LG telefoon | Eeuwige rivaal van Samsung trekt zich terug

De nieuwste LG telefoon is ook de laatste. Want ze stoppen. Wat maakte de LG smartphone zo bijzonder?

Van de zes grote chaebols – reusachtige familiebedrijven – in Zuid-Korea, is LG dé grote rivaal van Samsung. Want ook LG produceert telefoons en andere elektronica.

Op jaarlijkse elektronicabeurzen proberen beide aartsrivalen elkaar steeds de loef af te steken. Welke LG telefoons zijn er?

lg smartphone
Het hoofdkwartier van LG in Seoul

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-de-beste-samsung-telefoon-van-dit-moment-2021/”]

De geschiedenis van de LG telefoon

De chaebol LG is in 1947 opgericht als Lak Hui Chemical Industrial Corp, toen Zuid-Korea nog een straatarm land was. De chaebol richtte ook een elektronicapoot op, Goldstar. In de jaren zestig fuseerden deze beide bedrijven tot Lucky Goldstar, nu bekend als LG.

In het verleden, tot 2012, was LG de grootste smartphoneproducent op de Amerikaanse markt. Sindsdien is het bedrijf flink teruggevallen.

Aartsrivaal Samsung verkocht in 2020 tien keer zoveel telefoons. Het wereldwijde marktaandeel van LG wordt geschat op 2%. LG had het erg moeilijk door de concurrentie van Samsung, maar ook van de goedkopere en technisch eveneens goede telefoons van Chinese fabrikanten als Xiaomi, Huawei en de drie BBK-merken Oppo, OnePlus en Vivo.

LG telefoon
LG was nooit bang om risico’s te nemen met afwijkende smartphone concepten, zoals deze LG Expo, met ingebouwde beamer.

Als je een echte LG telefoon wil kopen, moet je je haasten. Het bedrijf kondigde aan per 31 juli 2021 met de productie van smartphones te stoppen. Logisch, want in 2020 maakte het bedrijf een verlies van 4,4 miljard dollar op smartphones.

Dit is jammer, want hoewel je van mening kan verschillen over het praktische nut van sommige nogal klunzige LG uitvindingen, was het bedrijf altijd een stuk creatiever bezig dan de meeste andere grote smartphone producenten.

Op dit moment, in 2021, is LG nog steeds actief op het gebied van elektronica, telecommunicatieapparatuur en in de chemische industrie. LG gaat zich nu toeleggen op de productie van smart home appliances.

lg telefoon
Verklaren de LG principes waarom het bedrijf is geflopt in de smartphone markt?

LG Way: is de Jeong-Do filosofie oorzaak van het floppen van de LG smartphone?

Centraal in de LG filosofie staat een concept dat het bedrijf aanduidt als Jeong-Do Management. Dit is Koreaans voor “de juiste manier”. De drie kernwaarden van Jeong-Do zijn, volgens LG:

Integriteit: transparant werken volgens principes en standaarden.
Eerlijke transacties: gelijke kansen en eerlijke behandeling in elke transactie.
Eerlijke concurrentie: het concurrentievermogen vergroten om de concurrentie op eerlijke wijze te vergroten.

Dit alles met als doel, om de nummer 1 te worden.

Het principe integriteit komt ook bij Samsung voor. De overige principes, eerlijke transacties en eerlijke concurrentie, volgen in feite uit het eerste principe.

De principes werkten in de core business van LG, de chemische industrie, best wel goed.

nieuwste lg telefoon
De LG Flex, die veel weg had van een banaan is een prachtig voorbeeld van originele, een tikje bizarre LG technologie. Ideaal om naar te kijken, wat minder handig om in je zak te stoppen.

Dat geldt ook voor telecommunicatie. LG is een grote telecom provider in Zuid Korea.

Samsung kent als extra principes ‘de mens centraal’, ‘progressieve innovatie’, ‘opstandig optimisme’ en ‘sociale verbetering’. Deze extra principes passen goed bij een consument gericht bedrijf als Samsung. LG kent deze principes niet.

LG erg introvert bedrijf

Het consequent navolgen van de LG principes leidt tot een nogal navelstarend bedrijf, dat erg met zichzelf en het optimaliseren van de eigen producten bezig is, en probeert met nieuwe wereldschokkende uitvindingen de markt over te nemen.

Een bedrijf dat technisch gezien goede en innovatieve producten maakt, maar niet echt producten waarop de meeste consumenten zitten te wachten. Met andere woorden: LG zoals we het kennen.

Als we hier over doordenken, is het dus eigenlijk best wel logisch dat het bedrijf zich terugtrekt uit de nogal modegevoelige en op klantenwensen gerichte smartphone markt. Dit past niet bij deze bedrijfsfilosofie.

LG filosofie kind van zijn tijd

Maar het is ook niet eenvoudig om een bedrijfsfilosofie te verzinnen die werkt, zowel voor de chemische industrie als voor consumentenelektronica. Dus wellicht kunnen we dit LG niet verwijten. Behalve dan, dat ze twee totaal verschillende dingen tegelijk proberen te doen.

Bedenk ook dat deze principes tot stand zijn gekomen na een traumatische Japanse bezetting en de verwoestende Koreaanse oorlog daarna. Samsung is een veel jonger bedrijf, uit een tijd dat Zuid-Korea zich al een paar decennia open had gesteld voor de buitenwereld.


Snel de nieuwste LG telefoon in je pocket? Ga snel naar GSMWeb.nl

Welke modellen LG smartphone zijn nog te koop?

Dit is dus je laatste mogelijkheid om een van de unieke, bizarre LG modellen te kopen, voor je veroordeeld bent tot de saaie, commercieel verantwoorde en gelikte braaf-phones van Apple, de Chinezen of uiteraard van de gehate concurrent Samsung.

Nieuwste LG telefoon: V60 Thinq 5G Dual Screen

Een van de zinniger ideeën was de LG V60 Thinq 5G Dual Screen smartphone. Deze bestaat uit twee helften, die onderling 360 graden gedraaid kunnen worden.

De tweede helft is een afneembaar hoesje met een scherm (touch screen) ingebouwd.

Best wel handig, je kan het ene scherm gebruiken als toetsenbord, terwijl je het andere gebruikt als beeldscherm. Je kan ze zelfs van elkaar loshalen.

Stukken handiger dan het doorlopende scherm, waarmee concurrenten als Samsung en Xiaomi kwamen.

nieuwste lg telefoon

Aanrader dus. Jammer alleen dat LG niet kwam met het idee van het oprolbare drukgevoelige scherm. Zoals de peperdure LG OLED R televisie heeft. Dan had je een enorm scherm en een gunstige vormfactor gehad, als je het toestel in je zak wil stoppen.

Dit toestel is helaas bijna niet meer te krijgen. Zeker het dual screen niet.

LG Telefoon LG Wing

Een toestel waarvan het nut wat moeilijker te zien is, is de LG telefoon Wing. Tenzij je video’s opneemt.

Het toestel kan namelijk als cardanische ophanging fungeren, waardoor je videobeeld altijd kaarsrecht blijft. Ideaal voor videomakers.

Er waren ook maar weinig apps, die gebruik konden maken van het hulpscherm.

lg smartphone

Op afstand het meest opmerkelijke toestel van 2020, maar helaas, bleken de verkopen van de LG Wing tegen te vallen. Dit was de laatste nagel aan de doodskist van de geplaagde LG smartphone divisie. Ook dit toestel is lastig te krijgen. De prijzen schieten omhoog.

Smartphone LG Velvet

De LG Velvet is een meer traditioneel ontwerp. Deze telefoon heeft de schermverhoudingen van een bioscoopscherm (21:9) en een zeer goede geluidskwaliteit. Ook kan het geluiden zeer scherp opnemen. Dit is duidelijk en multimediatoestel dat vooral geschikt is voor mensen in de audio- en videosector zoals vloggers.

LG smartphone
LG Velvet

Het is ook mogelijk om een tweede scherm aan te klikken. De LG Velvet is in zijn diverse incarnaties nog te koop bij enkele leveranciers voor rond de 300 euro.

Gebruikers zijn zeer lovend over het toestel, enkele noemen het zelfs het beste toestel van 2020. De LG Velvet is nog wel redelijk goed te verkrijgen, al moet je er wel snel bij zijn. Eveneens een aanrader, dus.

Mobiel LG K52

De LG K52 is het budgetmodel van LG. Dit toestel is vrij groot, maar de schermresolutie is laag.

Ook is het toestel vrij sloom. Met vier camera’s is het mogelijk wel interessant voor de cameraliefhebber. Het toestel heeft verder weinig bijzondere features en is ook nauwelijks meer te krijgen.

lg telefoon

Dit vrij saaie toestel is ook weinig karakteristiek voor LG. En kan je beter laten liggen.

Direct voordelig jouw LG smartphone bestellen? Doe het via GSMWeb.nl!

Besturingssysteem LG telefoon: Google Android 

LG heeft al sinds de ontwikkeling van de Nexus 5, in samenwerking met Google, smartphones ontwikkel op basis van Android.

Dat betekent, dat op LG telefoons dezelfde apps kunnen worden gedraaid die op alle Android telefoons kunnen draaien.

lg telefoon los toestel

Met LG heb je gewoon toegang tot de Google Appstore, en blijf je die ook houden. LG heeft aangekondigd, ook ná het opdoeken van de smartphone divisie, door te gaan met de support van haar telefoons.

LG ThinQ als ecosysteem van slimme apparaten

Hoewel het einde van de LG smartphonedivisie nu een feit is, is LG meer dan alleen een smartphone merk. De Koreaanse fabrikant is ook groot in consumentenelektronica. Dus als je smart home apparaten koopt, is de kans zeker aanwezig dat dat een LG apparaat is.

Deze apparaten maken deel uit van een compleet technisch ecosysteem, onder de vlag LG ThinQ. Centraal hierin staat de LG ThinQ app. Die kan op elke nieuwe of niet al te oude Android telefoon of iPhone worden geïnstalleerd. Daarmee zijn allerlei LG domotica apparaten aan elkaar te knopen.

Vandaag nog je LG telefoon bestellen? Ga snel naar GSMWeb.nl!

Lees het laatste nieuws over LG!

LG telefoon: veel gestelde vragen

Produceert LG nog smartphones?

Nee. Alleen de voorraden bij dealers worden nog verkocht en die raken snel op. Wel blijven accessoires voorlopig nog even leverbaar. Heb je een LG telefoon, koop de accesoires die je denkt nodig te hebben, dus snel.

Is het verstandig een LG smartphone te kopen?

Vooral van de meer excentrieke modellen zit er kans er zeker in, dat verzamelaars hierin geïnteresseerd blijven. Je ziet ook dat de prijzen hiervan omhoog vliegen. Verder moet je goed opletten wat de technische specs zijn van de LG telefoon die je op het oog hebt. Is de hardware zijn geld waard, en is het bijzondere design precies wat aansluit bij je tech behoefte, dan moet je het model zeker kopen.

Gaat LG ooit weer smartphones maken?

De flop van de ondergang van de eens zo trotse smartphone afdeling is groot. Dus vermoedelijk heeft dit een flink trauma opgeleverd bij het management. De smartphone als zodanig heeft ook niet het eeuwige leven. Elektronica wordt steeds kleiner en compacter. Onzichtbaarder, ook. Mogelijk komt LG in de verdere toekomst terug met een augmented reality bril waar alle smartphone functies in zitten.

Hoe had LG kunnen overleven?

De combinatie van smartphone hoesje en extra scherm is geniaal. LG had deze als accessoires kunnen verkopen voor andere merken, waarbij een los scherm plus flinke batterij in hoesjes van andere merken wordt geplakt.

Direct de nieuwste LG telefoon bestellen?

Scoor je LG voor het echt te laat is, GSMWeb.nl!

Home » Telefoon merken | Wat is het beste merk? (2021) » LG telefoon | Eeuwige rivaal van Samsung trekt zich terug

Meer lezen over andere merken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *