Het belang van urenverantwoording

Urenverantwoording kan voor veel bedrijven veel tijd in beslag nemen. Het handmatig invoeren van de urenverantwoording kan sneller resulteren in fouten en belast ook je HR-afdeling onnodig. Ook voor ZZP’ers is het handmatig bijhouden van hun urenverantwoording een tijdrovende bezigheid. Het is immers belangrijk voor ZZP’ers om een goede urenverantwoording op orde te hebben zodat je aanspraak kunt maken op de ondernemersaftrek van de belastingdienst.

Tegenwoordig kun je de urenregistratie veel handiger doen door middel van online urenverantwoording software. Met deze software kunnen werknemers en ZZP’ers op elk moment hun uren bijhouden, zonder de bijkomende last van formulieren en andere documentatie. Zo houdt de software het overzicht voor je en hoef je enkel je uren in te voeren. Wil je meer weten over urenverantwoording? Hieronder gaan we hier verder op in.

Wat is het belang van online urenverantwoording?

Urenverantwoording is een klusje waar veel werknemers en ZZP’ers niet op zitten te wachten na een lange dag, terwijl het wel erg van belang is voor de documentatie binnen het bedrijf. Zoals eerder aangegeven voorkomt het fouten die bij het handmatig invullen vaker voorkomen, maar ook scheelt het enorm in tijd wanneer je gemaakte uren uit het verleden wilt inkijken. 

Daarnaast is er tegenwoordig steeds meer software die je kunt koppelen aan online urenverantwoording, zoals bepaalde boekhoudsoftware. Op deze manier wordt het factureren van de gewerkte uren ook een stuk gemakkelijker. Zo bespaar je tijd en dus ook kosten dankzij goede urenregistratiesoftware. 

Veel bedrijven houden het nog bij het handmatig bijhouden van uren via een Excel bestand zoals in dit urenverantwoording voorbeeld Excel. 

In dit urenverantwoording voorbeeld Excel bestand zie je dat Excel ook handige standaard layouts biedt voor bedrijven. Het nadeel met bestanden als dit urenverantwoording voorbeeld Excel is dat je dus maar twee weken invult en dan weer een nieuw bestand maakt. Zo blijft het toch onoverzichtelijk op de lange termijn met veel verschillende bestanden in het systeem, iets waar je met online urenverantwoording geen last van hebt.

Voordelen van online urenverantwoording

Online urenverantwoording brengt een aantal concrete voordelen met zich mee. We zullen er hier 4 voor je op een rijtje zetten die het belang van een goede online urenverantwoording uitlichten.

Integratie met andere software

Wat vaak het meeste tijd bespaart, is het feit dat je uren met bepaalde software automatisch kunt factureren op basis van de online urenverantwoording. Daarnaast heb je bij urenregistratie software ook toegang tot een mobiele app, waardoor je altijd toegang hebt tot je urenverantwoording en dit kunt bijwerken wanneer je wilt.

Veilige opslag voor gegevens

Een jaarlijkse fysieke documentatie van urenverantwoording levert wel eens problemen op aan het eind van het jaar. Het is immers altijd mogelijk dat er door al dat papierwerk iets wordt gemist. In het ergste geval zie je dit over het hoofd en kom je er later pas achter. Het formulier zul je dan in de meeste gevallen niet meer zomaar terugvinden. Met online urenverantwoording staat alles automatisch opgeslagen in het systeem en kun je het wanneer je wilt terughalen. 

Je verlaagt dus het risico van het verlies van gegevens aanzienlijk met online urenverantwoording.

Ondernemersaftrek voor ZZP’ers

ZZP’ers hebben ontzettend veel baat bij een goede urenregistratie. Je kunt als ondernemer namelijk vaak profiteren van fiscale voordelen als je aan het urencriterium van 1225 uur voldoet. Hieronder valt ook de ondernemersaftrek, die bestaat uit de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Met deze aftrek kun je een flink bedrag van je winst aftrekken. Hier is het dus enorm van belang dat je je uren het hele jaar goed en overzichtelijk bijhoudt.

Duidelijk overzicht

Omdat je een duidelijk online urenverantwoording overzicht hebt gemaakt, kun je makkelijk bepaalde aandachtspunten eruit halen. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat bepaalde taken consistent minder of meer tijd kosten dan je had ingeschat. Hierop kun je dus op schakelen met je planning en urenschatting.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Aanbevolen urenverantwoording software aanbieders

Er zijn tegenwoordig een groot aantal aanbieders van urenregistratie software op de markt. Hieronder hebben we een aantal van onze favorieten verder uiteengezet.

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis!

Cijfer:
5.0
Pros:
 • Gemakkelijk factureren en uren registreren
 • Inclusief ondersteuning per telefoon of e-mail
 • Komt met handige koppelingen
 • Regel je complete boekhouding
Bekijk Nu Bekijk Review

Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat.

Cijfer:
3.0
Pros:
 • Keuze uit verschillende pakketten
 • 30 dagen gratis demo
 • Koppel makkelijk 220+ handige apps
 • De keuze van ruim 9000 accounts
Bekijk Nu

Gripp is hét alles-in-één pakket wat het overzicht weer terugbrengt in jouw organisatie. Of het nu gaat om die perfecte offertes met een druk op de knop, het overzicht van wie wat aan het doen is, of het strakke debiteurenbeheer: het kan allemaal met Gripp.

Pros:
 • Meer dan 1500 tevreden klanten
 • Jarenlange ervaring
 • Korting vanaf 4 gebruikers
Cijfer:
4.0
Bekijk Nu

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Wij helpen je graag op weg

Conclusie: het aanbod in bedrijfssoftware is groot. Dit lijkt heel praktisch, maar in de praktijk blijkt dit voordeel ook meteen een nadeel. Veel bedrijven ervaren het grote aanbod juist als struikelblok voor het maken van een overwogen keuze voor bedrijfssoftware. Wij helpen je daarom om deze keuze wat eenvoudiger te maken. Zo kun je oriënteren, pakketten vergelijken en reviews lezen, waarmee je de beste keuze kunt maken.

Wij zijn als website aan geen enkele aanbieder verbonden. We streven er dan ook naar om je van de meest objectieve informatie te voorzien zonder je te willen beïnvloeden bij je keuze, maar wel om je te helpen bij het maken van deze beslissing. Ben je op zoek naar specifieke informatie, heb je aanvullingen op deze informatie of heb je andere suggesties? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *