Wat is de levensduur accu elektrische fiets? Wanneer moet je de accu vervangen? Is reviseren verstandig? van elektrische fiets? Met nog meer handige accu weetjes.

In dit artikel gaan we dieper op wat een goede levensduur is voor een accu. De levensduur accu is erg belangrijk, want je wilt niet dat de accu snel kapot gaat. Een nieuwe accu kan namelijk veel geld kosten.

hoe lang duurt opladen accu elektrische fiets
Ook een goede accu moet op een gegeven moment vervangen worden.

Hierna weet je waar jij precies op moet letten. Op deze manier leer je hoe je je accu in topconditie houdt en kan je optimaal genieten van jouw elektrische fiets!

Direct de Consumentenbond bestgeteste fiets met grootste accu kopen?

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-accu-elektrische-fiets-de-beste-accu-kies-je-zo/”]


Wat is een accu precies?

Het woord “accu” is een afkorting van accumulator, een apparaat dat energie opslaat. Technisch gesproken is bijvoorbeeld een springveer of een vliegwiel, een mechanische accu, en een gewicht aan een staartklok, een zwaartekrachtaccu.

levensduur accu elektrische fiets
Dit gewicht van een staartklok is in feite een “zwaartekrachtsaccu”.

We hebben het hier over, met een moeilijk woord, elektrochemische accu’s.

Dat zijn accu’s die werken met behulp van een elektrochemische reactie. Dat is een chemische reactie waarbij er elektrische stroom betrokken is.

Dit type accu slaat het meeste energie op. Veel meer dan een mechanische accu. Want zelfs met een grote springveer kom je maar een paar meter ver met je fiets.

In een accu zit elektrische energie, dit is hetzelfde als bij de accu in je telefoon.

Ook in auto’s zitten accu’s. De elektrische energie is bijvoorbeeld nodig om een auto te starten. Een accu is oplaadbaar, anders spreken we over een batterij of een generator. Er zijn veel soorten accu’s.

Kleine, grote, zware, lichte en nog veel meer. Deze worden gebruikt als energieopslag in allerlei elektrische apparaten. Denk aan telefoons, tablets, speelgoed en laptops.

Accu elektrische fiets

In dit artikel hebben we het over een accu van een elektrische fiets. Deze zit onder de bagagedrager, in de framebuis of daar tegen aan gemonteerd. Er zijn veel verschillende soorten accu’s voor fietsen. Deze soorten verschillen in capaciteit, prijs, gewicht, levensduur en voltage. Fabrikanten verbeteren accu’s nog steeds voortdurend.

wanneer accu elektrische fiets vervangen
Deze dubbele accu van Bosch levert samen meer dan 130 km bereik.

Ze kijken naar de levensduur van de accu. Ook proberen ze accu’s lichter te maken en sneller oplaadbaar. Onderzoekers experimenteren met verschillende metalen.

Een grote vooruitgang was bijvoorbeeld het gebruiken van lithium. Dit is de lichtste metaal dat we kennen en is daarom erg handig voor op de fiets. Natuurlijk zijn er ook nog andere metalen die worden gebruikt voor accu’s.

Lithium heeft zijn voor- en nadelen. De levensduur accu is lang, lithium is licht, zeer energie dicht en het is goed bestand tegen temperatuurschommelingen. De fiets kan ook gebruikt worden in de winter. Wel moet je voorzichtig zijn met metalen als lithium. Lithium reageert erg agressief met bijvoorbeeld water en zuurstof.

Verder worden er nog drie andere metalen gebruikt voor fietsaccu’s. Dit zijn nikkel, cadmium en lood.

 • Loodzuuraccu: Dit eenvoudige type accu bestaat al 150 jaar. De vulling van een loodzuuraccu bestaat uit platen met lood, zwavelzuur en water. Loodzuuraccu’s zijn goedkoop en gaan lang mee, maar zijn extreem zwaar. En lood is giftig.
 • NiCd accu’s: hierin zit cadmium. Cadmium is een zeer giftig metaal en wordt daarom niet meer gebruikt. Wel is het soms nog terug te vinden in tweedehands fietsen.
 • NiMh accu’s: de nikkel-metaalhydride accu is goedkoop om aan te schaffen, maar heeft wel een aantal nadelen. De levensduur accu is niet lang, het is vrij zwaar en in de winter daalt de capaciteit.
 • LiFePO4-accu’s: (LFP-accu): de lithium ijzerfosfaat accu blijft lang vol en de levensduur accu is lang, rond de 3000x opladen. Dit is voor fabrikanten een groot nadeel, want als de accu het nog prima doet, kopen consumenten niet een nieuwe e-bike. De prijs van de LiFePO4 accu is wat hoger, maar niet extreem veel hoger. Door deze reden is dit type accu bijna niet beschikbaar voor e-bikes.
 • Lithium ion accu. De lithium ion accu is goedkoper dan de LiFePO4 accu, maar is ongeveer even energiedicht. De lithium ion accu gaat minder lang mee, rond de vijfhonderd a duizend cycli. Maar de fabrikant kan de e-bike zo goedkoper verkopen. En, daarna nog eens flink extra verdienen als de gebruiker een nieuwe accu koopt. Kassa! Daarom is deze accu erg populair. Bij fabrikanten.

Levensduur accu verlengen

Wat is een goede levensduur en wat niet? Wanneer moet er gekeken worden naar de accu?

Goede vragen. De meeste bedrijven geven een garantie van 2 jaar op een elektrische fiets. De accu moet minstens 2 jaar meegaan normaliter. De meeste accu’s hebben een levensduur van 5 tot 6 jaar. Ook is het wel eens mogelijk dat dit meer of minder is. Dit ligt er natuurlijk ook aan hoe jij omgaat met de accu. Hieronder worden een aantal tips gegeven om te zorgen dat jouw accu zo lang mogelijk meegaat.

 • Probeer diepontlading te voorkomen. Diepontlading treedt op als de accu te ver ontlaadt. Dat betekent het einde van je accu, omdat er dan allerlei onomkeerbare chemische reacties optreden die je accu verwoesten. Laadt daarom je accu meteen op na het fietsen.
  Elke accu kent “zelfontlading”, het langzame verlies aan lading zonder dat je de accu gebruikt. Als je accu op nul procent zit, kan deze al na twee weken door zelfontlading het gevaarlijke punt bereiken waarop diepontlading optreedt. Dus: zorg dat je accu niet te lang leeg blijft, want dit kan schadelijk zijn.
 • Bij sommige laders stopt de lader met opladen, als jouw accu vol zit. Bij sommige laders is dit weer niet het geval. Daarom is het belangrijk om jouw stekker uit de accu te halen, want anders kan dit ook schadelijk zijn.
 • Staat jouw elektrische fiets met de accu een lange tijd stil? De accu kan ook leeglopen als hij niet gebruikt wordt! Zorg dat je elke maand de accu weer helemaal oplaadt. Zo voorkom je diepontlading.
 • De kou kan ook invloed hebben op de accu. Bij een temperatuur onder de 15 graden, kan de accu niet meer opgeladen worden naar 100%. Zorg bij een temperatuur onder de 15 graden, dat je de accu meeneemt naar een warmere plek en hem daar dan oplaadt. Let op, want de accu moet het eerst half uur eerst op temperatuur komen en daarna kan je pas beginnen met laden.
 • Als laatst kan ook de warmte een negatief effect hebben op de accu. Zorg dat je de accu niet in de brandende zon laat liggen. Laat hem ook niet liggen in de auto bij hoge temperaturen.

Problemen met levensduur accu

Accu elektrische fiets ineens leeg? Levensduur accu elektrische fiets voldoet niet aan verwachtingen? Accu elektrische fiets laat niet op? Dit zijn problemen die vaker voorkomen en die we hier gaan bespreken. Problemen als: accu elektrische fiets ineens leeg en: levensduur accu elektrische fiets is erg kort, kunnen verschillende oorzaken hebben.

Accu elektrische fiets ineens leeg, kan liggen aan het feit dat je de fiets niet goed opgeladen hebt of dat de accu te lang ongebruikt is. Accu’s verliezen altijd lading. Daalt de hoeveelheid lading te veel, dan ontstaat dieplading en kan je de accu weggooien. Zorg dus dat je elke maand de accu even oplaadt. Op deze manier kan je dit probleem voorkomen.

Levensduur accu elektrische fiets voldoet niet aan verwachtingen kan liggen aan het feit dat je niet goed omgaat met de accu. Eerder in dit artikel zijn al tips gegeven over hoe je het best met een accu kan omgaan. Breng je die tips niet in praktijk, dan beschadig je je accu. Dat heeft een negatieve invloed op de levensduur van je accu.

Accu elektrische fiets laadt niet op, tenslotte, kan liggen aan de acculader. Check of het hier niet aan ligt. Probeer een andere oplader uit. Het kan ook zijn dat je accu diep ontladen is en dus kapot is.

Als het niet aan de bovenstaande punten ligt, dan kan je beter naar Fietsvoordeelshop of een andere specialist gaan.


Levensduur accu elektrische fiets verlengen

Bij een accu die defect is, is het mogelijk om deze te laten repareren of totaal te vervangen. Accu elektrische fiets reviseren is alleen mogelijk als er alleen oude cellen vervangen moeten worden, of het batterij management systeem moet worden vervangen.

Dit laatste geldt niet bij bepaalde merken. Deze hebben het reviseren onmogelijk gemaakt met bijvoorbeeld een software beveiliging, omdat ze willen dat je voor veel geld een nieuwe accu bij ze koopt. Bij sommige merken kan je niet eens een accu van een andere leverancier bijplaatsen. De voorbije tijden met simlocks zijn in de e-bike branche helaas nog springlevend.


Accu elektrische fiets reviseren: alleen door professionals of goede elektronicus

Een accu reviseren is een lastig werkje. Dat kan je dus beter aan een gespecialiseerd accu revisiebedrijf of iemand die erg goed is in elektronica over laten.

Als er iets anders kapot is dan de cellen, dan moet de complete accu vervangen worden. Sommige fabrikanten hebben, heel slim, een elektronisch slot op de accu geplaatst, waardoor het onmogelijk wordt om deze accu elektrische fiets reviseren uit te voeren. Zo dwingen ze hun klanten om bij hun een nieuwe dure accu te kopen. Met een beroep op de veiligheid. Dat is natuurlijk lekker verdienen voor deze weldoeners.

Vaak, niet altijd, is het ook nodig om de complete accu te vervangen als het batterij management systeem kapot is.

Vervang je een accu, dan presteert deze weer helemaal als nieuw. Wel is dit een dure investering, maar bij accu elektrische fiets reviseren moet je wellicht eerder terug komen om het weer te repareren of dan pas een nieuwe te kopen. De keuze is aan jou.


Wanneer accu elektrische fiets vervangen?

Een andere vraag die vaak bij e-bike bezitters opkomt is: wanneer accu elektrische fiets vervangen? De accu levensduur is ongeveer 5 jaar. Deze levensduur kan je verlengen door de accu goed te onderhouden. Aan de andere kant, vermindert slordig omgaan met de accu de levensduur. Dan krijg je met problemen te maken als: accu elektrische fiets laadt niet op.

Herkennen van een accu die niet meer goed functioneert, is vaak lastig. Toch zijn er drie punten waarop je kan letten. Deze punten vind je hieronder, met toelichting. De vragen waar je hier een antwoord op vindt zijn: de actieradius gaat achteruit, de accu elektrische fiets laadt niet op en de accu is beschadigd.

De actieradius gaat achteruit

als het maximaal aantal kilometers achteruitgaat, dan duidt dit op een verouderde accu. Het heeft dan niet meer genoeg kracht om het maximale aantal kilometers te halen.

Accu elektrische fiets laadt niet op
Als de accu tot 90% laadt, dan duidt dit op een verouderde accu. Als het heel erg lang duurt om op te laden, dan duidt dit ook op een verouderde accu.

De accu is beschadigd.
Bij beschadiging is het verstandiger om de accu te vervangen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk, dat de accu brandgevaarlijk is. Het is natuurlijk niet verstandig om dit risico te lopen. Wanneer accu elektrische fiets vervangen? In dit geval: direct.

Kan je elke accu op elke fiets plaatsen?

Nee, dit is niet per definitie mogelijk. Accu’s hebben een bepaald voltage en motoren verschillen. Een motor kan bijvoorbeeld niet een te hoog voltage aan. Als je een accu met een te hoog voltage op een andere fiets zet, dan is er de mogelijkheid dat de elektronica in de motor, of de motor zelf, doorbrandt. Meestal meldt de fabrikant van de accu, op welke fiets je de accu kan plaatsen. Ook moet de accu in de accuhouder passen.

Alleen als de volgende drie dingen kloppen, zijn twee verschillende types accu compatibel.

 • Het voltage is gelijk.
 • De nieuwe accu past in de accuhouder.
 • De acculaadpunten van de nieuwe accu sluiten aan op die in de accuhouder.

Alles over de accu

FAQ levensduur accu elektrische fiets

Wat is de levensduur accu elektrische fiets?

De gemiddelde levensduur accu elektrische fiets is ongeveer 4 tot 5 jaar. De daadwerkelijke levensduur van de accu heeft te maken met een aantal factoren, waar jij als gebruiker grote invloed op hebt. Denk bijvoorbeeld aan de kou, warmte, geregeld bijladen, voorkomen van diepontlading en nog meer. Als jij hierop let, dan kan je de levensduur optimaliseren.

Waar kan ik de beste accu kopen?

De Fietsvoordeelshop heeft een aantal goede accu’s. Ben je op zoek naar een nieuwe accu, koop dan een lithium ijzer fosfaat (ook bekend als: LFP, LiFePO4) accu. Deze gaat 3x zo lang mee als een lithium ion accu. Goede lithium ijzerfosfaat accu’s worden helaas niet bijgeleverd bij elektrische fietsen. In plaats daarvan plaatsen fabrikanten de slechtere lithium ion accu’s.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een accu?

Eerst moet je kijken of de accu wel geschikt is voor jouw fiets, zo moeten de elektrische contactpunten aansluiten. Ook moet de accu compatibel zijn met de elektronica, zie voor. Het voltage moet kloppen. En, natuurlijk, de accu moet in je accuhouder passen. Als deze geschikt is, kan je naar andere factoren kijken. Denk aan het aantal Wh van de accu.

Is de accu zelf te vervangen?

De meeste accu’s zijn uitneembaar. Deze vervangen is vrij gemakkelijk. Anders moet je de accu losschroeven of losbreken. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je elektrische fiets of de accu.
Als de accu bij de bagagedrager zit, moet je eerst de bagagedrager en het achterlicht eraf schroeven. Veel mensen ondervinden problemen bij het losmaken van de accu. Dit komt waarschijnlijk door het slotje. Bij sommige zit het slotje bij de bagagedrager en bij sommigen zit het in de batterij bak. Het slotje is makkelijk te verwijderen door het gewoon te ontgrendelen.

Wanneer accu elektrische fiets vervangen?

Je accu is aan vervanging toe als de actieradius teveel terugloopt, hij tot minder dan negentig procent oplaadt of als deze langzaam oplaadt. Kort samengevat: merk je dat de achteruitgang van je accu je echt hindert, dan is dat het juiste moment om je accu te reviseren of te vervangen.

Accu elektrische fiets reviseren, is dat slim?

Controleer of reviseren bij jouw model accu mogelijk is. In sommige gevallen is reviseren erg nuttig. Vraag bij het reviseren of het bedrijf de lithium ion cellen van de fabrikant vervangt door de betere LiFePO4-cellen. Ook bekend als: LFP, lithium ijzerfosfaat. Zo gaat je accu namelijk 3x zo lang mee. Kan dat niet, dan is een nieuwe accu kopen doorgaans slimmer.

Accu elektrische fiets laadt niet op. Wat moet ik doen?

Dit kan zowel aan de accu, als aan je lader liggen. Probeer eerst een andere lader. Maak de elektrische contactpuntjes schoon. Helpen deze dingen niet, dan ligt het waarschijnlijk aan je accu. Als er nog een garantie op je accu zit, neem dan contact op met de dealer. Raadpleeg anders Fietsvoordeelshop of een andere in technisch opzicht leidende fietsspecialist.

Direct reserve oplader kopen?


Is een nieuwe accu duur? Vaak is het interessanter om over te stappen op een nieuwe fiets. Met deze best geteste kwaliteitsrijwielen zit je altijd goed!

[table “318” not found /]