De gerenommeerde Duitse fietsfabrikant Kalkhoff pakt in 2022 stevig uit met de Kalkhoff Image 5.B Excite+ BLX. Hiermee lijkt de fabrikant een prijzig, maar technisch uitstekend model voor de kwaliteitsbewuste e-biker ontwikkeld te hebben. We leggen deze nieuwe Kalkhoff op de pijnbank. Maakt de Image 5.B Excite+ BLX de hooggespannen verwachtingen van de vele Kalkhoff-fans waar?

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/831/”]

Een next level fietservaring op een gepolijste fiets

De Duitse fabrikant Kalkhoff is al zo’n eeuw actief op het gebied van fietsen maken. Fietsen maken kunnen we dus wel aan Kalkhoff overlaten. Wat ook blijkt uit de vele malen, dat Kalkhoff fietsen als beste uit de test komen bij de Consumentenbond en bij andere organisaties die testen van fietsen organiseren.

Ook deze Kalkhoff Image 5.B Excite+ BLX 2022 is een indrukwekkend staaltje techniek. Met een maximaal draagvermogen van maar liefst 170 kg en een indrukwekkende accu van 625 Wh onderscheidt deze stevige e-bike zich positief. Met, natuurlijk, de fijne en degelijke afwerking die we van deze Duitse fietsenmakers kennen. Denk dan bijvoorbeeld aan goede ontwerpkeuzes als brede banden.

Wil je ontspannen door de stad snorren, of een heerlijk tochtje maken in de buitenlucht op een recreatieve fietstoer, dan is deze fiets een zeer aangename metgezel, die je fietservaring net even wat meer next level maakt.

De prettige combinatie van de geavanceerde fietstechniek van Kalkhoff en de kwalitatief zeer goede aandrijfketen van Bosch zorgen voor ongestoord fietsplezier, waarmee je ook nog eens aan je conditie werkt. Kortom: met deze kwaliteitsfiets zit de kans er best wel in dat je je auto vaker laat staan en in plaats daarvan kiest voor dit aangename vervoermiddel.

Ook deze Kalkhoff heeft de herkenbare vormen, die in bijna elke fiets van het concern terugkomen. Minder is dat Kalkhoff voor dit model gekozen heeft voor een zwakkere Bosch motor, die slechts 65 Nm in plaats van 85 Nm levert.

Bevelen wij deze Kalkhoff aan, of zeggen wij: een mooi product, maar kijk liever naar een andere fiets? Dat vertellen we je uitgebreid, met natuurlijk de redenen waarom. Ben je al een beetje nieuwsgierig? Je leest het antwoord hier, verderop.

Wat is speciaal aan de Kalkhoff Image 5.B Excite+ BLX 2022?

Niet voor niets zijn de meeste gebruikers goed te spreken over deze elektrische fiets. Er zijn meerdere ontwerpelementen die deze fiets het overwegen waard maken. Zo is deze fiets in staat een totaalgewicht van maar liefst 170 kg te vervoeren. Dat betekent dat voor zwaardere gebruikers, die op een normale elektrische fiets boven het ontwerpgewicht komen, de Kalkhoff Image 5.B Excite+ BLX 2022 een best wel slimme keus is.

Maar dat is nog niet alles. Ook voor lichtere gebruikers is deze fiets interessant. Want door het hoge draagvermogen is de Image Excite een ideale fiets om boodschappen mee te doen, of de bagage op te vervoeren als je op fietsvakantie gaat. Kortom: een betrouwbare en degelijke fiets. Een rijwiel dat je zowel voor het dagelijks verkeer, als voor inkopen doen en voor fietsvakanties kan gebruiken. Al zul je in het laatste geval een reserveaccu mee moeten nemen. Dat is overigens geen probleem, de Bosch Powertube is eenvoudig met een extra accu van eveneens 635 Wh uit te breiden.

Wat we vaak terugzien bij gevestigde fietsfabrikanten als Gazelle, Batavus en natuurlijk ook Kalkhoff, is de goede onderlinge afstemming van fietsonderdelen. Fietsen van deze fabrikanten zijn misschien niet heel vernieuwend, maar hun ontwerpen zijn gepolijst en gebruiksvriendelijk. Een miskoop doe je daarom niet snel, waar dat bij de nieuwere merken nog wel eens tegen kan vallen.

De Kalkhoff Image 5.B Excite+ BLX 2022 bevestigt deze regel. Bij het ontwerp van deze fiets is duidelijk goed nagedacht over de gevolgen als de doelgroep, zwaardere mensen, op deze elektrische fiets gaan rijden.

Zo is de Excite+ uitgerust met een uitstekende traploze Enviolo, waardoor de versnelling nauwkeurig afgeregeld kan worden. Dat betekent dat het sterk verbeterde motorvermogen ook nog eens heel goed benut kan worden. Daarom komt deze fiets niet in de problemen, behalve als een echt zware berijder een steile heuvel op wil rijden. Dan blijkt de motor onder deze zware omstandigheden wat te weinig koppel te hebben. Wat dat betreft is de sterkere CX motor node gemist.

Ook bij de steilste helling trekt de lage versnelling je als rijder zonder heel erg grote problemen naar boven. Dit, dankzij de uitgekiende combinatie van de Enviolo traploze versnelling en de krachtige Bosch Performance Linemiddenmotor met een koppel van een redelijke 65 Nm. Met deze serieuze motor van de bekende eersteklas Bosch kwaliteit, ben je ook tegen de zwaarste omstandigheden opgewassen.

Ook is de remweg bij zware berijders natuurlijk langer. Vandaar ook dat de Excite+ uit is gerust met een viervoudige hydraulische schijfrem. De rest van dit solide ontwerp is natuurlijk eveneens berekend op de zwaardere berijder, of vrachtvervoerder. In het uitgebreide testlab van Kalkhoff wordt op veel punten op de veiligheid getest.

Zo zijn de banden breed en is de fiets stevig en solide afgewerkt. Een zeer heldere koplamp maakt deze fiets ook een juweeltje in donkere omstandigheden. Minpuntje is dan weer dat de kabels niet netjes weggewerkt zijn. Van een gevestigde fabrikant als Kalkhoff verwacht je dit soort ontwerpfouten niet. Wel weer positief is dat de fiets in drie verschillende typen frames leverbaar is.

En, zoals we tegenwoordige bij steeds meer high-end fietsen zien, heeft de Duitse producent voor de Kalkhoff Image 5.B Excite+ BLX 2022 gekozen voor de bekende storingsarme Gates carbon belt. Deze slimme opvolger van de fietsketting hoeft niet gesmeerd te worden en dat is nog niet alles. Want deze riem gaat ook nog eens veel langer mee dan een fietsketting.

Wat dat betreft is de kans best wel groot dat er voor jou een geschikt model Kalkhoff Excite+ te vinden is.

De technische details van de Kalkhoff Image 5.B Excite+ BLX 2022 : wat is goed en wat kan er beter

Op lage snelheden stuurt de fiets goed en intuïtief, wat tijdens het rijden een veilig gevoel geeft. Wil je op een veilige en comfortabele fiets naar je werk, dan is deze fiets wat je nodig hebt. Alle onderdelen zijn goed op elkaar afgestemd, waardoor de fiets geen storende geluiden maakt. Dit rijcomfort doet aan de Nederlandse Gazelle denken, al is de derailleurversnelling aan de achterkant wat storingsgevoeliger dan een gesloten kettingkast.

De keuze voor de Bosch Performance Line motor was wat ongelukkig, deze had beter vervangen kunnen worden door de Bosch Performance CX die 85 Nm koppel levert. Afgezien daarvan, merk je daar weinig van als je niet een heel steile helling op fietst. Deze maakt de fiets een ideaal samenstel van kracht en performance. Eigenlijk is het enige, kleine kritiekpuntje verder de bagagedrager. Deze bagagedrager had uitgebouwd kunnen worden tot een model dat meer geschikt is voor vrachtvervoer. Denk bijvoorbeeld aan een bagagedrager waar extra kilo’s op kunnen worden gemonteerd. Maar afgezien van dit punt voldoet deze fiets zeker.

Specificaties:

Motor: Bosch Performance Line 65 Nm
Accu: Bosch PowerTube 625 Wh
Display: Bosch Intuvia LCD
Vork: SR Suntour MOBIE25 LOR, 15×110 mm
Zadelpen: Patent XXL, geveerd
Remmen: Tektro M535, 4-piston hydraulische schijfrem
Aandrijving: Enviolo Trekking
Stuurpen: Concept EX, verstelbaar
Stuur: Concept EX City Riser
Wielset: RODI AIRLINE PLUS
Banden: Schwalbe GT Tour 29 x 2″

Technische data:

Maat: SM L XL XXL
Gewicht: 26,28 kg

Specifieke functies

hoogwaardig verlichtingssysteem
stuurpen in hoogte verstelbaar
zeer hoog permanent totaalgewicht

Garantie

10 jaar op het frame, 2 jaar op de motor

PluspuntenMinpunten
Hoog maximaal gewicht van 170 kg
Heldere verlichting
Sterke motor
Veilig en solide ontwerp
Fluisterstil
Veel losse kabels aan de voorkant van de fiets
Bagagedrager kon groter

Voor wie is de Kalkhoff Endeavour 5.B Excite+ het meest geschikt?

Kalkhoff heeft bij het ontwerpen van deze fiets een aantal duidelijke keuzes gemaakt. Dit maakt de fiets geschikter voor een specifieke doelgroep. En wel de wat zwaardere berijders, die vooral in de stad ritten maken en graag over willen schakelen op de fiets, om meer dagelijkse beweging te krijgen en het milieu te sparen. Hierbij denken we dan vooral aan de wat meer serieuze recreatieve fietser. Hoewel deze fiets als urban bike ook zijn mannetje staat en een uitstekende keus is als forenzenfiets.

Ook vrachtkoeriers zullen tevreden zijn met deze solide fiets, die ook de wat zwaardere vrachten aankan en je als berijder niet snel in de steek laat. Woon je in een gebied met steile heuvels, zoals Zuid-Limburg, dan moet je af en toe stevig bijtrappen.

Maar woon je in een vlak gebied met hooguit flauwe heuvels, dan gaat de Excite+ waarschijnlijk je geliefde trouwe metgezel worden, waar je dankzij het betrouwbare Bosch aandrijfsysteem heel wat jaren plezier van kan hebben.

Want ook aan de veiligheid is door Kalkhoff gedacht, met een solide schijfremsysteem, dikke, veilige banden en een heldere verlichting van 180 lumen.

Kortom: ben je wat steviger dan gemiddeld, houd je van kwaliteit en Duitse degelijkheid, en staat veiligheid hoog in het vaandel bij je, dan is de Kalkhoff Image 5.B Excite+ een logische en verantwoorde keus. Een fiets waar je nog lang plezier van gaat hebben. En wat dat betreft is deze fiets zijn forse prijs zeker waard.