te houden? Je leest het hier

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Voordelen van het bijhouden van een urenstaat

Beter zicht op de kosten

Door de exacte uren te tellen die aan alle taken zijn besteed, kun je de kosten van het project berekenen, de totale output van alle teamleden zien en nagaan hoeveel resources je nodig hebt.

Betere verdeling van tijd en middelen binnen een project

Urenstaten zijn uitermate belangrijk bij projectbeheer. Als je weet hoeveel tijd je team aan bepaalde taken besteedt, kunt je problemen opsporen en de manier van werken verbeteren.

Een goed overzicht van de bedrijfskosten

Managers zien vaak over het hoofd waar het geld naartoe gaat en hoe ze de kosten het beste kunnen verdelen. Als er een goed systeem voor de urenstaten bestaat, kan dit helpen de totale uitgaven te verlagen of te stoppen met het investeren van geld in projecten die niet winstgevend zijn en de besparingen hieruit in meer winstgevende projecten steken

Meer transparantie binnen de teams

Een van de belangrijkste voordelen van urenstaten is dat het werk eerlijk en gelijk verdeeld word onder de werknemers. In een ideale wereld werkt iedereen 8 uur per werkdag en is iedereen, gedurende de hele dag, even productief. In de praktijk is dat echt nooit zo. We zijn allemaal verschillend en hebben verschilde manier van werken en onze eigen routines. 

Maar je voorkomt onnodige spanningen binnen het team als het in het urenregistratiesysteem heel duidelijk blijkt dat het teamlid die het meeste werk heeft verricht een promotie of salarisverhoging krijgt. 

In combinatie met andere methoden en tools vergroten urenstaten de transparantie binnen het bedrijf. Vaak kunnen meerdere collega’s zien hoe lang je hebt gewerkt, hoeveel pauzes je hebt genomen en wanneer je een vrije dag opneemt. In het geval van online urenstaten, zoals in projectmanagementtools of urenregistratiesoftware, kunnen projectmanagers zien waaraan iedereen heeft gewerkt en voor hoelang.

Het motiveert om je eigen productiviteit te verbeteren

Medewerkers kunnen zelf ook gebruik maken van de urenstaat om hun productiviteit te verbeteren. Ze kunnen precies zien hoe lang ze over een taak hebben gedaan en kunnen hoe ze efficiënt ze hun tijd besteed hebben op die werkdag of gedurende de maand.

Wat is een urenstaat?

Een urenstaat is een fysieke of virtuele tool waarmee je je gewerkte tijd kunt registreren en bijhouden. Dat betekent dat u als werkgever precies kunt zien hoeveel uur elke werknemer heeft gewerkt.

Urenstaten zijn bij velen nog steeds bekend als urenbriefjes of werkbriefjes. Deze werden voor het eerst gebruikt in de 19e eeuw in de vorm van een vel papier waarop taken, werkdagen en werkuren waren geschreven. Medewerkers stempelden ze elke keer dat ze aankwamen of het werk verlieten door tijdklokmachines. Deze waren essentieel bij het bepalen van het loon van een werknemer.

Hoe werkt een urenstaat?

De hele procedure is heel eenvoudig. Werknemers voegen hun exacte werktijd, pauzes of vakantiedagen toe aan elke dag van de week. De gegevens worden vervolgens naar de HR-managers gestuurd of in het geval van softwaretools in het systeem geregistreerd. Tenslotte wordt het toegevoegd aan het archief of krijgt het de goedkeuring van de manager van de medewerkers voordat het wordt opgeslagen.

De meeste bedrijven vertellen precies wanneer en hoe je de urenstaat moet invullen. Hiervoor stellen ze een roosterbeleid op. Deze documenten bevatten de informatie die je nodig hebt, inclusief welke tool je moet gebruiken, hoe je tijd wordt gecontroleerd en wanneer je de urenstaten moet verzenden. Uw bedrijf wil bijvoorbeeld dat je je urenstaat aan het einde van elke dag of aan het einde van een volledige werkweek invult.

Wat is het doel van een urenstaat?

In een werkomgeving worden ze voornamelijk gebruikt voor salarisadministratie, personeelsbeheer en de boekhouding. Urenstaten werken als een database die alle benodigde tijdgegevens bevat zodat werkgevers hun werknemers eerlijk kunnen betalen. Deze vormen ook het bewijs van uw werk dat je je werk hebt verricht, mocht dat niet duidelijk zijn.

Het werkbriefje – de papieren urenstaat

Bij veel bedrijven (bv. uitzendbureaus) zijn urenstaten nog steeds in de papieren versie in gebruik in de vorm van werkbriefjes. Het werkbriefje is een papiertje met daarop de uren vermeld die je gewerkt hebt. Hierop moet de uitzendkracht keer op keer weer zijn eigen informatie invullen: naam, handtekening en datum. En daarnaast het aantal uren per dag of week dat hij/zij gewerkt heeft. Als er iets ontbreekt, is de kans groot dat er niet uitbetaald word. Om deze papieren werkstaat door te sturen word er tegenwoordig meestal een foto van gemaakt met een mobieltje waarna deze per e-mail, als onbeveiligde attachment naar HR of de salarisadministratie word gemaild. Een verrassend groot aantal uitzendbureaus werkt nog steeds met deze omslachtige en privacy gevoelige methode.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Grote nadelen van urenstaten bijhouden op papier

Vaak zijn de gegevens onduidelijk of onleesbaar

Salarismedewerkers maken vaak fouten wanneer ze proberen het gekrabbel dat ze tegenkomen op papieren urenstaten te interpreteren. 

“Is dat een 1 of een 7?” 

“Ik geloof dat de naam op dit briefje Bart Boomsma is, maar het handschrift is zo slordig dat het ook Bert Boonstra kan zijn – naar wie gaan de gewerkte uren?” 

Meestal gaat er dan veel tijd verloren aan het opzoeken van gegevens of er worden fouten gemaakt. (“Ik kan dat nummer niet goed lezen maar het lijkt mij een 5”). 

Het gebruik van papieren urenstaten veroorzaakt vaak onnodige interpretatiefouten en de kans op menselijke fouten wordt nog weer eens vergroot wanneer uren opnieuw in een salarissysteem worden ingevoerd. Dit kan leiden tot over- of onderschatting van de tijd die werknemers hebben gewerkt, waardoor onnodige problemen en kosten ontstaan.

Tijdfraude

Als je er goed over nadenkt zijn papieren urenstaten eigenlijk gebaseerd op goed vertrouwen. Natuurlijk ga je ervan uit dat je werknemers hun uren zelf eerlijk invullen! 

Maar tijdfraude is een groeiend probleem. Van alle fraudes binnen Nederlandse bedrijven ging het in 2002 in 15 procent van de gevallen om foutief ingevulde werkbriefjes! Dit heeft verschillende oorzaken. Vaak als de afleidingen op het werk steeds groter worden of als de meeste werknemers thuiswerken, valt de sociale controle volledig weg. Omdat de controle afneemt, neemt het risico op tijdfraude toe. Het is niet altijd zo dat meer werknemers bewust gaan frauderen, maar de omstandigheden laten tijdfraude gewoon beter toe.

Papieren urenstaten leiden tot productiviteitsverlies

Stel je eens een salarisadministrateur voor die voortdurend achter werknemers aan  moet vangen voor hun urenstaten, vooral op als die op verschillende locaties werken. Of zich blind moet staren om informatie opgeschreven in een onleesbaar handschrift te interpreteren. En dit alles voor vrijdagmiddag zodat deadlines voor de indiening van de salarisadministratie gehaald kunnen worden. Hoe zit het met de extra tijd die het salarisadministratiepersoneel nodig heeft om gewerkte uren in te voeren door de gegevens opnieuw in te voeren in een computerprogramma voor salarisadministratie? Welke andere productieve taken zouden die payrollmedewerkers kunnen doen zonder papieren urenstaten?

We kennen bedrijven waar het salarisadministratiepersoneel vroeger een twee hele dagen werk hadden alleen aan het overzetten van salarisgegevens naar Excel-spreadsheets!

Papieren urenstaten leiden tot zware verliezen

Door je urenoverzicht op papier bij te houden verlies je niet alleen tijd en productiviteit, maar ook belangrijke informatie die je kunt gebruiken voor verdere projecten. Door alle fouten die kunnen ontstaan tijdens de invoer op papier en later weer in het systeem, heb je vaak onjuiste of ontbrekende informatie. Vaak worden deze uren van papier weer in een simpele spreadsheet gezet waar verder weinig meer mee word gedaan. Dit is waardevolle data die blijft liggen. Deze informatie zou heel goed meegenomen kunnen worden in de planning van toekomstige projecten of om te onderzoeken waar kosten bespaard kunnen worden.

bedrijfssoftware

De voordelen van urenstaten digitaal bijhouden

Het koppelen van elektronische urenstaten aan geavanceerd projectbeheer of aan factureringstools kan het werk van managers een stuk makkelijker maken. Deze maken archivering, rapportage en facturering veel eenvoudiger door middel van geautomatiseerde tools en processen.

Met online urenstaten kunt je ook de uren van elke meteen werknemer in realtime zien zonder te hoeven wachten tot de papieren documenten door de HR-afdeling verwerkt zijn. Op deze manier bespaart je veel nutteloze tijd die verspild word  als ze van de ene afdeling naar de andere gaan.

Het belangrijkste voordeel van digitale urenstaten is dat ze meestal worden geleverd met een automatische tijdregistratie optie. Hierdoor kunnen medewerkers de exacte uren bijhouden die ze aan specifieke taken of projecten besteden, waardoor het hele tijdregistratie proces eenvoudiger wordt.

De meeste tools zetten je gewerkte uren automatisch om in urenstaten en rapporten. Dit helpt tijd te besparen op organisatorische taken en meer aandacht te besteden aan wat op de lange termijn belangrijk is voor het project.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Onze top partners

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis!

Cijfer:
5.0
Pros:
 • Gemakkelijk factureren en uren registreren
 • Inclusief ondersteuning per telefoon of e-mail
 • Komt met handige koppelingen
 • Regel je complete boekhouding
Bekijk Nu Bekijk Review

Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat.

Cijfer:
3.0
Pros:
 • Keuze uit verschillende pakketten
 • 30 dagen gratis demo
 • Koppel makkelijk 220+ handige apps
 • De keuze van ruim 9000 accounts
Bekijk Nu

Gripp is hét alles-in-één pakket wat het overzicht weer terugbrengt in jouw organisatie. Of het nu gaat om die perfecte offertes met een druk op de knop, het overzicht van wie wat aan het doen is, of het strakke debiteurenbeheer: het kan allemaal met Gripp.

Pros:
 • Meer dan 1500 tevreden klanten
 • Jarenlange ervaring
 • Korting vanaf 4 gebruikers
Cijfer:
4.0
Bekijk Nu

Wij helpen je graag op weg

Conclusie: het aanbod in bedrijfssoftware is groot. Dit lijkt heel praktisch, maar in de praktijk blijkt dit voordeel ook meteen een nadeel. Veel bedrijven ervaren het grote aanbod juist als struikelblok voor het maken van een overwogen keuze voor bedrijfssoftware. Wij helpen je daarom om deze keuze wat eenvoudiger te maken. Zo kun je oriënteren, pakketten vergelijken en reviews lezen, waarmee je de beste keuze kunt maken.

Wij zijn als website aan geen enkele aanbieder verbonden. We streven er dan ook naar om je van de meest objectieve informatie te voorzien zonder je te willen beïnvloeden bij je keuze, maar wel om je te helpen bij het maken van deze beslissing. Ben je op zoek naar specifieke informatie, heb je aanvullingen op deze informatie of heb je andere suggesties? 

Het laatste nieuws over software op apparata

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *