Het belang van urenverantwoording

Urenverantwoording kan voor veel bedrijven veel tijd in beslag nemen. Het handmatig invoeren van de urenverantwoording kan sneller resulteren in fouten en belast ook je HR-afdeling onnodig. Ook voor ZZP’ers is het handmatig bijhouden van hun urenverantwoording een tijdrovende bezigheid. Het is immers belangrijk voor ZZP’ers om een goede urenverantwoording op orde te hebben zodat je aanspraak kunt maken op de ondernemersaftrek van de belastingdienst. 

Tegenwoordig kun je de urenregistratie veel handiger doen door middel van online urenverantwoording software. Met deze software kunnen werknemers en ZZP’ers op elk moment hun uren bijhouden, zonder de bijkomende last van formulieren en andere documentatie. Zo houdt de software het overzicht voor je en hoef je enkel je uren in te voeren. Wil je meer weten over urenverantwoording? Hieronder gaan we hier verder op in. 

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Wat is het belang van online urenverantwoording?

Urenverantwoording is een klusje waar veel werknemers en ZZP’ers niet op zitten te wachten na een lange dag, terwijl het wel erg van belang is voor de documentatie binnen het bedrijf. Zoals eerder aangegeven voorkomt het fouten die bij het handmatig invullen vaker voorkomen, maar ook scheelt het enorm in tijd wanneer je gemaakte uren uit het verleden wilt inkijken. 

Daarnaast is er tegenwoordig steeds meer software die je kunt koppelen aan online urenverantwoording, zoals bepaalde boekhoudsoftware. Op deze manier wordt het factureren van de gewerkte uren ook een stuk gemakkelijker. Zo bespaar je tijd en dus ook kosten dankzij goede urenregistratiesoftware. 

Veel bedrijven houden het nog bij het handmatig bijhouden van uren via een Excel bestand zoals in dit urenverantwoording voorbeeld Excel. 

Urenverantwoording voorbeeld Excel

In dit urenverantwoording voorbeeld Excel bestand zie je dat Excel ook handige standaard layouts biedt voor bedrijven. Het nadeel met bestanden als dit urenverantwoording voorbeeld Excel is dat je dus maar twee weken invult en dan weer een nieuw bestand maakt. Zo blijft het toch onoverzichtelijk op de lange termijn met veel verschillende bestanden in het systeem, iets waar je met online urenverantwoording geen last van hebt. 

Voordelen van online urenverantwoording

Online urenverantwoording brengt een aantal concrete voordelen met zich mee. We zullen er hier 4 voor je op een rijtje zetten die het belang van een goede online urenverantwoording uitlichten. 

Ondernemersaftrek voor ZZP’ers

ZZP’ers hebben ontzettend veel baat bij een goede urenregistratie. Je kunt als ondernemer namelijk vaak profiteren van fiscale voordelen als je aan het urencriterium van 1225 uur voldoet. Hieronder valt ook de ondernemersaftrek, die bestaat uit de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Met deze aftrek kun je een flink bedrag van je winst aftrekken. Hier is het dus enorm van belang dat je je uren het hele jaar goed en overzichtelijk bijhoudt. 

Duidelijk overzicht

Omdat je een duidelijk online urenverantwoording overzicht hebt gemaakt, kun je makkelijk bepaalde aandachtspunten eruit halen. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat bepaalde taken consistent minder of meer tijd kosten dan je had ingeschat. Hierop kun je dus op schakelen met je planning en urenschatting. 

Integratie met andere software

Wat vaak het meeste tijd bespaart, is het feit dat je uren met bepaalde software automatisch kunt factureren op basis van de online urenverantwoording. Daarnaast heb je bij urenregistratie software ook toegang tot een mobiele app, waardoor je altijd toegang hebt tot je urenverantwoording en dit kunt bijwerken wanneer je wilt. 

Veilige opslag voor gegevens

Een jaarlijkse fysieke documentatie van urenverantwoording levert wel eens problemen op aan het eind van het jaar. Het is immers altijd mogelijk dat er door al dat papierwerk iets wordt gemist. In het ergste geval zie je dit over het hoofd en kom je er later pas achter. Het formulier zul je dan in de meeste gevallen niet meer zomaar terugvinden. Met online urenverantwoording staat alles automatisch opgeslagen in het systeem en kun je het wanneer je wilt terughalen. 

Je verlaagt dus het risico van het verlies van gegevens aanzienlijk met online urenverantwoording.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Aanbevolen urenverantwoording software aanbieders

Er zijn tegenwoordig een groot aantal aanbieders van urenregistratie software op de markt. Hieronder hebben we een aantal van onze favorieten verder uiteengezet.

Rompslomp biedt een laagdrempelige en gebruikersvriendelijke tool om te gebruiken bij de urenregistratie. Je kunt er gebruik maken van een timer om de uren bij te houden, de uren per klant bijhouden en direct factureren, of voor jezelf bijhouden hoe lang je met bepaalde administratieve handelingen bezig bent.

Begin je net met het bijhouden van de urenregistratie? Dan vind je op de website een uitgebreide uitleg van alle functies en mogelijkheden die de software biedt.

Je kunt Rompslomp 30 dagen lang gratis uitproberen. Hierna kun je al voor € 5 per maand je volledige urenverantwoording via de software doen. Heb je behoefte aan uitgebreidere functies? Dan kun je het pakket uitbreiden met een boekhoudtool. Zo heb je je gehele financiële administratie op één plek.

e-Boekhouden.nl biedt sinds 2002 boekhoudoplossingen voor ondernemingen die vaak weinig boekhoudkennis bezitten. Ze proberen het je zo gemakkelijk mogelijk te maken en bieden zelfs gratis boekhoudsoftware aan wanneer je bedrijf minder dan 15 maanden oud is. Zodra je bedrijf langer dan 15 maanden bestaat, kun je zelf kiezen of je verder wilt gaan met e-Boekhouden.nl. Je zit dus niet vast aan een bepaald abonnement of verborgen voorwaarden wanneer je met dit softwarebedrijf in zee gaat. 

e-Boekhouden.nl biedt je software aan op verscheiden gebieden, zoals boekhouden, facturen en uiteraard ook urenverantwoording. Via de app heb je een overzicht van de uren en kun je deze ook meteen factureren en per project indelen. 

TimeMate biedt urenregistratie software, kilometeradministratie en een werkbon app aan met een focus op MKB en ZZP’ers. Ze richten zich dus voornamelijk op de wat kleinere en middelgrote ondernemingen.

Met TimeMate kun je je (online) agenda gemakkelijk koppelen aan de software, waardoor je je eigen agenda nog steeds kunt gebruiken. Daarnaast houdt TimeMate je urencriterium bij voor de belastingdienst en biedt het de mogelijkheid om facturen te versturen. 

Conclusie

Al met al heb je tegenwoordig erg veel opties wanneer je op zoek bent naar online urenverantwoording software. Het feit dat er zoveel aanbieders zijn, bewijst de waarde van het opnemen van online urenregistratie in je bedrijf. Met de aanbevolen software aanbieders kun je gemakkelijk een begin maken met online urenverantwoording. Voor een relatief kleine investering (vaak rond de €10,- per maand voor basis software) zul je je bedrijf veel tijd en stress besparen, wat zich ook weer zal vertalen in hogere efficiëntie.

Direct beginnen met het gebruiken van online urenregistratie?

e-Boekhouden.nl e-Boekhouden.nl

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis!

Cijfer:
5.0
Pros:
 • Gemakkelijk factureren en uren registreren
 • Inclusief ondersteuning per telefoon of e-mail
 • Komt met handige koppelingen
 • Regel je complete boekhouding
Exact Exact

Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat.

Cijfer:
3.0
Pros:
 • Keuze uit verschillende pakketten
 • 30 dagen gratis demo
 • Koppel makkelijk 220+ handige apps
 • De keuze van ruim 9000 accounts
Gripp Gripp

Gripp is hét alles-in-één pakket wat het overzicht weer terugbrengt in jouw organisatie. Of het nu gaat om die perfecte offertes met een druk op de knop, het overzicht van wie wat aan het doen is, of het strakke debiteurenbeheer: het kan allemaal met Gripp.

Pros:
 • Meer dan 1500 tevreden klanten
 • Jarenlange ervaring
 • Korting vanaf 4 gebruikers
Cijfer:
4.0
Lasso Brag
Home » Gewerkte uren bijhouden in 2021 | Urenregistratie software » Het belang van urenverantwoording (2021)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *