Kan je zeggen dat de Gazelle Ultimate speed 380 een comfortabele fiets is? Jazeker! Een van de nieuwe modellen uit 2022. Het is ook niet zomaar een fiets, het is een elektrische fiets. Maar omdat de Gazelle Ultimate Speed 380 een maximale snelheid kan hebben van 45 km/u, hoort dit model tot de Speed pedelec. Welke specificaties heeft deze e-bike, en wat zijn de plus- en minpunten van deze fiets? Dat lees je inde ze Gazelle Ultimate Speed 380 review.

Gazelle Ultimate Speed 380

Speed E-bike van het jaar

De Gazelle Ultimate Speed 380 is verkozen bij de verkiezingen van de Speed E-bike van het jaar 2020 uitgeroepen tot de beste speed pedelec (snelle E-bike). De snelle elektrische fiets is niet alleen gekozen omdat het prima is voor woon- en werkverkeer, maar ook omdat het een comfortabele en veilige E-bike is.

oge rijcomfort, is het bij langere ritten ook prettig om te zitten. De fiets rijdt ook zeer stabiel vanwege dat zowel de motor als de accu in het frame zijn ingevoegd.

De verkiezing Speed E-bike van het jaar wordt door de RAI Verenging georganiseerd. En de verkiezing Speed E-bike van het Jaar is een onderdeel van de Fiets van het Jaar, waar een jury is van deskundigen die de beste fietsen aanwijzen.

Gazelle Ultimate Speed 380 in het algemeen

Deze fiets tot de elektrische fietsen en deze speed pedelec is een model uit 2022. Ook is de Ultimate Speed 380 de winnaar: Speed E-bike van het jaar 2020. De fiets is zowel in een mannen model als een vrouwen model beschikbaar. Daarnaast heeft het model ook verschillende maten die goed bij jou lichaamslengte passen. De fiets is bedoeld voor de recreatieve fietser, maar dat betekent niet dat de fiets niet gebruikt kan worden voor kortere ritten.

De Gazelle Ultimate Speed is voorzien van een krachtige Bosch Performance Line motor. Dit betekent dat je snel bij de maximale snelheid bent. De motor in de fiets bevindt zich in het midden van de fiets, het is ook nog eens geluidsarm. Dit maakt het ook fijn om mee te fietsen, zodat je niet hoef te luisteren naar het gebrom van de motor.

De fiets heeft een ART gegekeurd veiligheidsslot. Er is een stevig slot bevestigd met een ART goedkeuring. In de meeste gevallen is een slot met een ART keuring vereist voor de fietsverzekering.

Nu al benieuwd geworden naar de Gazelle fiets? Bestel nu via Fietsvoordeelshop!

Behoort tot de speed pedelec

Omdat de elektrische fiets tot maximaal 45 km/u kan, wordt het een speed pedelec genoemd. Hier moet je dan wel op een paar regels letten, voor het aanschaffen van de fiets. Ik heb ze op een rijtje gezet:

 • Minimaal een brommerrijbewijs of een autorijbewijs B.
 • Je moet minimaal 16 jaar zijn.
 • De elektrische fiets mag niet harde dan 45 km/u gaan.
 • Je moet een WA-verzekering afsluiten.
 • Je moet een kentekenbewijs bij de dragen.
 • Het dragen van een goedgekeurde helm (norm: EN1078) is verplicht.
 • De plek op de weg is hetzelfde als voor een brommer, dat betekent op de rijbaan voor auto’s. Of op een speciaal bromfietspad of speedpedelec pad.

Technische details van de Gazelle Ultimate Speed 380

Er zijn 4 standen trapondersteuning waar je uit kan kiezen, maar hoe minder zwaar je wilt trappen hoe sneller de accu leeg kan gaan. Daarnaast is er een walk assist, dit biedt hulp aan als je met de fiets aan de hand loopt. Tijdens het lopen met zware boodschappentassen of als je een berg op moet lopen is dat een hele fijne uitkomst. De maximale snelheid bij deze functie is 6 km/u.

De fiets heeft een traploze versnelling, dat betekent dat er een versnellingssysteem is zonder een vast aantal versnellingen. Het aantal versnelling is dan ook ‘oneindig’. Hierdoor fiets je altijd in de perfecte versnelling met de Gazelle Ultimate Speed 380.

Door de beltdrive heb je geen vieze broeken meer. De beltdrive hoeft ook niet gesmeerd te worden. Daarnaast is het ook onderhoudsvrij! Doordat de fiets een beltdrive heeft, fiets het ook een stuk lichter, dan wanneer de fiets een stalen ketting heeft.

De Gazelle Ultimate Speed 380 heeft ook bepaalde sensoren erin zitten. De rotatiesensor, deze registreert hoe vaak de pedaal roteert en past de ondersteuning daar op aan. De trapkrachtsensor, deze meet de kracht die je gebruikt met het fietsen. En als laatste een snelheidssensor, deze registreert de snelheid die je fiets en geef dat weer op de display. Zodat je kan zien hoe hard je fietst.

Het frame is gemaakt van aluminium. Het gewicht is 25.5 kg zonder accu en 26,67 kg met accu. Dit geldt voor zowel het damesmodel als voor de heren model.

Fiets zonder vieze broek en met trapondersteuning op de Gazelle Ultimate Speed 380

Specificaties;

We hebben de andere belangrijke specificaties op een rij gezet, zodat die ook overzichtelijk zijn:

 • Framemateriaal: Aluminium
 • Voorvork: Verend
 • Versnellingen: Enviolo 380
 • Motorkracht: 75Nm
 • Aandrijflijn: Beltdrive
 • Remsysteem: Hydraulische schijfrem
 • Zadelpen: vast
 • Display type: Bosch Intuvia

Pluspunten

 • Krachtige motor
 • Grote actieradius
 • Traploos versnelling
 • Geluidsarme motor

Minpunten

 • Geen accu upgrade mogelijk
 • Geen bagagedrager

Accu

Het type accu van de fiets is een Powertube Horizontaal met een capaciteit van 500 Wh en de actieradius is 50 tot 110 km. De actieradius is wel afhankelijk van bepaalde factoren. Bij een heuvelachtige landschap vraagt het meer van de accu, waardoor de actieradius afneemt.

De verlichting van de fiets gaat ook via de accu. Dit geldt zowel voor de voorlamp, als voor de achterlamp.

De plaats waar de accu ligt is in de Frame. Dit zorgt ervoor dat het gewicht is verdeeld in de fiets. Daarnaast is de accu ook nauwelijks zichtbaar. En het fijnste is, dat het een uitneembare accu is. Hierdoor kan je je fiets overal opladen.

De accu is ook uitneembaar. Dit betekent dat je het overal mee naartoe kan nemen en opladen. Zo heb je geen zorgen dat het meegenomen wordt en dat je niet hoeft te stressen om een lege accu.

Daarnaast is het een pluspunt dat je de accu ook makkelijk kan vervangen, zonder dat je naar de fietsenmaker moet. Je kan gewoon een nieuwe accu bestellen en erin doen.

Display

Er is ook een Display aanwezig op de fiets. Het fijne van de display is, is dat het een afneembare display is. Dus je kan het gewoon meenemen als je ergens geparkeerd staat. Ook heeft deze fiets een mini USB aansluiting, wat handig is als je je mobiele telefoon of je navigatie wilt opladen onderweg. De volgende items kan je zien op de display:

 • Accu vulgraad
 • Actieradius in km
 • Ondersteuningsstand
 • Verlichting aan/uit
 • (Normale, gemiddelde en maximale) snelheid
 • Totaal gereden kilometers
 • Tripafstand
 • Triptijd
 • Tijd
 • Buitentempratuur

Ook is er een stuurbediening, zodat je tijdens de fietstocht niet je handen van het stuur hoeft te halen.

Voor wie is de Gazelle Ultimate Speed 380 geschikt?

De Gazelle Ultimate Speed 380 is gezicht voor iedereen die een elektrische fiets wilt. Alleen moet er op gelet worden, dat de fiets onder de categorie speed pedelec valt en je dus een rijbewijs B of motorrijbewijs moet hebben. Daarnaast moet je minimaal 16 jaar zijn.

Je kunt de Gazelle Ultimate Speed 380 gebruiken om lekker een dagje in de natuur te fietsen. Dit komt omdat het meer comfort biedt dan een fiets voor dagelijkse korte ritten. Maar de fiets kan ook prima gebruikt worden in de stad voor woon-werkverkeer.

In Nederland kan je de fiets goed gebruiken. Zowel in de steden, als in heuvelachtige gebieden door de comfort van de fiets. Met een prijs net onder de €5.000,- is het wel een dure aankoop, maar het is wel een gemiddelde prijs voor een speed pedelec.

Garantie

Op de fiets krijg je natuurlijk garantie. Je krijgt 4 verschillende garantie bij deze fiets, namelijk:

De garantie op E-bike techniek, binnen deze garantie vallen onder andere defecten aan de motor, het display of de accu. Je krijgt 2 jaar garantie op.

Dan heb je de garantie op frame, hier vallen onder ander scheuren in het frame. Maar problemen met de lak van de fiets valt er niet onder! Je krijgt 10 jaar garantie op.

Als derde is er garantie op de lak. Hieronder vallen roest- en oxidatieplekjes onder die kunnen ontstaan in de lak normaal gebruik van de fiets. Maar roest kan ook ontstaan door beschadiging van de lak, en dit valt niet onder de garantie. Je krijgt 2 jaar garantie op.

Als laatst is de garantie op onderdelen. Hieronder vallen, zoals de naam al zegt, de onderdelen van de fiets. Bijvoorbeeld; het zadel, het stuur en de wielen. Je krijgt hier ook 2 jaar garantie op.

Ben je er al uit en wil je snel je eerste ritje op de Gazelle Ultimate Speed 380 maken? Koop de fiets online bij Fietsvoordeelshop en kies zelf de bezorgdatum!