Speed pedelec kopen tips? Deze snelfiets wordt steeds meer gezien als een alternatief voor de auto, of bromfiets op kortere afstanden.

De definitie van speed pedelec is: elke elektrische fiets, die sneller kan bewegen dan 25 km per uur, tot maximaal 45 km per uur. Maar wat onderscheidt een goede speed pedelec van een slechte?

speed pedelec kopen
De meestverkochte speed pedelec is de Stromer ST1.

Met de hoge kruissnelheid tot 45 km per uur komt de snelheid aardig in de buurt van die van een auto binnen de bebouwde kom. Een speed pedelec is natuurlijk veel goedkoper in onderhoud dan een auto of zelfs bromfiets.

Direct naar de beste drie speed pedelecs?

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-speed-pedelec-kopen/”]


Wat is een speed pedelec?

Wettelijk is de definitie van een speed pedelec een elektrische fiets, die een motor heeft van meer dan 250 watt en/of niet begrensd is op 25 km per uur. In 2015 werd door de Nederlandse wetgever een aparte categorie voor speed pedelecs ingevoerd, voor die tijd werden ze bij de overige elektrische fietsen meegerekend. Zo moet je bij speed pedelecs nog steeds flink bij trappen als je de maximale snelheid wilt halen, terwijl je op een bromfiets gewoon gas kan geven.

De Cube Kathmandu lijn is een goede, goedkope speed pedelec.

Voor het overige gelden voor een speed pedelec dezelfde wettelijke eisen als aan een bromfiets. Zo moet je een verzekering afsluiten, een kentekenplaatje hebben, een achteruitkijkspiegel hebben, een helm dragen en mag het gewicht niet hoger zijn dan 450 kg.

En de elektromotor mag niet meer dan 4000 watt vermogen hebben. Dat vermogen is overigens vele malen meer dan de gemiddelde speed pedelec haalt. Bij de populairste modellen loopt het motorvermogen uiteen van 250 watt tot 1000 watt of iets meer.


Wat zijn de wettelijke regels voor speed pedelecs?

In het kort zijn deze regels in Nederland als volgt.

 • Buiten of binnen de bebouwde kom, op de openbare weg, is de maximum snelheid 45 km per uur.
 • Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom is de maximum snelheid 40 km per uur.
 • Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur.
 • Is er een fiets/bromfietspad, dan moet je daarop rijden.
 • Het is niet toegestaan op een fietspad te rijden. Je berijdt immers een bromfiets, wettelijk gezien. Geen fiets.
 • Minimumleeftijd van de bestuurder is 16 jaar.
 • Een kentekenplaatje is verplicht. Deze “tenaamstelling” duurt ongeveer een week. Dit kan je ook de fietsenhandelaar voor je laten doen.
 • Het afsluiten van een WA verzekering is verplicht.
 • Een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) is verplicht.
 • je moet een goedgekeurde bromfietshelm (norm ECE 22.05) of een goedgekeurde speed-pedelec-helm (norm NTA 8776:2016) dragen.

Wat is géén speed pedelec?

geen speed pedelec
Geen speed pedelec: de SR van Zero Motorcycles in de VS. Deze elektrische motor haalt snelheden rond 200 km per uur. Hier heb je in Nederland daarom een motorrijbewijs voor nodig.

Voertuigen op twee wielen die sneller kunnen bewegen dan 45 km/h worden tot de motorfietsen gerekend. Niet verrassend heb je daar een motorrijbewijs voor nodig.

Elektrische motoren worden steeds beter en daarom ook populairder, maar dit zijn dus geen speed pedelecs. Je speed pedelec opvoeren zodat deze harder dan 45 km/h kan, is illegaal.

Tenzij je een typegoedkeuring haalt bij het RDW. En een motorrijbewijs haalt. Natuurlijk een dure grap voor één enkele opgevoerde speed pedelec.


[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-speed-pedelec-kopen/”]

Waar moet ik op letten als ik de beste speed pedelec kopen wil?

Eerst en vooral: koop een goede fiets

Speed pedelecs zijn eerst en vooral fietsen met een krachtige elektromotor. Er is een beperkt assortiment motoren en accu’s, dat door bijna alle fabrikanten wordt gebruikt. Deze motoren en accu’s vergelijken is dus eenvoudig. Ook is het vaak mogelijk een grotere accu of andere motor bij te plaatsen.

Dat is met de rest van de fiets wat lastiger. Daarom is het verstandiger om vooral op goede rijeigenschappen en technische eigenschappen te letten. De beste speed pedelec is eerst en vooral een goede fiets.

Remmen

Een speed pedelec haalt veel hogere snelheden dan een gewone elektrische fiets. Dus zijn goede remmen letterlijk van levensbelang. De kinetische energie – die je met je rem probeert weg te halen – is op volle snelheid, tot 45 km per uur, bijna het viervoudige van die van een normale elektrische fiets (20-25 km per uur).

Je wilt hier als het even kan dus een speed pedelec kopen met hydraulische schijfremmen. Want met een knijpremmetje krijg je in de regen je e-bike op volle snelheid, niet tot stilstand.

Banden

Ook al zijn je remmen goed, als je banden geen goede grip op de weg hebben, slip je alsnog, met akelige gevolgen. Ga daarom voor een model met brede banden. En dan het liefst een anti lek versie van die band. Ook een lekke band wil je met deze hoge snelheden niet. Zo heb je zowel een comfortabeler rij ervaring, als je veiligheid op nummer 1.

Bouwkwaliteit

Een speed pedelec vraagt door de hoge snelheid veel meer van de constructie dan een elektrische fiets. Dingen als boutjes en moertjes trillen veel sneller los, onderdelen als banden slijten harder en metaalmoeheid treedt veel sneller op door de veel hogere snelheden. Door die hoge snelheid komen er namelijk veel sterkere krachten op de fiets te staan.

Daarom is het erg belangrijk dat de bouwkwaliteit goed is, nog veel belangrijker dan bij een gewone elektrische fiets. Je wilt niet hebben dat met 45 km per uur er, bijvoorbeeld, een wiel of trapper van je fiets af raakt. Sluit hier dus geen compromissen.

Motor

Op een speed pedelec zit vaak, niet in alle gevallen, een krachtiger motor dan op gewone elektrische fietsen. Een sterkere motor geeft betere prestaties, maar de accu is wel sneller leeg. Modellen met een 250 watt motor hebben meestal onvoldoende motorvermogen om een maximumsnelheid van 45 km per uur te halen. Die kan je dus beter laten staan, en voor een zwaardere motor van bijvoorbeeld 350 of 500 watt gaan.

Omdat een zwaardere motor minder zuinig is, verklaart dat ook waarom de actieradius van de speed pedelec over het algemeen kleiner is dan die van een gewone e-bike. Een zwaardere motor betekent, afhankelijk van de vorm van je frame, wel dat je ook een zwaardere accu mee kan nemen. Maar je e-bike krijgt dan wel steeds meer het karakter van een elektrische scooter of brommer.

Accu

Zoals bij elke elektrische fiets geldt, dat je een, qua capaciteit grote en tegelijkertijd in gewicht lichte accu wilt hebben. Deze specs gaan niet goed samen, want een grote accu is zwaar en dus erg lastig om naar binnen mee te nemen.

Omdat een speed pedelec veel meer energie verbruikt dan een elektrische fiets op lage snelheid, heb je sowieso een grote accu nodig. Zelfs op goedkope modellen speed pedelecs is een accu van 500 Wh standaard.

Heb je ruimte op je frame en kan je je e-bike binnen in een vorstvrije ruimte parkeren, ga dan voor een flink grote extra accu. Een speed pedelec is vooral bedoeld voor de wat grotere afstanden. Heb je een te kleine accu, dan komt je fraaie snelle rijwiel alsnog veel te vroeg tot stilstand. Althans, moet jij je fiets vooruit zien te krijgen.

Hoeveel bereik heb je nodig?

Gebruik je de fiets vooral voor woon-werk verkeer, dan moet een volle accu minimaal de tocht naar en van je werk aankunnen.

Houd er ook rekening mee dat de capaciteit van je accu in de loop van de tijd afneemt. Dus is het beter om 20-30% extra bij deze afstand te rekenen, voor alle zekerheid.

beste speed pedelec
De Stromer ST2 limited edition is met 7000 euro niet goedkoop, maar heeft met 160 km wel een enorm bereik.

Gebruik je de fiets vooral voor woon-werk verkeer, dan moet een volle accu minimaal de tocht naar en van je werk aankunnen. Houd er ook rekening mee dat de capaciteit van je accu in de loop van de tijd afneemt. Dus is het beter om 20-30% extra bij deze afstand te rekenen, voor alle zekerheid.

Ook omdat je wilt voorkomen dat je accu leegraakt en diepontlading plaatsvindt. Woon je dus op bijvoorbeeld 50 km van je werk, dan is voor jou de beste speed pedelec kopen een van (50 x 2) * 1,30 = 160 km bereik.

https://www.fietsvoordeelshop.nl/stromer-st1-2021-donkergrijs-heren

Wat zijn de grootste voordelen van de speed pedelec?

De speed pedelec is een vervoermiddel, of ‘vervoermodus’ zoals dat deftig heet, dat bij uitstek geschikt is voor korte tot middellange afstanden. Vergeleken met bijvoorbeeld de auto heeft deze e-bike de volgende voordelen.

 • Lager brandstofverbruik. Zelfs zuinige auto’s verbruiken rond de vijf liter benzine per 100 km, à 1,90 tot 2 euro per liter (augustus 2021), iets minder dan €10. De speed pedelec verbruikt in 100 km ongeveer drie kilowattuur. Dat is rond de €0,60, vijftien maal minder.
 • Beter voor het milieu, om die reden. Per honderd kilometer stoot een auto, als we uitgaan van de cijfers hier voor, meer dan 11 kg CO2 uit. Heel veel vergeleken met de nul tot 700 gram CO2 van de 3 kilowattuur.
 • Geen parkeerprobleem. Het is makkelijk om een plaatsje in een fietsenstalling te vinden voor je e-bike. Dat is met de auto nog wel eens anders.
 • Je blijft in conditie. Anders dan een auto of scooter, die alle beweging voor hun rekening nemen, moet je bij een e-bike bij trappen.
 • Lagere aanschafprijs. Een auto kost je toch al gauw meer dan 20.000 euro. De prijzen beginnen ongeveer bij vierduizend euro. De duurste speed pedelec kopen kost rond de tienduizend euro.
 • Lagere onderhoudskosten. Een (goed onderhouden) accu gaat ongeveer 1000 oplaadbeurten mee voor die moet worden vervangen. Dan praat je over ongeveer tweehonderd a driehonderd euro per jaar, over twee jaar uitgesmeerd.

Modellen accu’s en motoren voor de speed pedelec

We zagen het al, over het algemeen hebben deze fietsen wat grotere motoren dan andere elektrische fietsen. En dus ook gemiddeld wat grotere accu’s.

Veel in speed pedelecs gebruikte algemene motoren zijn:

Bosch Cargo Line Speed: deze Bosch motor haalt 85 Nm en is erg geschikt voor transportfietsen en bakfietsen die een maximale snelheid van 45 km per uur moeten kunnen bereiken.

Bosch Performance Line Speed: ook deze Bosch motor levert 85 Nm, maar is meer toegesneden op de behoeften van een klassieke pedelec voor langere ritten. Je vindt deze motor onder meer in Gazelle en Koga snelle e-bikes.

Bosch Performance CX Generation 4 (75Nm) Speed (350Watt): deze oudere Bosch motor wordt nog gebruikt in de Cube pedelec. De nieuwste Performance CX van Bosch steunt volgens deze fabrikant geen snelheden meer boven de 25 km per uur.

Bafang H400B: Deze 350 watt motor vind je geregeld in goedkopere speed pedelecs. Erg makkelijk haal je hiermee de 45 km per uur niet, maar ook lagere snelheden hebben een duidelijk effect qua tijdsbesparing.

Bafang H500W: deze 1000 watt motor is geschikt voor de krachtigste speed pedelecs, waarmee je zonder problemen snel de 45 km per uur haalt. Nadeel is dat deze motor niet erg zuinig is. In combinatie wil je dus een grote accu van 1000 Wh of meer. maar zuinig is hij niet.

Sommige fabrikanten, zoals Stromer, hebben hun eigen merk motoren.

Direct reserve oplader kopen?


Veelgestelde vragen over speed pedelecs

Wat is het verschil tussen een speed pedelec en een elektrische fiets?

Een speedpedelec geldt als een bromfiets. De maximumsnelheid is 45 km per uur, het motorvermogen kan tot 4000 watt zijn (in de praktijk tussen de 250 en 1000 watt). Je moet dus voldoen aan de eisen van een bromfiets (helm, verzekering, bromfietscertificaat).

Wat is het verschil tussen een speed pedelec en een elektrische fiets?

Een speedpedelec geldt als een bromfiets. De maximumsnelheid is 45 km per uur, het motorvermogen kan tot 4000 watt zijn (in de praktijk tussen de 250 en 1000 watt). Je moet dus voldoen aan de eisen van een bromfiets (helm, verzekering, bromfietscertificaat).

Hoe duur is een speed pedelec kopen ongeveer?

Prijzen variëren van rond de vierduizend, tot rond de tienduizend euro. Wil je bijvoorbeeld een grotere accu, dan komen hier nog extra kosten bij.

Wat is het maximale bereik van de beste speed pedelec?

Dit verschilt per model en qua rijstijl. Goedkope modellen op de meest verspillende stand hebben een bereik van ongeveer twintig kilometer. De duurste modellen kunnen op een zuinige stand meer dan tweehonderd kilometer bereiken.


Toch liever een fiets zonder bromfietsrijbewijs?

vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-accu-elektrische-fiets-de-beste-accu-kies-je-zo/”]


Direct reserve oplader kopen?


Conclusie speed pedelec kopen

De speed pedelec ontwikkelt zich in snel tempo tot een volwaardige vervanger van de auto en scooter op korte tot middellange afstanden. De actieradius laat bij goedkope modellen nog wat te wensen over, al is dit op te lossen door een zware accu bij te plaatsen.

Een tweede nadeel van een speed pedelec kopen is dat ze wat aan de dure kant zijn, en aan de regels voor een bromfiets moeten voldoen.

Daartegenover staat dat speed pedelecs beter zijn voor je conditie en veel minder milieubelastend zijn dan auto’s of bromfietsen. De ‘brandstof’ – en onderhoudskosten voor de speed pedelec zijn ook nog eens veel lager dan die voor een auto of bromfiets. Op een kilowattuur stroom rijd je zeker dertig tot vijftig kilometer.

Dus gebruik je je auto vooral voor korte ritjes, en kom je niet aan voldoende beweging toe, overweeg dan een speed pedelec. Je gezondheid en portemonnee gaan je dankbaar zijn. Enkele van de beste speed pedelecs vind je hieronder.

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-speed-pedelec-kopen/”]