De Apple iPhone: wat maakt deze smartphone zo populair?

Iedereen kent wel iemand met een Apple iPhone. De telefoon van de Amerikaanse techgigant is niet meer weg te denken uit de samenleving. De iPhone wordt door sommigen beschouwd als de eerste ‘echte’ smartphone, en is tegenwoordig één van de meest populaire type telefoons ter wereld. Maar wat maakt een iPhone nou een iPhone? Wat is de reden dat zo veel mensen voor een iPhone kiezen? 

apple iphone

In dit artikel leggen we je alles uit over de Apple iPhone. We leggen je uit hoe Apple is ontstaan, wat een iPhone nou eigenlijk is, welke modellen Apple aanbiedt en wat het besturingssysteem van de Apple-familie zo uniek maakt. Tenslotte leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van een iPhone.

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-de-apple-iphone-wat-maakt-deze-smartphone-zo-populair/”]

Inhoudsopgave

Apple

Apple is een van de bekendste en populairste aanbieders van smartphones wereldwijd. Je kunt bij Apple een iPhone kopen, maar ook een iMac, MacBook, iPad en iPod, AirPods, Apple Watch, Apple TV en de luidspreker HomePod. Daarnaast ontwikkelt Apple software voor andere bedrijven, zoals Windows. 

Steve Jobs, Steve Wozniak & Ronald Wayne richtten Apple in 1976 op. Het verhaal gaat dat Steve Jobs destijds fruitariër was, alleen fruit at, en ze hadden nog geen bedrijfsnaam. Jobs opperde voor de grap dat hij het Apple zou noemen, tenzij iemand die dag voor 17:00 uur met een nieuwe naam kwam. Die kwam er niet, en dus heet het bedrijf sindsdien Apple.

iphone

Apple is van origine een producent van computers en software en uitgegroeid tot aanbieder van diverse consumentenelektronica. De officiële naam van het bedrijf is daarom ook veranderd: dat was in eerste instantie Apple Computer, maar sinds 2007 is het Apple Inc. 

Na de oprichting maakte Apple vooral furore met hun iMac computers. De iPod was het volgende succesvolle concept, waarna Apple de wereld voorgoed veranderde met de introductie van de Apple iPhone.

Steve Jobs

Van 1997 tot 2011 was Steve Jobs CEO van Apple. Steve Jobs is onlosmakelijk verbonden aan de naam Apple. In de beginjaren van Apple was dit echter helemaal niet zo vanzelfsprekend. Het ging namelijk niet direct voortvarend met het bedrijf. Jobs verliet Apple in 1985 en startte NeXT, ook een computerbedrijf. Een paar jaar later kocht Apple NeXT en werd Jobs succesvol CEO van Apple. 

Steve Jobs bemoeide zich met alle details van producten. Ook de manier waarop Jobs nieuwe Apple producten introduceerde was kenmerkend. Hij gaf speeches op grote evenementen, en kwam na de afsluiting weer terug op het podium.

Hij zei dan ‘One more thing’, en lanceerde vervolgens een nieuw product. Steve Jobs overleed in oktober 2011, net nadat hij ontslag had genomen als CEO in augustus. Sindsdien is Tim Cook de CEO.

Direct de goedkoopste iPhone’s met elkaar vergelijken? Vergelijk ze op GSMWeb.nl!

De iPhone

De eerste Apple iPhone werd gelanceerd in 2007: de iPhone 2G. Steve Jobs onthulde de revolutionaire smartphone op één van de inmiddels bekende keynote presentaties.

apple iphone

Samen met de HTC touch was de Apple iPhone de eerste smartphone met on-screen toetsenbord, in plaats van toetsen om tekst in te voeren. Deze Apple telefoon is door kenners bestempeld als een echte game-changer.

Het ontwerp, met een touch-screen in portretmodus, de enkele knop onderin en volumeknoppen aan de zijkant, is overgenomen door talloze telefoonfabrikanten. Daarnaast wordt de Apple iPhone gekenmerkt door het gebruiksvriendelijke besturingssysteem iOS. 

Sinds de lancering van deze eerste iPhone is er elk jaar een nieuw model op de markt gekomen. Ook het besturingssysteem iOS wordt elk jaar geüpdatet. Bij elke update probeert Apple steeds weer te innoveren en nieuwe concepten aan de man te brengen.

Denk bijvoorbeeld aan FaceID, waarbij Apple één van de eersten was die gezichtsherkenning in smartphones integreerde. De technische snufjes zorgen ervoor dat veel mensen een iPhone kopen. Dankzij deze innovaties en het strakke design, heeft de iPhone zich inmiddels gevestigd als hét high-end luxury toestel. 

De iPhone is het meest verkochte product uit het assortiment van Apple. Vandaag de dag is Apple dan ook een van de populairste merken in de smartphonemarkt. 

Modellen

Sinds de lancering van de iPhone 2 heeft Apple elk jaar een nieuw model op de markt gebracht en kun je dus een nieuwer model iPhone kopen. Er zijn twee verschillende lijnen iPhones: genummerde iPhones, en de iPhone SE. Vanaf de iPhone 2 zijn nieuwe modellen opvolgend genummerd, tot inmiddels de iPhone 12.

Daarnaast werd in 2012 de Apple iPhone SE gelanceerd, waarbij SE verwijst naar ‘special edition’. Dit is een goedkopere lijn waarmee een type publiek bediend wordt die niet zit te wachten op het nieuwste van het nieuwste, maar wel een Apple telefoon wil. Ook de iPhone XR was een goedkoper model. 

Ingrijpende veranderingen van een Apple iPhone worden gelanceerd onder een nieuwe naam met het volgende nummer, van iPhone 11 naar iPhone 12 bijvoorbeeld. Daarnaast voert Apple ook kleinere, vaak technische, verbeteringen door binnen een model. Deze krijgen dan bijvoorbeeld de letter ‘S’ achter de modelnaam. 

Door de jaren heen is het uiterlijk van de iPhone relatief weinig veranderd. Iedere Apple iPhone is te herkennen aan het logo met de appel achterop. Waar de eerste iPhones één drukknop hadden, werd dit in 2013 ook een vingerafdrukscanner en in 2017 verdween de knop helemaal.

Ook het uiterlijk van de camera is door de jaren heen veranderd. Waar er eerst een enkele lens achterop het toestel zat, kwam daar een flitser en later een tweede en optioneel zelfs een derde lens bij. 

De features van de nieuwste iPhones bekijken? Vergelijk ze op GSMWeb.nl!

Besturingssysteem van Apple iPhones: iOS

iOS is het besturingssysteem van de Apple iPhone. Het kenmerkt zich door een uniek, strak design en gebruiksgemak. Daarnaast zorgt iOS er voor dat jouw iPhone goed integreert met de rest van de Apple familie.

iphone

Ten eerste het unieke design. iOS is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Android, alleen beschikbaar op Apple producten. Waar Android een besturingssysteem is dat gebruikt wordt door allerlei telefoonmerken, heeft Apple bewust iOS afgeschermd. Hierdoor worden iPhone gebruikers gestimuleerd om meer Apple producten te kopen. 

iOS is ontworpen om zo goed mogelijk te integreren met andere Apple producten. Dit houdt in dat jouw bestanden van jouw iPhone automatisch worden opgeslagen op de iCloud. De iCloud synchroniseert niet alleen de bestanden op jouw iPhone, maar ook die van jouw iPad, MacBook en iMac. Hoe meer Apple devices jij bezit, hoe hoger het gebruiksgemak. 

iOS is een uniek handelsmerk van Apple. Eenmaal bekend met het besturingssysteem, willen veel mensen niet meer terug naar een smartphone met bijvoorbeeld Android. De loyaliteit aan Apple is behoorlijk hoog

Apple iPhone kopen

Wil je een iPhone kopen of naar een fysieke winkel voor vragen, dan kun je een Apple Store bezoeken. Dat zijn winkels van Apple, die je in Nederland in Amsterdam, Den Haag en Haarlem kunt vinden.

iphone

Daarnaast zijn er Premium Resellers, zelfstandige winkels die wel erkende partner zijn van Apple. Zij verkopen officiële Apple producten. Naast deze fysieke winkels, kun je natuurlijk ook online jouw nieuwe iPhone kopen. In de webshop en winkels van Apple zelf zijn alleen de nieuwste modellen te koop, maar elders vind je vaak ook oudere modellen van de Apple iPhone.

Refurbished

Apple iPhones zijn voorzien van de nieuwste technologische snufjes. Daar hangt echter ook een prijskaartje aan: iPhones vallen vaak in de hoogste prijscategorie qua smartphones. Misschien wil jij wel graag een iPhone kopen, maar schrikt de prijs je een beetje af. Dan kan het interessant zijn om te kiezen voor een refurbished Apple iPhone.

Dat zijn iPhones die al gebruikt zijn, maar zijn opgeknapt voor een tweede gebruiker. De Apple telefoon wordt helemaal nagelopen, waar nodig gerepareerd, en schoongemaakt. Het resultaat is een mooie, gebruikte iPhone die een stuk goedkoper is dan een nieuwe! Bovendien is een refurbished telefoon een duurzame optie, omdat materialen hergebruikt worden. 

Direct alle modellen iPhone’s met elkaar vergelijken? Vergelijk ze op GSMWeb.nl!

Laatste nieuws over iPhones!

Waar moet je op letten bij het kopen van een Apple iPhone?

Bij het kopen van een iPhone moet je vooral letten op jouw wensen en jouw budget. Daarnaast is het verstandig om goed in de gaten te houden in welke mate jouw iPhone bepaalde producten of diensten al dan niet ondersteunt en op wat voor termijn de iOS software niet meer geüpdate wordt

Wanneer budget geen probleem is, moet je vooral kijken naar wat jouw wensen zijn. Wil je ‘gewoon’ een degelijke, nieuwe telefoon die sowieso nog wel een paar jaar mee kan, dan is het verstandig om een nieuw, standaard model te kopen. Apple producten zijn vaak een zekerheidje: ze zullen niet snel mankementen vertonen en hebben een relatief lange levensduur.

Wil je veel foto’s maken of veel video’s bekijken? Ga dan voor de premium variant van een nieuwer model. Door de verbeterde camera’s en grotere schermen kun je naar hartenlust foto’s schieten en videobeelden in hoge kwaliteit afspelen. Ook als je jouw telefoon voor zakelijke telefonie gebruikt, kan het verstandig zijn om voor een nieuwer model te kiezen.

Als jouw budget wat lager is, dan is het verstandig om voor een ouder model te gaan of voor één van de iPhone refurbished opties. Ben jij klaar om onderdeel te worden van de Apple familie?

Veel gestelde vragen over de iPhone

Wat zijn de nieuwste Apple Iphones? 

Wil je een nieuwe iPhone kopen, dan kun je gaan voor de iPhone 12 of de iPhone SE. De iPhone 12 serie is gelanceerd in oktober 2020 en de iPhone SE in april 2020. 

Waar komt de naam Apple vandaan?

Het verhaal gaat dat oprichter Steve Jobs fruitariër was, toen het bedrijf nog geen naam had. Jobs opperde voor de grap de naam Apple vast te leggen, tenzij iemand met een beter idee kwam. Toen die er niet kwam, werd Apple de officiële naam. 

Wat is het voordeel van iOS?

iOS is het besturingssysteem van Apple telefoons. Het staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en strak design. Daarnaast kun je via iOS je iPhone makkelijk integreren met andere Apple apparaten, zoals bestanden op je iPad. 

Voordelig de laatste iPhone bestellen?

Eenvoudig de laatste iPhone modellen vergelijken? Dat kan eenvoudig via GSMWeb!

Home » De Apple iPhone: wat maakt deze smartphone zo populair?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *