Niets is zo vervelend om als je doodmoe bent, staand op je trappers, met een lege accu je e-bike tegen de wind in voort te moeten zeulen. Hoeveel km gaat een accu mee?

Hoeveel km je accu meegaat, hangt niet alleen van je accu af, maar ook van je motor en je rijstijl. In dit artikel gaan we dieper in op de rijafstand die je met je accu kan afleggen en hoe je zoveel mogelijk kilometers uit je accu kan persen.

hoe lang duurt opladen accu elektrische fiets
Hoeveel km gaat een accu mee? Deze Amerikaanse e-bike vult de hele driehoek in het frame op met de accu. Dus hier best wel veel. Bron: FaceMePLS, Flickr

Hoeveel km gaat een accu mee? Net als de benzinetank van een auto, maakt het verbruik van je motor en je rijstijl heel veel uit. Maar toch kan je als je een goede, grote accu koopt, extra veel plezier hebben van je accu elektrische fiets.

Direct de Consumentenbond bestgeteste fiets met grootste accu kopen?

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-accu-elektrische-fiets-de-beste-accu-kies-je-zo/”]


Hoeveel km gaat een accu mee?

De onderstaande tabel geeft een zeer ruwe inschatting voor de gemiddelde bestuurder. Rijomstandigheden, een hoger of lager lichaamsgewicht en rijstijl maken veel verschil. Ook hebben zwaardere, slecht onderhouden fietsen met een hoge rolweerstand en brede banden natuurlijk een wat hoger verbruik dan lichte fietsen. Kijk voor precieze gegevens bij het model van de fiets waarin je geïnteresseerd bent.

GrootteEcoNormaalMaximaal
300 Wh90 km60 km40 km
400 Wh120 km80 km55 km
500 Wh150 km100 km70 km
650 Wh200 km130 km80 km

Wat doet een e-bike accu precies?

Een accu van een elektrische fiets lijkt technisch erg op een powerbank, maar dan een stuk groter.

Als je de accu opent, zie je een groot aantal lithium-ion oplaadbare batterijen (18650’s) opeengepakt in het omhulsel.

e-bike accu

Een batterij managementsysteem houdt de cellen in de gaten en past de belasting van de cellen aan om deze zo lang mogelijk mee te laten gaan. Zie afbeelding.

Dus, kort samengevat, een accu is een soort doos om een groot aantal 18560 cellen, die met draadjes verbonden zijn aan een batterij management systeem, en natuurlijk de oplaadstekker.

Hoeveel km gaat een accu mee? Dat hangt af van hoeveel cellen, en hoeveel energie je motor verbruikt.

In deze oplaadbare batterijen slaat de accu elektrische lading op. Als je de accu aan de oplader aansluit, lopen deze cellen vol. Rij je een eindje, dan lopen de cellen leeg. Daarom moet je je accu geregeld opladen.

Direct reserve oplader kopen?


Wh, Ah en voltage, en hoeveel km je accu meegaat

Wattuur (Wh) is een maat voor de totale energie, die in je accu kan worden opgeslagen. De kilowattuur ken je waarschijnlijk al. Een kilowattuur staat op je stroomrekening. Het is de hoeveelheid energie die een apparaat van 1000 watt in een uur gebruikt. Een kilowattuur is gelijk aan 1.000 Wh (wattuur). Hoe meer Wh, hoe meer energie je accu opslaat. Hoeveel km je een accu meegaat, hangt erg af van het aantal Wh van die accu. Met een grote accu met veel Wh kan je meer kilometers rijden.

Voltage is de spanning (in volt) die uit de accu komt. het voltage van de accu moiet aansluiten op het aantal volt dat de motor nodig heeft. Dus dit weten is belangrijk. Is het voltage van de accu anders dan het voltage voor de motor, dan werkt de motor minder goed. Ook kan de motor kapot gaan door een te hoog voltage. Koop daarom alleen een accu, waarvan het voltage gelijk is aan het voltage van je motor.

Ook de term Ampere uur (Ah) zie je ook wel eens voorbij komen. Ah is de maximale hoeveelheid elektrische lading die een accu op kan slaan. Een Ah waarde kan je makkelijk omrekenen in Wh door het aantal Ah te vermenigvuldigen met het voltage. Voorbeeld: een accu van 25 Ah met een voltage van 48 volt, heeft dus een capaciteit van 25 Ah x 24 V = 600 Wh. Maar dan moet je dus wel het voltage weten. Weet je dat niet, dan zegt Ah vrij weinig.

Ah is dan wel weer een nuttige eenheid om de oplaadtijd mee uit te rekenen. Heb je een lader die bijvoorbeeld 2 A levert en een accu van 10 Ah, dan is de oplaadtijd 10 Ah / 2 A = 5 uur.

Direct fiets met de grootste accu kopen?


Hoeveel km gaat een accu mee van een elektrische fiets?

Afstand: de actieradius

Een accu is slechts een belangrijk onderdeel van een groter systeem, de elektrische fiets of speed pedelec. Een accu levert geen kilometers. De fiets, met zijn bestuurder, levert die kilometers. Rij jij met je e-bike voortdurend steile heuvels op met maximale ondersteuning, dan is je accu natuurlijk in een mum van tijd leeg. Trap je flink bij de de eco-modus en gebruik je je motortje spaarzaam, dan kan je accu per oplaadbeurt in veel gevallen langer dan 100 km mee gaan.

Een accu met een hoge Ah waarde levert natuurlijk veel meer kilometers op, maar je kan ook meer kilometers uit je accu halen door je motor op een lagere stand te zetten, of, als je het tempo makkelijk aankan, de motor uit te zetten. En door te kiezen voor een zuiniger motor. Fabrikanten geven bij hun modellen vaak een actieradius voor een bepaalde motor- en accucombinatie. Vaak is deze wat te rooskleurig, vooral de ecostand, maar geeft in grote lijnen een goede indruk van wat je kan verwachten qua bereik.

Wil je meer dan 100 km bereik hebben, ga dan minimaal voor een 500 Wh accu.


Hoeveel km is de levensduur van een accu elektrische fiets?

Hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee tijdens zijn bestaan? Het totale aantal rij kilometers dat je tijdens de levensduur van je accu haalt, hangt niet alleen af van de capaciteit, en het aantal oplaadbeurten dat de fabrikant opgeeft. Ook belangrijk voor de levensduur accu elektrische fiets is hoe goed je je accu onderhoudt. En ook als je de accu niet gebruikt, gaat deze achteruit. In andere artikelen geven we tips hoe jij extra lang met je accu kan doen.

Moderne lithium ion accu’s – zoals 2021 in alle elektrische fietsen zitten – kunnen meer dan 800 keer opgeladen worden. Als je dus gemiddeld 100 km op een volledig opgeladen accu rijdt, kan je dus 80 000 km halen op deze accu voor je een nieuwe accu moet kopen. Maar deze 800 laadcycli kan je makkelijk tot meer dan duizend keer oprekken. Althans, als je je accu verstandig onderhoudt. Hiervoor geven we hierna tips.


Losse accu of ingebouwde accu?

Daar kunnen we kort over zijn. Een losse accu e-bike is echt altijd beter. Deze kan je namelijk mee naar binnen nemen, zodat je deze bij kamertemperatuur kan bewaren en opladen. Waardoor je accu en langere levensduur heeft. Bij een complete fiets is dit veel lastiger.

Sommige fabrikanten lassen of schroeven hun accu vast. Slechts nieuws, want zo gaat die accu veel sneller kapot. Gelukkig beseffen steeds meer fabrikanten nu, dat accu’s niet tegen vorst kunnen en dat het daarom weinig klantvriendelijk is om in een koud land als Nederland accu’s aan een fiets vast te lassen. Maar check voor alle zekerheid bij de specs of deze kloppen.

Bij de modellen in het assortiment van Fietsvoordeelshop zit je safe. Alle accu’s van bij Fietsvoordeelshop verkrijgbare fietsen zijn afneembaar.

[table “318” not found /]

Direct reserve oplader kopen?


Probleemoplossing accu opladen

Ik kan steeds minder kilometers rijden met mijn accu.

Dit is normaal en betekent dat je accu veroudert. Om dit op te lossen kan je je accu laten reviseren of een nieuwe accu kopen. Het kan ook aan je fiets liggen. Dus check ook je bandenspanning. Loopt er misschien een wiel aan? Allemaal extra belasting voor je motor. Als het koud is geeft de accu vaak een kwart minder energie.

Ik vind het aantal km bereik van mijn accu veel te laag. Wat kan ik doen?

Veel e-bike fabrikanten verkopen modellen waar een grotere accu in kan. Dat is dan een eerste, goede optie. Je kan dan je oude accu dan als reserveaccu meenemen op grotere tochten. Die switch je dan, als je eerste accu leeg is. Zo heb je dubbel plezier! Hoeveel km gaat een accu mee, bepaal je zo ook zelf.

Is een nieuwe accu duur? Vaak is het interessanter om over te stappen op een nieuwe fiets. Met deze best geteste kwaliteitsrijwielen zit je altijd goed!

[table “318” not found /]

Met deze fietsstijl haal je meer km uit je accu

  • Breng en houd je banden op spanning. Als je banden op optimale spanning zijn (3,5 tot 4 bar), verbruik je minder energie.
  • Rijd niet met weg met ondersteuning. Wees in het begin van je tocht ook spaarzaam met trapondersteuning. Dan heb je namelijk nog veel energie. Aan het einde, als je moe bent, niet meer. Dan kan je optimaal genieten van je ingeschakelde motor.
  • Zet je versnelling niet te hoog. Je zit in de optimale versnelling, als je vijftig trapomwentelingen per minuut maakt. Langzamer trappen kost de motor veel energie.
  • Schakel niet al te vaak, maar op tijd. Blijf zoveel je kan op constante snelheid rijden. Bij een stoplicht of aan het begin van een helling is het zuiniger om naar een lichtere versnelling over te schakelen.
  • Fiets je accu niet helemaal leeg. Daar kunnen accu’s namelijk slecht tegen. Neem je oplader mee en laad je fiets weer bij op een oplaadpunt tijdens een tussenstop. Zo heb je langer plezier van je accu.
  • Droog de elektrische contactpunten voordat je je accu terugplaatst. Dit is vooral belangrijk als je met je accu hebt geschuild voor de regen.

Direct reserve oplader kopen?


Veelgestelde vragen elektrische fiets accu

Wat is een Wh (watuur)?

Een Wh is een duizendste kilowattuur. De definitie van de wattuur (Wh) is de energie die nodig is om gedurende 1 uur 1 watt vermogen te leveren. Dat is 3,6 kilojoule.

Wat is een Ah (ampere uur)?

De definitie van een Ah (ampere uur) is een elektrische stroom van 1 ampere gedurende 1 uur. Dit is een maat voor de totale lading in een accu. Ah omrekenen in Wh gaat als volgt: Ah x voltage = Wh.

Wat is voltage?

Voltage is de spanning die een accu levert. Het voltage van je accu moet aansluiten op het voltage dat je motor vraagt.

Wat is een goede accu?

Een goede accu is een goede match met jouw rijgedrag, jouw fiets en jouw motor. En niet te vergeten, laadt snel op. Grote accu’s zijn duur en zwaar, maar leveren ook meer kilometers.

Wanneer moet ik mijn accu elektrische fiets vervangen?

Merk je dat het verminderde bereik je echt begint te hinderen, dan is dat een goed moment om aan een nieuwe accu of revisiebeurt te denken. Hoeveel km gaat een accu mee, is iets wat je kan rekken, maar op een gegeven moment kom je niet aan vervanging.

Accu elektrische fiets reviseren, is dat slim?

Soms wel, vaak niet. Een accu bestaat uit meerdere cellen, die worden beheerd door een Batterij Management Systeem. Een accu elektrische fiets reviseren vereist deskundigheid en ervaring met elektronica. Hier kan je beter zelf niet aan beginnen, tenzij je elektronicus of zeer goede amateur bent.

Wat is de levensduur accu elektrische fiets?

Bij zorgvuldig gebruik moet je accu elektrische fiets zeker achthonderd tot duizend laadcycli mee gaan. In jaren uitgedrukt is dat vijf tot acht jaar. Uitgaande van normaal en zorgvuldig gebruik, dus. Ga je slordig met je accu om, bijvoorbeeld door deze in de vrieskou buiten te laten staan, dan is het snel gebeurd met je accu.

Hoeveel km gaat een accu mee?

Per laadbeurt gaat een 500 Wh accu ongeveer 40 tot 200 km mee, afhankelijk van je motor en rijstijl. Een goede accu haalt 800 tot 1000 laadcycli. Dit zou voor een goede 500 Wh accu dus rond de 32000 tot 200 000 km betekenen.

Direct Sparta fiets met de grootste accu kopen?


Toekomstige ontwikkelingen

De ontwikkelingen op accugebied gaan snel. Zowel in China als elders in de wereld is veel onderzoek gaande naar betere en compactere accu’s. Lithium ion accu’s vormen daarmee slechts een tussenstap. Hoeveel km gaat een accu mee, wordt daarmee ook: steeds meer.

Solid-state batterijen zullen waarschijnlijk de vloeibare batterijen van nu opvolgen. Deze beloven een hogere energiedichtheid en een langere levensduur van de accu. Dus meer kilometers per laadbeurt.

De verdere toekomst is lastiger te voorspellen. Wie weet rijden we straks wel allemaal met een nucleaire batterij die een eeuw meegaat. Of breekt waterstof door, terwijl de elektrische accu alleen een tussenstadium bleek te zijn. Zeker is in ieder geval, dat accu’s alleen maar beter zullen worden dan nu.

Meer lezen over opladen? Klik hier voor een Kennisbank artikel.


Conclusie

Hoeveel km een accu meegaat, hangt af van de capaciteit van je accu, maar ook van je rijgedrag en je motor. Een te kleine accu betekent weinig kilometers, een te grote accu is duur en onnodig zwaar. Kies dus zorgvuldig. Wil je extra groot bereik hebben, overweeg dan een reserveaccu te kopen.

[table “318” not found /]

Direct reserve oplader kopen?