Wat is het 5G netwerk en hoe werkt het?

Het 5G netwerk is eigenlijk niets meer dan de opvolger van het huidige 4G netwerk. Heel simpel, betekent 5G: sneller internet, meer verbindingen op tegelijkertijd en minder vertraging op de lijnen.

5g netwerk

Er wordt al jaren over het 5G netwerk in Nederland gesproken, en nu lijkt het eindelijk zo ver: 5G is bezig aan een opmars in Nederland.  Op sommige plekken kan er al gebruik gemaakt worden van het nieuwe internet middels speciale 5G telefoons. Maar hoe zit het nou precies met 5G? Is 5G schadelijk? En hoe werkt het? Je leest alles over het 5G netwerk in dit artikel!

Inhoudsopgave

Wat is het 5G netwerk?

5G staat voor de 5e generatie internet. Het is dan ook de opvolger van de vierde generatie (4G) en de derde generatie (3G) die in 2010 zijn hoogtepunt bereikte. Middels nieuwe ontwikkelingen op technologisch gebied kunnen we steeds sneller internetten, 5G is daar een product van.

Heel technisch omschreven, kan het 5G netwerk 800 gigabits per seconde (Gb/s) faciliteren. In praktijk wordt uitgegaan van 1 Gb/s (= 0,125 gigabyte per seconde).  Ter vergelijking, de 4G snelheid zou in theorie 1000 Mbit per seconde kunnen halen en in de praktijk varieert de snelheid van 4G tussen de 10 en 20 Mbit/s.

Bij 3G stond de teller op 7,2 Mbits per seconde. Die capaciteiten liggen dus veel hoger bij 5G, het nieuwe internet wordt dan ook op de markt gebracht met de belofte: supersnel mobiel internet. 

Hoe werkt 5G?

Het 5G netwerk is een draadloze vorm van mobiele communicatie. Het netwerk maakt gebruik van frequenties. Door de Nederlandse overheid zijn daarvoor drie frequentiebanden aangewezen: de 700 MHz band, de 3,5 GHz band en de 26 GHz frequentieband.

Eigenlijk zou het netwerk ook op de bestaande banden kunnen functioneren, maar omdat het 5G beter tot zijn recht komt op hogere frequenties is voor deze oplossing gekozen. 5G maakt nu dus gebruik van bestaande en nieuwe zendmasten. Naar verwachting komen er  in 2021 en 2022 ook een aantal kleine antennes bij. 

Het 5G netwerk Nederland 

In juli 2020 zijn de 700 MHz-, 1400 MHz- en 2100 MHz-frequentiebanden geveild. KPN, T-Mobile en Vodafone Ziggo verworven vergunningen voor de drie geveilde frequentiebanden. Deze drie mobiele operators kunnen dan ook nu al een commercieel 5G-netwerk aanbieden aan hun klanten, middels speciale 5G telefoons. 

Begin 2022 volgt de veiling van de 3,5 GHz-band. De overheid zet hierbij ook weer in op minimaal drie deelnemers aan deze veiling, of het weer om dezelfde drie gaat is nog niet duidelijk.

hoe werkt 5g
Hoe werkt 5G? Via één van deze antennes!

Voor de laatste band is nog niet besloten wanneer en of deze geveild gaat worden aan commerciële instanties. Uit de allerlaatste berichten blijkt alleen dat het kabinet uiterlijk op 1 september 2022 de 3,5 GHz-frequenties vrij hebben voor de drie providers.  Een groot voordeel voor hen, want pas dan hebben de providers echt de ruimte om via het 5G netwerk Nederland hogere snelheden te bieden aan de klanten.

De beste telefoons bekijken voor 5G? Vind ze via GSMWeb.nl!

Waar kun je 5G nu al gebruiken?

Als je bij KPN, T-Mobile of Vodafone Ziggo zit en beschikt over een 5G telefoon, dan kun je in sommige gevallen al gebruik maken van het 5G netwerk. Bij T-Mobile staat 5G in grote delen van Nederland aan, KPN wil dit uiterlijk volgend jaar realiseren en Vodafone Ziggo geeft aan dat 5G nu voor 80% van hun gebruikers (met 5G telefoon) beschikbaar is.

De rest van Nederlanders zou daarvoor nog even moeten wachten. Naar verwachting zal per 2022 het 5G netwerk in heel Nederland beschikbaar zijn. 

5g netwerk

De voordelen van 5G

Op dit moment haal je nog niet zoveel voordeel uit je 5G telefoon en abonnement als je zou wensen. Eigenlijk begint dat pas over een halfjaar tot een jaar, omdat dan de hogere frequentie mast wordt benut. Toch zit er veel meerwaarde aan 5G wanneer het compleet gelanceerd wordt.

Het internet wordt niet voor niets supersnel genoemd, tot wel 10 keer sneller dan het huidige 4G netwerk. Daarmee wordt een film downloaden of streamen een fluitje van een cent, webpagina’s zullen sneller laden, een liedje op Spotify speelt sneller af en bij gamen en AR/VR zorgt 5G voor een vloeiende spelervaring. Dit alles omdat er minder vertraging op het netwerk is en er gebruik gemaakt wordt van meerdere lijnen. 

Meer weten over het 5G netwerk en de beste telefoons hiervoor?

Hoe kun je gebruik maken van het 5G netwerk?

Om gebruik te maken van het 5G netwerk, nu of na de volledige lancering, heb je een smartphone nodig met ingebouwd 5G-modem. Grote kans dat de smartphone die je nu gebruikt dat nog niet heeft. Er zijn al wel een aantal 5G telefoons op de markt, deze toestellen ondersteunen de hogere datasnelheden die 5G biedt. Een aantal voorbeelden zijn bijvoorbeeld de iPhone 12 van Apple, de laatste Samsung Galaxy en verschillende SONY-modellen. 

Gezondheidszorgen 5G

Het geluid rondom de 5G lancering is lang niet altijd even positief geweest. Een groot aantal Nederlanders maakt zich zorgen over de komst van 5G naar Nederland. Sinds 5G rond 2018 in opspraak kwam is er veel media aandacht besteed aan de effecten die 5G zou kunnen hebben op onze gezondheid. Zo melden verschillende mensen klachten te hebben gehad tijdens een van de eerste testen. En werd een massale spreeuwen sterfte ook in verband gebracht met de plaatsing van een nieuwe 5G mast. 

Er wordt in het 5G-debat veel gesproken over in welke mate 5G schadelijk is voor mens, dier en natuur. Er lijken wat signalen rond te gaan dat de elektromagnetische velden van 5G anders en gevaarlijker zijn dan de elektromagnetische velden van 2G, 3G en 4G. Experts zeggen echter dat dit niet het geval is.

hoe werkt 5g

Sindsdien werden er verschillende demonstraties georganiseerd tegen de komst van het nieuwe internet netwerk. Bovendien werden er zelfs kamervragen gesteld door verschillende partijen over het effect van de hoge frequenties waarmee het 5G netwerk werkt, en of deze geen nadelige effecten kunnen hebben op onze gezondheid. Daarnaast maken inwoners zich ook grotere zorgen over hun privacy, evenals de toename in het aantal zendmasten, die het Nederlandse straatbeeld en het stadsgezichten verpesten.

Wetgeving en veiligheidseisen 

Alle mobiele telefoons en zendmasten, dus ook 5G telefoons, moeten in Nederland voldoen aan  bepaalde veiligheidseisen. Dit is belangrijke informatie voor een bedrijf , maar ook voor de klant. Als 5G daadwerkelijk schadelijk zou zijn, dan hadden de 5G telefoons niet verkocht mogen worden in Nederland en had het 5G netwerk in Nederland niet mogen worden gelanceerd.

De totale optelsom van alle elektromagnetische velden, dat is dus de straling, van mobiele telefoons en zendmasten mag op zulke publiek toegankelijke plekken) nooit boven de blootstellingslimieten uitkomen die de Nederlandse overheid hanteert. Dat geldt nu, maar ook wanneer 5G uiteindelijk helemaal geïntegreerd is blijven deze regels gelden. Zorgen over dat 5G schadelijk zou zijn, zijn dus nergens voor nodig. 

5G netwerk nederland

Bovendien is onlangs bekend gemaakt dat het kabinet extra eisen gaat stellen aan de aanbieders van 5G op gebied van veiligheid omtrent privacy en misbruik. In 2020 heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) vijf voorwaarden gepubliceerd voor aanvullende beveiliging.  Ze gelden voor kritieke onderdelen van het netwerk en direct daaraan gekoppelde delen. Deze eisen bijvoorbeeld end-to-end encryptie, veilige configuratie en de de bewaking van technische infrastructuur. Deze gaat uiterlijk in oktober 2022 in, ter voorbereiding van de volledige implementatie van het 5G netwerk. 

Direct alles weten over het 5G netwerk en de telefoons die op dit netwerk draaien?

Conclusie: de toekomst van het 5G netwerk Nederland

Na jaren speculatie lijkt het er nu toch echt op dat 5G binnenkort overal in Nederland toegankelijk zal zijn. In dit artikel hebben we uitgelegd hoe 5G werkt, wat de voordelen zijn, hoe jij straks gebruik kan maken van het netwerk, maar ook wat de zorgen zijn en hoe de Nederlandse overheid daarop inspeelt.

In het algemeen kunnen we concluderen dat 5G vooral betekent: lekker snel internetten. Je moet er wél nog even een nieuwe telefoon voor aanschaffen. En of 5G schadelijk is? Daarvoor zijn geen aanwijzingen gevonden door de Nederlandse Gezondheidsraad

Welke telefoon 5G?

Bekijk snel ons artikel over 5G telefoons die binnenkort op de markt komen!

Home » Wat is het 5G netwerk en hoe werkt het?

Meer weten over nieuwe technologieën?

Bekijk hier de laatste nieuwtjes en ontwikkelingen op het gebied van telefoons en telefonie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *