Telefoon merken | Wat is het beste merk? (2021)

Wat wij nog een telefoon noemen, is in feite een smartphone. Een pocket computer die je ook als telefoon kan gebruiken. In nog geen tien jaar is dit apparaatje er in geslaagd onmisbaar te worden.

telefoon merken

Er is inmiddels dan ook een groot scala telefoon merken op de markt. Maar wat zijn de verschillen tussen al deze merken en wat is nou eigenlijk het beste telefoonmerk? Lees snel verder!

Welke telefoon merken zijn er?

Wereldwijd zijn er honderden telefoon merken. Veel telefoon merken worden alleen in het binnenland verkocht, of in een bepaalde regio. Andere merken zijn internationaal. Het gebeurt ook vaak, dat white label merken een ander merk krijgen in een ander land. Zo was de Wolfgang telefoon van de Aldi in feite een product van de white label fabrikant AT Mobile. Deze is overigens nu failliet.

Ook hier in Nederland hebben we tientallen merken smartphones te koop, en zelfs een echt Nederlandse merk: Fairphone. Hieronder een overzicht.

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-de-beste-samsung-telefoon-van-dit-moment-2021/”]

Nederlandse telefoon merken: Fairphone

Het enige echte Nederlandse telefoon merk, Fairphone, kwam met een gedurfd concept: een smartphone waarvan je elk onderdeel zelf kan vervangen.

Scherm gebarsten? Geen probleem, je klikt er zo een nieuwe in.

Als extra bonus gebruikt Fairphone alleen duurzame materialen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat voor jouw Fairphone 3 een Afrikaans kind in een coltanmijn aan het ploeteren is geweest.

Hiernaast is de Fairphone 3+ afgebeeld, het laatste model van de fabrikant.

beste merk telefoon
De Fairphone 3, het enige telefoon merk waarvan je onderdelen zelf kan vervangen.

Grote telefoon merken top 10

De populairste merken smartphone of top tien telefoon merken in Nederland zijn niet bekend. Wel weten we van enkele merken dat ze in Nederland erg veel verkocht worden. We beschrijven ze hieronder.

Samsung

Samsung is de grootste onder de telefoon merken ter wereld. Onder de naam Galaxy verkoopt Samsung honderden verschillende modellen.

De Koreaanse gigant produceert absolute top telefoons die tot de duurste in de markt behoren, maar biedt ook budgetmodellen en alles er tussen in.

samsung telefoon
Telefoon merk Samsung is wereldwijd nog steeds de grootste, maar de concurrentie uit China ligt op de loer

De ooit onaantastbare positie van Samsung wordt steeds meer bedreigd door Chinese merken als Oppo en Xiaomi.

Apple

Apple is niet de uitvinder van de smartphone. Die eer komt telefoon merken als IBM, Nokia en Palm toe. Maar Apple maakte de smartphone wel groot met de iPhone. Dit was de eerste smartphone die een volledige internet ervaring bood.

Ontwerp-ideeën van Apple worden vaak overgenomen door andere fabrikanten. Dat maakt Apple in technische zin een marktleider.

beste merk telefoon
Fragment van de nieuwe Apple iPhone 12

Apple onderscheidt zich door een eigen, gesloten technisch ecosysteem. Apple telefoons zijn duur vergeleken met wat de hardware waard is, maar zijn gebruiksvriendelijk en goed beveiligd.

Oppo

Oppo is net als OnePlus en Vivo een van de telefoon merken van de Chinese elektronicareus BBK uit Guangdong.

In China is Oppo het grootste smartphonemerk. Wereldwijd groeit Oppo agressief en heeft het de vijfde plaats wereldwijd veroverd.

Oppo telefoons kenmerken zich door een goede bouwkwaliteit voor een lage prijs. Dat trekt veel consumenten aan, de reden dat het marktaandeel snel groeit.

telefoon merken top 10
Het nieuwe Chinese merk Oppo groeit sterk door kwalitatief goede, niet erg dure telefoons.

Nokia

Ooit op afstand de grootste fabrikant van mobiele telefoons, verantwoordelijk voor 4% van alles wat Finland verdiende. De opkomst van de smartphone met grote schermen en Android betekende bijna het einde voor de Finse telecomreus.

Na een mislukt avontuur met Microsoft telefoons, maakt Nokia weer een comeback met eenvoudige mobiele Android toestellen. Onder de telefoon merken blijft Nokia een bijzondere plaats innemen.

telefoon merken
Nokia maakt weer een bescheiden comeback in de smartphone markt.

Motorola Mobility

Het telefoon merk Motorola Mobility is een grote Amerikaanse fabrikant van mobiele telefoons die over is genomen door het Chinese computerbedrijf Lenovo.

Motorola boekt veel succes met betaalbare, stevige toestellen met een lange accuduur.

motorola telefoon
De Motorola Edge kan qua hardware concurreren met de iPhone 11. Het nieuwe vlaggenschip van Motorola?

Huawei

Huawei is één van de grootste smartphonefabrikanten ter wereld. Amerikaanse sancties wegens spionageactiviteiten brachten hier weinig verandering in.

Net als andere Chinese telefoon merken werd Huawei, uit het tegenover Hongkong liggende Shenzhen, snel populair onder consumenten door de goedkope smartphones met krachtige hardware. Nog steeds verkoopt Huawei veel smartphones in Nederland en de rest van de wereld.

telefoon merken
De opklapbare Huawei Mate, een spectaculair vlaggenschip van Huawei.

Alcatel

Het merk Alcatel is van oudsher een Franse telefoon, maar deze merknaam is door eigenaar Nokia tot 2024 geleased aan het Chinese staatsbedrijf TCL Technology, eveneens uit Guangdong.

Zoals we bij Chinese fabrikanten gewend zijn, worden de TCL “Alcatel” toestellen voorzien van eersteklas hardware voor hun geld om marktaandeel te veroveren.

telefoon merken
Alcatel staat al sinds lang bekend als een buidget telefoonmerk. Huurder TCL wil nu ook mid-end smartphones gaan bouwen en onder de merknaam Alcatel verkopen.

Xiaomi

Het vrij jonge bedrijf Xiaomi is gevestigd in Beijing, niet zoals de andere grote Chinese fabrikanten, in de zuidelijke provincie Guangdong.

Xiaomi is sinds de oprichting in 2010 pijlsnel gegroeid en is nu de vierde smartphone fabrikant ter wereld. Ook in Nederland worden de goedkope en qua hardware erg krachtige en innovatieve toestellen van Xiaomi steeds populairder.

Xiaomi besteedt heel veel van haar winst aan research and development, waardoor de toestellen technisch aan de top van de markt zitten.

OnePlus

OnePlus is naast Oppo een ander merk telefoon van de Chinese telecomreus BBK uit Guangdong. De Oppo-lijn richt zich meer op design, waar de OnePlus-lijn zich meer op technische vernieuwing richt.

Ook OnePlus groeit sterk.

telefoon merken
Smartwatch van OnePlus

Bijzondere merken telefoons en smartphones

De grote merken blinken uit in standaardproducten. Maar er zijn ook eigenzinnige, kleine fabrikanten, die de grenzen opzoeken en nicheproducten ontwikkelen. Wil je een telefoon die niet bekend is onder de categorie telefonie? Kijk dan eens verder.

Ringo doe het zelf merk telefoon (thuis)

Ringo is niet zozeer een merk, maar een open hardware telefoon ontwerp.

Er zijn verschillende fabrikanten die setjes verkopen waarmee je zelf in enkele uren je eigen telefoon in elkaar kan zetten. Zie bijvoorbeeld de site van Elektor.

eigen telefoon merken
Hierop bouw je in enkele uren je eigen alleen-bellen mobieltje.

Het is een mobiele telefoon met een klein schermpje en simpele functies als SMS, maar leuk om je eigen primitieve smartphone in elkaar te prutsen is het wel. Verwacht geen spetterende specs – je bent goedkoper af door een budget telefoon merk te kopen.

Wel leer je door dit setje hoe een mobiele telefoon precies werkt. Misschien kom je door dit setje te bouwen op ideeën voor innovatieve nieuwe apparaten. Begin jij binnenkort je eigen Nokia of Huawei?

Cat telefoon merk

In samenwerking met de landbouwmachinegigant Caterpillar ontwikkelde het Britse Bullit de Cat range smartphones.

Smartphones van telefoon merk Cat zijn erg populair onder bouwvakkers en andere liefhebbers van onsloopbare telefoons zoals schrijver dezes.

telefoon merken
Cat S62 Pro, met infraroodcamera. Bron: Catphones.com

Het vlaggeschip van de serie, de Cat S62 Pro, bevat een FLIR infraroodcamera, die erg handig is, bijvoorbeeld op het werk. Of, bijvoorbeeld, thuis, om te kijken waar er warmtelekken zijn, en of het frituurvet al op 160 graden is. En, of de buren wiet kweken op zolder.

Doro (Zweden/China)

Het smartphone en telefoon merk Doro specialiseert zich op de ouderenmarkt. Dat kan je aan verschillende dingen merken. Bijvoorbeeld, de telefoons zijn simpel en voorzien van grote letters. Ook zijn ze voorgeprogrammeerd met apps die ouderen veel gebruiken om mee te communiceren, zoals Facebook.

Verder zitten er functies op die voor ouderen belangrijk zijn, zoals een alarmknop. Toch is het verder een volwaardige smartphone, zij het wat duur voor de geboden hardware.

Phurun Hanul (Noord Korea)

Telefoon merk Phurun Hanul, Blauwe Hemel in het Nederlands, produceert als enige smartphone merk ter wereld volkomen fake news proof telefoons.

Deze telefoons, zoals de Phurun Hanul H1, kunnen namelijk alleen toegang krijgen tot het Noord-Koreaanse intranet – dat vanzelfsprekend geheel vrij is van imperialistisch nepnieuws uit de rest van de wereld.

Ook apps moet je downloaden in speciale Noord-Koreaanse staatswinkels. Zo lost de Koreaanse Arbeiderspartij op geniale wijze het gebrek aan sociale contacten op dat dreigt door digitalisering.

Tenslotte, de smartphone heeft volgens Noord-Korea een accu van maar liefst 6000 mAh.

Phurun Hanul H1

Of dat laatste klopt, betwijfelen waarnemers, maar dat een enorme accu erg handig is in een land waar de stroom geregeld uitvalt, is zeker.

Conclusie: Wat is het beste merk telefoon?

Meestal is er bij merken een bepaalde cyclus. In de pioniersfase knokt een fabrikant hard om reputatie en marktaandeel te veroveren. Een eerbare fabrikant doet dat met een goed product.

Maar is een fabrikant in de telefonie eenmaal een gevestigde naam, dan wordt de verleiding groot om te genieten van gemakkelijke winsten en de prijzen te verhogen.

Dat gaat een tijdje goed, totdat consumenten zoals jij en ik door krijgen dat een smartphone niet het geld waard is dat de fabrikant er voor vraagt. Dan stort het marktaandeel ineen.

Chinese fabrikanten, vooral de opkomende merken, proberen zichzelf te bewijzen met technisch goede toestellen, omdat ze nieuwkomers zijn. Ook Nokia probeert dat, door schade en schande wijs geworden. Daar kan je als consument volop van profiteren.

Gevestigde namen als Samsung en Apple voelen die drang minder. En daar betaal je dan ook voor als consument.

Daarom is het het beste, om te letten op wat een toestel kan en op technische reviews. Sluiten die een beetje aan op wat je wilt? Een merk is vaak niet meer dan gebakken lucht, zoals de levendige handel in merknamen bewijst. Kijk liever naar wat er schuilgaat achter die mooie merknaam.

Bij een idealistische telefoon als de FairPhone verwacht je dat je wat meer betaalt. Het is immers goedkoper om mensen uit te buiten, dan om ze eerlijk te betalen.

Veelgestelde vragen: Hoe vergelijk ik merken telefoon?

Zijn er goede en slechte merken?

Ja. Veel hangt af van de doelen van de leiding van het bedrijf. Bijvoorbeeld: stelt deze de klant voorop? Heeft deze een lange termijndoel om eerst en vooral topkwaliteit te leveren voor een scherpe prijs? En werkt het bedrijf ook voortdurend aan technische verbetering?

Dan zal dit merk zich gaan ontwikkelen tot kwaliteitsmerk. Bedrijven die erg veel luisteren naar aandeelhouders, of waar het management vooral druk is met overnames, veranderen in slechte merken.

Moet ik een telefoon van een toptien telefoon merk kopen?

Nee, in ieder geval: niet alleen omdat het een toptien telefoon is. Let vooral op recenties en technische specificaties van de telefoon.

Op tech websites worden voortdurend nieuwe toestellen, ook van onbekende fabrikanten, onderzocht. Als een dergelijk toestel warm wordt aanbevolen door een betrouwbare website, dan kan dat wel eens een goede koop zijn.

Wat zijn de voordelen van een bekend merk?

Bekende merken hebben ook voordelen. Je betaalt meer, maar daarvoor in ruil is het makkelijker om toestellen te laten repareren of aan reserve onderdelen te komen. Vaak is ook de waarde van tweedehands toestellen van het merk hoger.

Direct jouw favoriete telefoon merk bestellen?

Bestel jouw favoriet uit onze telefoon merken top 10 voordelig via GSMWeb!

Home » Telefoon merken | Wat is het beste merk? (2021)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *