De gemiddelde snelheid elektrische fiets is hoger dan die van een normale fiets. Toch overtreft één bijzondere fiets zelfs de maximum elektrische fiets snelheid. Welke heeft de max snelheid elektrische fiets?

snelheid elektrische fiets
Een speed pedelec gaat veel sneller dan een normale elektrische fiets. Bron Sparta

Met een elektrische fiets ben je veel sneller op de plaats van bestemming dan met een mechanische toerfiets. Een speed pedelec is zelfs nog veel sneller dan een elektrische fiets. Geen wonder dus, dat steeds meer forenzen en andere fietsers over stappen op de e-bike of de speed pedelec.

Direct de Consumentenbond bestgeteste fiets met grootste accu kopen?

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-accu-elektrische-fiets-de-beste-accu-kies-je-zo/”]


Wat is een elektrische fiets precies?

Bijna iedereen kent elektrische fietsen wel. Elektrische fietsen zijn fietsen met een elektrische hulpmotor en accu. De allereerste elektrische fietsen, uit de jaren dertig van de vorige eeuw, hadden een loodaccu. Erg populair werden ze in die tijd niet. Logisch, want een loodaccu maakte de fiets loodzwaar en dus erg langzaam.

Max snelheid elektrische fiets pas nu echt hoog

Pas nu, in de eenentwintigste eeuw, breken elektrische fietsen echt door. Dat is te danken aan de veel betere lithium ion accu’s en LiFePO4 accu’s van nu. Dankzij deze accu’s, en de veel betere elektrische motoren van nu, kunnen we nu ook veel hogere maximum elektrische fiets snelheden behalen.

De toekomst voor de elektrische fiets ziet er goed uit. Steeds meer mensen houden van de hoge snelheid elektrische fiets. ook worden de accu’s en de elektromotoren steeds beter en lichter.

Een gemiddelde mens kan ongeveer 75 watt leveren gedurende enkele uren, een topatleet rond de 300 watt. Dat betekent dat de elektrische fiets je het vermogen van een topatleet geeft.

Wat is een elektrische fiets hoge snelheid?

De hulpmotoren van e-bikes zijn begrensd op maximaal 25 km per uur. In de praktijk kan bij enkele topmodellen de snelheid nog een paar km per seconde sneller liggen, bijvoorbeeld op 27 km per uur. Je kan sneller fietsen, maar dat moet je dan met behulp van je eigen (spier) kracht doen, of door de zwaartekracht of wind. Elektrische fietsen zullen je daarbij niet kunnen helpen.

Het grote voordeel van deze fietsen merk je pas bij tegenwind, of als je een heuvel op moet fietsen. Dankzij de extra kracht van de elektromotor kan je zo veel hogere snelheden bereiken dan als je met behulp van alleen je spierkracht tegen de wind of de zwaartekracht moet fietsen.

Omdat de elektrische fiets jouw kracht aanvult, juist ook op zwaardere stukken van het traject, ligt je gemiddelde snelheid veel hoger dan die op een toerfiets.

Direct reserve oplader kopen?


Hoe verhoog ik de maximum snelheid elektrische fiets?

Veel mensen vinden 25 km per uur niet genoeg en willen daarom hun elektrische fiets upgraden. Daarom kopen ze illegaal opvoer setjes via Alibaba of een andere aanbieder met een elektromotor van 1500 watt of meer.

Echt suïcidale snelheidsmaniakken voeren daarmee de max snelheid elektrische fiets van hun fietsje op tot 65 km per uur. Tip: regel alvast een stemmig bazuinorkestje en een mooie grafsteen in dat geval. Want het ziekenhuis haal je dan vaak niet eens bij een frontale botsing.

Er zijn zelfs bepaalde fietsenhandelaars die helaas hieraan meewerken.

Snelheid elektrische fiets opvoeren: daarom niet doen

Helaas, want dit is erg gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan remmen. De velg- of terugtrapremmen van een goedkope e-bike zijn onvoldoende om je bij een echt hoge snelheid tot stilstand te brengen, met als gevolg dat je te pletter slaat.

elektrische fiets snelheid
Professor Albert Einstein had iets met de lichtsnelheid, maar de fiets ging hem snel genoeg. Wees even slim als Einstein.

Ook betekenen hogere snelheden dat je veel sneller moet reageren.

Wil je een hogere snelheid, ga dan voor een speed pedelec of, als geld geen rol speelt, voor een velomobiel. Dat is namelijk de veiligste oplossing.

Volg onze tips voor een snellere reis hierna, als de e-bike of speed pedelec je niet snel genoeg gaat en je wilt geen auto of motor.

Professor Albert Einstein had iets met de lichtsnelheid, maar de fiets ging hem snel genoeg. Wees even slim als Einstein.


Een max snelheid elektrische fiets met je 250 watt elektromotor

Maar er zijn ook subtielere methoden, die wel volstrekt veilig en legaal zijn. Wat van belang is is niet de topsnelheid elektrische fiets, of de maximum snelheid elektrische fiets, maar de gemiddelde snelheid elektrische fiets. Als je heel snel de weg over spuit, maar je nog steeds lang voor een stoplicht moet wachten, ben je gemiddeld gezien nog steeds heel langzaam. Dat is dus niet zo zinvol.

Wil je hoge gemiddelde kruissnelheden bereiken, dan moet je voorkomen dat de verzuring toeslaat in je benen en zorgen dat je zo min mogelijk afremt. Zo blijf je gedurende je hele tocht dicht in de buurt van de 25 km per uur. Dit betekent wel dat je accu sneller leeg gaat.

De tips:

  • Kies een route met zo min mogelijk kruisingen en stoplichten. Lange rechte stukken betekent dat je de hoogste kruissnelheden haalt.
  • Kies een tijd dat er minder verkeer is. Voor jou als fietser is dat een tijd buiten de piekdrukte als scholieren naar school fietsen, rond acht uur tot half negen in de ochtend.
  • Schakel de motor in ruim voor het moment dat je een helling oprijdt en trap flink bij tot je de maximum snelheid bereikt. Zo bouw je een hogere beginsnelheid op.
  • Schakel de motor in bij tegenwind.
  • Voorkom dat je stilstaat.
  • Schakel slim. Probeer proefondervindelijk vast te stellen wat de optimale versnelling is bij alle onderdelen van je parcours.
  • Stroomlijn je vertrekroutine. Dit is echt de allerbeste tip. Die paar minuten snelheidswinst bij de voorgaande tips vallen in het niet vergeleken met de tijd die je nodig hebt om bijvoorbeeld je tas, kleren of sleutels te zoeken.

De speed pedelec: fietsen tot 49 km per uur

De speed pedelec is qua snelheid een enorme upgrade van de elektrische fiets. Een verschil met de elektrische fiets dus. De speed pedelec kan namelijk bijna twee keer zo hard als de maximum snelheid elektrische fiets bij maximale ondersteuning.

Speed pedelecs zijn volgens de wetgever bromfietsen. Dat betekent, dat de speed pedelec regels identiek zijn aan die voor bromfietsen en anders dan voor andere e-bikes.

Verder moet je voor de speed pedelec een bromfietsrijbewijs AM behalen, of al in het bezit zijn van een personenauto- of motorrijbewijs. De speed pedelec is verder voorzien van een gele kentekenplaat, een reflector op de zijkant en een achteruitkijkspiegel. En jij, als speed pedelec rijder, van een speed pedelec helm of bromfietshelm.

maximum snelheid elektrische fiets 49 km/h
De topsnelheid elektrische fiets Stromer ST5 is 49 km per uur en is daarmee een van de snelste speed pedelecs.

Speed pedelecs hebben een motor die meer vermogen heeft dan 250 watt en/of begrensd is op een snelheid tussen de 25 en 49 km per uur. Ontdekt de politie op de rollerbank dat je speed pedelec sneller kan dan 51 km per uur, dan kan je een stevige boete verwachten. In ernstige gevallen, zelfs een inbeslagname.

Ook moet je met de speed pedelec dan naar de RDW rijden en je motor terug laten schakelen. Ook om veiligheidsredenen, dus geen slim idee om met de max snelheid elektrische fiets te knoeien.

[table “318” not found /]

Maar gelukkig is er voor de rechtgeaarde snelheidsduivel die de auto iets voor hoestende dinosaurussen vindt, een mooi, safe, comfortabel maar wel duur alternatief. Een alternatief dat zelfs gehakt maakt van de maximale snelheid elektrische fiets. De velomobiel.


De velomobiel, de allersnelste fiets

Een zeer dure, tot tienduizend euro, maar zeer energiezuinige en snelle fiets is de velomobiel.

De velomobiel is zo energiezuinig, omdat de fietser in een soort holle druppel fietst. Dat is aerodynamisch de beste vorm, waardoor een fietser met veel minder energie hard kan fietsen.

De eWAW e-velomobiel van fietser.be bereikt hoge snelheden met een kleine motor, dankzij de gestroomlijnde vorm. Zelfs zonder hulpmotor is 30-35 km/h een comfortabele snelheid. Bron/copyright: fietser.be, fair use

Zelfs zonder trapondersteuning haalt een velomobiel gemiddeld 35 km per uur of meer. Het wereldrecord zonder motor staat zelfs op meer dan 144 km per uur.

Voeg je een niet-begrensde elektromotor toe, bijvoorbeeld een motor van 250 watt of meer, dan zijn snelheden van tegen de 60 km per uur haalbaar.

Elektrische velomobielen zijn wel begrensd. Daarom liggen in de praktijk de snelheden van een elektrische velomobiel lager. Wil je een velomobiel? Er zijn lange wachtlijsten.


FAQ snelheid elektrische fiets

Wat is de topsnelheid elektrische fiets?

De trapondersteuning stopt bij de 25 km per uur. Als je heel hard trapt, van een steile helling af rijdt of een harde wind in je rug hebt bereik je hogere snelheden. Sommige speed pedelec halen tot 49 km per uur.

Wat is de gemiddelde snelheid elektrische fiets?

Bij maximale ondersteuning kan je op een doorgaande route tussen de 20 en 25 km per uur halen. Veel meer dan met een toerfiets, als je geen getrainde wielrenner bent.

Wat is de topsnelheid speed pedelec?

De speed pedelec geeft trapondersteuning tot 45 km per uur, sommige modellen zelfs tot 49 km per uur. Hogere snelheden zijn mogelijk, als je bijvoorbeeld van een helling afrijdt.

Kan ik met een elektrische fiets sneller dan met een speed pedelec?

Ja. Dan moet je een, zeer dure, elektrische velomobiel kopen of bouwen. Wettelijk geldt dit als een fiets. Bij hogere snelheden stopt de trapondersteuning, maar een getrainde fietser kan ook zonder die ondersteuning, in velomobielen als de eWAW van het Belgische Katanga kruissnelheden behalen tot rond de 50 km per uur.


Conclusie snelheid elektrische fiets

De maximum snelheid van 25 km per uur van een elektrische fiets lijkt weinig, maar is meer dan wat een gemiddelde fietser gedurende langere tijd volhoudt. Dus zelfs met een gewone elektrische fiets ben je veel eerder op je bestemming dan met een fiets zonder hulpmotor. Ere zijn enkele merken die zelfs een iets hogere snelheid dan 25 km per uur halen.

Wil je een nog hogere snelheid, dan moet je een speed pedelec kopen. De maximale snelheid elektrische fiets voor een speed pedelec ligt hoger, rond de 45 tot 49 km per uur.

Wil je met enige inspanning en ook droog, de snelheden van de speed pedelec behalen of zelfs overtreffen, dan moet je wel de portemonnee trekken. Want velomobielen zijn erg duur. Rond de 7000 tot 12 000 euro.

[table “318” not found /]

Direct reserve oplader kopen?