De accu elektrische fiets vervangen is niet moeilijk, maar je moet wel rekening houden met bijvoorbeeld de laadspanning en de aansluitingen.

Accu elektrische fiets vervangen? Accu uit elektrische fiets halen? Waar moet ik opletten bij de accu vervangen van een elektrische fiets? Accu slot elektrische fiets vervangen, hoe gaat dat? Accu elektrische fiets zit vast, wat doet ik? Dit alles, en meer, komt aan bod.

accu elektrische fiets vervangen
De Bosch Dual Battery verdubbelt je accugrootte.

In dit artikel zullen we ons meer gaan richten op wat de beste manier is om een accu te vervangen. En natuurlijk, hoe dat het beste en voordeligste kan. Ben jij geïnteresseerd? Lees dan verder!

Direct de Consumentenbond best geteste fiets met grootste accu kopen?

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-accu-elektrische-fiets-de-beste-accu-kies-je-zo/”]

Wat is een accu en waarvoor wordt het gebruikt?

Het woord “accu” is eigenlijk een afkorting van het woord “accumulator”. Een accu is in feite een product dat energie opslaat. Een accu is oplaadbaar, een batterij juist niet. Het is een gewoonte om het een “oplaadbare batterij” te noemen, maar dat is het eigenlijk niet.

In elke auto vindt je een accu. Het ontwerp van loodzuuraccu’s is al meer dan honderd jaar oud. Ze zijn qua ontwerp erg eenvoudig en de stroomopbrengst is hoog. In een auto is deze grote en zware vormfactor niet echt een groot probleem, omdat de accu maar een paar procenten van het totale gewicht van de auto vormt.

Vormfactor

Bij andere producten zou dit wel weer een probleem kunnen zijn. Een zware loodaccu in een smartphone zou bijvoorbeeld de telefoon vier keer zo zwaar maken. Tegenwoordig wordt een accu voor veel meer dingen gebruikt. Denk aan smartphones, laptops, tablets, speelgoed en nog veel meer. De materialen in accu’s zijn gelukkig goed te recyclen.

Soorten accu’s

Er zijn veel verschillende soorten accu’s. Deze soorten worden hieronder op een rijtje gezet.

  • Loodaccu: dit is één van de oudste accusoorten. Tegenwoordig is het de meest gebruikte startaccu voor de auto.
  • Lithium-ion-accu: deze accu wordt meestal gebruikt in consumentenelektronica en elektrische auto’s. Voor deze accu is wel een Battery Management System nodig. Anders ontstaat er diepontlading en overlading.
  • Lithium-ion-polymeer-accu: dit is een variant van de lithium-ion accu.
  • LFP-accu: deze accu is bijna hetzelfde als de lithium-ion-accu, maar dan met lithium-ijzer-fosfaat als kathode. Deze wordt ook voor bijvoorbeeld elektrische auto’s en smartphones gebruikt. Helaas gebruiken fabrikanten dit uitstekende accutype nauwelijks in elektrische fiets accu’s.
  • Nikkel-cadmium-accu: Deze accu is vanwege het cadmium erg schadelijk. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor elektrisch gereedschap met een zware motor.
  • Nikkel-waterstof-accu: deze accu wordt gebruikt voor bijvoorbeeld satellieten en ruimtesondes.
  • Natrium-zwavelaccu: een van de geschiktste batterijen voor zowel elektrische aandrijving als voor stationaire toepassingen.
  • Een accupack: een samengestelde accu, bestaande uit meerdere accu’s.

Waar moet je op letten bij accu elektrische fiets vervangen?

De accu van de elektrische fiets is, met de motor, het belangrijkste. De accu slaat energie op. Bij het fietsen met motorondersteuning, raakt de accu leeg. Wanneer hij leeg is, kan je hem weer opladen. Het werkt net zoals een telefoon of tablet. Als je een grote accu koopt, dan betekent het dat je er lang mee kan fietsen zonder op te laden. Accu’s zijn nog erg duur en zwaar. De elektrische fietsen zijn dankzij de accu zo duur.

Direct reserve accu kopen?


De accucapaciteit

accu elektrische fiets vervangen
Ouderwetse Cortina “kikker-type” accu.

De meeste fietsen worden geleverd met een accu van 400 of 500 Wh. Hoe meer Wh de accu heeft, hoe verder je kan fietsen.

Ook is het mogelijk om bij bepaalde fietsen een zwaardere accu te nemen. Denk aan 700 of 800 Wh. Dit gaat dan uiteraard wel meer kosten.

Helaas kan dit niet altijd.

Zorg dat je wel genoeg Wh neemt, want het is niet goed voor een accu als hij helemaal leeg is!


De actieradius

Eerder is gezegd dat het aantal Wh invloed heeft het aantal kilometers dat je kan fietsen. Naast de Wh, zijn er ook nog andere factoren die hier invloed op hebben. Je komt bijvoorbeeld in de winter minder ver dan in de zomer.

Ook beïnvloeden heuvels, viaducten en bergen de actieradius. Daarnaast heeft jouw manier van schakelen en trapkrachtondersteuning ook effect op de actieradius. Zorg dus, dat je hier goed op let.

Wh (Wattuur)

De Wh oftewel Wattuur is de uitgedrukt energieopslag in een accu. De wattuur is een duizendste van een kilowattuur (kWh). Een motor van 250 watt kan op vol vermogen twee uur draaien met een accu van 500 Wh. Bij de gemiddelde e-bike komt dit in de stand met de meeste ondersteuning neer op 50 km bereik.

Ah (Ampere uur)

Een Ah oftewel ampere uur meet de lading. Ampere uur kan omgerekend worden naar wattuur door het te vermenigvuldigen met de spanning. Een accu van 20 Ah die een spanning heeft van 40, heeft een energie-inhoud van 800 wattuur.


De oplader

Bij het aankopen van een elektrische fiets, heb je ook een acculader nodig. Gelukkig zit bij de meeste fietsen de acculader al inbegrepen. Bij sommige motorsysteem is er een keuze mogelijk. De oplader moet het voltage van de accu wel aankunnen.

Het is mogelijk om voor een wat snellere oplader te kiezen. Hoe snel een oplader is, zie je aan het aantal ampères dat een accu aankan.Deze is wel duurder, maar daarmee laadt jouw elektrische fiets een stuk sneller op.

Meerdere opladers

Daarnaast is het handig om een oplader op meerdere locaties te hebben. Zo hoef jij niet telkens jouw oplader mee te nemen en kan jouw fiets bijvoorbeeld even opgeladen worden tijdens jouw werk. De opladers zijn ook los aan te schaffen.

Een snellader kan ook interessant zijn. Sommige accu’s van Bosch kunnen bijvoorbeeld met een snellader binnen 3 uur opgeladen worden. Dat is een erg waardevolle functie als je ergens maar kortere tijd kan zijn, zoals op je werk.

Direct fiets met de grootste accu kopen?


Kan elke accu op elke fiets?

Kan je de accu vervangen van het ene merk met het andere merk? Dit is helaas niet altijd mogelijk. Dat kan niet altijd. Probleem is dat sommige accu’s elektronica bevatten die nauw samenwerkt met de motor. Vooral bij gesloten technische ecosystemen als die van Bosch is dat zo.

Let op voltage en aansluitingen

Is een systeem simpeler, of open, dan kan dit vaak wel. Wel moet dan het voltage, en natuurlijk de elektrische aansluitingen, met elkaar overeenstemmen.

Pas goed op, op welke motor je de accu aansluit. De motor moet wel compatibel zijn. De fabrikant zal altijd vermelden op welke motor de accu kan worden aangesloten. In principe zit je safe als zowel de voltages als de aansluitklemmen overeen stemmen. Neem hier geen risico’s mee, want anders kan je in het ergste geval je motor laten doorbranden.


Accu elektrische fiets vervangen

Accu elektrische fiets vervangen, hoe moet dat? Er zijn twee opties als je accu het niet meer doet: de accu reviseren of de accu vervangen. Eerst is het belangrijk om hierover na te denken voordat je wilt dat de accu vervangen wordt.

Kijk eerst naar de acculader. Doet jouw lader het niet? Probeer dan even een lader van iemand anders. Zo kun je zien of de lader van jou kapot is of niet. Een nieuwe lader is veel goedkoper dan een nieuwe accu.

Laadt de accu ook bij deze andere lader niet op, en helpt ook het schoonmaken van de contactpuntjes niet, dan ligt het aan de accu.

Reviseren: alleen vervangen cellen en soms BMS

Bij het reviseren worden alleen de oude accucellen vervangen. Verder wordt er niets gedaan met de behuizing en, als dit nog werkt, het elektronische gedeelte. Sommige fabrikanten van accu’s weigeren om het batterijmanagement systeem los te leveren aan revisiebedrijven.

Als de accu een elektrisch slot bevat, wordt het een stuk lastiger om de accu te vervangen door die van een ander merk, of de accu te reviseren.

In dat geval ben je genoodzaakt om de accu te vervangen, voor veel geld, door een nieuwe accu van dezelfde fabrikant. Of, in sommige gevallen, een nieuwe fiets te kopen. Bijvoorbeeld een van deze testwinnaars.

1. Kalkhoff Endeavour 5.B Move+ (Plus) 625Wh
2. Kalkhoff Image 5.B Belt BLX 625Wh
3. Pegasus Ravenna EVO 5 Belt 2020 625 Wh

Handige knutselaars zetten hun eigen accu’s in elkaar. Dit gebeurt ook bij reviseren: het vervangen van de cellen.

Waarom is de accu elektrische fiets vervangen het beste?

De accu reviseren gebeurt niet altijd goed. Als het goed gebeurt, worden meestal alleen de cellen en – soms, als dat kan, en nodig is – het batterijmanagementsysteem vervangen. Ook dit kost werktijd, en dus geld. Het is niet altijd interessant om deze er in te steken. Vaak is het prijsverschil met een nieuwe accu maar klein.

Vraag altijd om LFP (LiFePO4) cellen als vervanging bij reviseren

Een uitzondering is als het revisiebedrijf de lithium ion accucellen vervangt door LiFePO4 accucellen. Deze gaan namelijk drie keer zo lang mee als lithium ion cellen. In dat geval is het wel degelijk slim om je accu te laten reviseren.


Hoe moet je het accu slot elektrische fiets vervangen?

Vele afneembare accu’s zijn tegenwoordig voorzien van een slotje. Slim, want accu’s zijn duur en dus een waardevol ding voor dieven om mee te stelen. Dit accu slot elektrische fiets vervangen vereist een specialist, zoals een fietsenhandelaar.

Mocht om welke reden dan ook het slotje van je accu het niet meer doen, dan kan je het beste langs je dealer gaan. Die kan dan het accu slot elektrische fiets vervangen. Uiteraard zal je dealer dan ook controleren of de fiets die je inlevert niet als gestolen staat geregistreerd.


Problemen bij accu elektrische fiets vervangen?

Bij bijna alle fabrikanten is de accu uitneembaar. Lukt dit niet, dan zie je waarschijnlijk het accuslot over het hoofd. Overigens moet je de accu eigenlijk altijd loshalen als je je fiets langere tijd parkeert in de winter.

Wil jij de accu vervangen, maar lukt dat niet? Eigenlijk is het volgende ook al beantwoord. Sommige mensen vragen zich af hoe ze de accu uit de elektrische fiets moeten halen of beweren dat de accu elektrische fiets vast zit.

Dat de accu elektrische fiets vast zit, is waarschijnlijk een misverstand. Deze mensen hebben hoogst waarschijnlijk het slotje over het hoofd gezien. De accu uit de elektrische fiets halen, het is eerder gezegd, is in feite heel simpel.

Eerst moet de bagagedrager en het achterlicht los. Daarna moet de accubak los worden gehaald. De accu vervangen is dus simpel en kan binnen 15 tot 20 minuten gedaan worden.


FAQ accu elektrische fiets vervangen

Wat is het beste merk accu elektrische fiets?

De verschillende fabrikanten met lithium ion batterijen ontlopen elkaar niet veel. Bosch accu’s zijn iets beter, maar daar betaal je omgerekend ook flink voor. Ga als het even kan voor een lithium ijzer fosfaat (LiFePO4, LFP) accu. Die gaat drie keer zo lang mee als een lithium ion accu en heeft dus de voorkeur.

Op welke dingen moet ik letten bij de aankoop van een accu?

Het belangrijkste waarop gelet moet worden is de capaciteit van de accu en de kwaliteit van de accu. Ga als het even kan voor een LFP (lithium ijzerfosfaat, LiFePO4) accu. Die gaat drie keer zo lang mee. Je wilt dat jouw batterij zo snel mogelijk opgeladen is en dat je niet tekort komt aan kilometers. Als de batterij van de fiets op is, wordt hij heel zwaar om te duwen.

Hoe ver kan je fietsen met een accu?

Dat hangt er vanaf met hoeveel ondersteuning je fietst, hoeveel capaciteit je accu heeft en hoe zwaar je bent. Voor een gemiddelde fietser op maximale ondersteuning is het aantal kilometers ongeveer een tiende van het aantal Wh van de accu. Dus 500 Wh geeft plm. 50 km bereik.

Kan ik zelf de accu vervangen?

De accu vervangen is niet zo moeilijk en kan prima door jou, als particulier, gedaan worden. De accu uit elektrische fiets halen is namelijk vrij simpel. De accu reviseren (repareren) is een ander verhaal en echt een technisch werkje waarvoor gespecialiseerde elektronicakennis en apparatuur nodig is. Daarvoor kan je dus beter naar een specialist gaan.

Accu elektrische fiets zit vast, wat doe ik?

Controleer of je accu niet met een slotje vast zit. Dit moet je eerst openen. Je accu kan vastgevroren zijn. Zet de fiets dan even binnen om te ontdooien. Accu elektrische fiets zit vast, nog steeds? Raadpleeg dan een fietsspecialist.

Accu uit elektrische fiets halen, hoe gaat dat?

De betere fabrikanten maken het accu uit elektrische fiets halen vrij eenvoudig. Raadpleeg de handleiding van jouw specifieke fiets. Vaak zit er een slotje op de accu, tegen diefstal. Dit moet je eerst openen.

Accu slot elektrische fiets vervangen, hoe gaat dat?

Hiervoro kan je het beste een deskundige fietsspecialist raadplegen, zoals in een van de vestigingen van Fietsvoordeelshop.

Direct reserve oplader kopen?

[table “” not found /]