Welke e-bike kopen? Een elektrische fiets kopen waar op letten? Hier alles wat je moet weten voor een elektrische fiets online kopen.

In dit artikel gaan we dieper in over wat een goede elektrische fiets onderscheidt van een slechte. Koop geen kat in de zak, maar een goede fiets met onze tips!

hoe lang duurt opladen accu elektrische fiets
De elektrische fiets rukt steeds meer op. Afbeelding van Paul Henri Degrande via Pixabay

Direct de Consumentenbond bestgeteste fiets met grootste accu kopen?

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/future-mobility-accu-elektrische-fiets-de-beste-accu-kies-je-zo/”]

Welke elektrische fiets kopen: de fiets zelf

Het belangrijkste onderdeel van de elektrische fiets is de fiets zelf. Want hoewel je een elektrische fiets zonder motor nog steeds prima kan gebruiken, is de motor waardeloos als er aan de rest van de fiets iets kapot is. Bezuinig daarom nooit op het fietsgedeelte van de elektrische fiets. Het is beter een goede fiets te hebben met een slechte motor dan een slechte fiets met een goede motor.

Welke e-bike kopen? Je kan daarom het beste een elektrische fiets online kopen van een merk dat ook goede gewone fietsen maakt. Dan kan je bijvoorbeeld denken aan een gerenommeerd merk als Batavus, Kalkhoff, Gazelle, KOGA of Pegasus. Op die manier weet je zeker, dat je niet met een slechte fiets opgezadeld zit.

Frame

Een stijf frame absorbeert minder energie en rijdt dus plezieriger. Vaak, maar niet altijd zit er garantie op je frame. Framebreuken zijn lastig te repareren, omdat de hele fiets afgemonteerd moet worden voor een nieuw frame. En de garantie op het frame dekt niet altijd deze kosten.

Materiaal

Goedkope fietsen hebben een stalen of aluminium frame. Duurdere fietsen vaak een frame van een hightech materiaal als “carbon” of titanium.

“Carbon” bestaat uit geweven koolstofvezels, ingebed in epoxyhars en is een erg licht, maar duur en moeilijk te repareren materiaal.

elektrische fiets kopen frame
Frame van de KOGA Kinsei fiets, de snelste racefiets ter wereld

Model

Het frame bepaalt ook wat je met een fiets kan. Vrachtfietsen en moederfietsen zijn voorzien van een stevige bagagedrager en ruimte voor een fietsmand, terwijl sportfietsen juist heel licht gebouwd zijn. Elektrische fiets kopen? Denk dan eerst na over wat voor model. Verhuizen met een ranke sportfiets is wat minder handig.

Maat

Als je erg klein of juist erg groot bent, is het vaak moeilijk om een passende fiets te vinden. Bij elektrische fietsen is er vaak maar een beperkt aantal maten beschikbaar. Zo is er maar één mainstream fietsmerk, Cortina, dat rekening houdt met zeer lange mensen.

Kleinere fietsmerken, en de vakmensen van Fietsvoordeelshop, lassen vaak een custom made frame op verzoek in elkaar. Uiteraard is dat duurder. Maar fysiotherapie vanwege rugklachten door een krap frame is nog vele malen duurder. Dus wees slim, bezuinig niet op een passend fgame.

Verende zadelpen

Een verende zadelpen maakt het rijden een stuk comfortabeler. Is je fiets uitgerust met een verende zadelpen, dan maakt dit de effectieve hoogte vier maten groter. Houd ook daar rekening mee qua framemaat.

Aandrijving, versnellingen en remmen

Steeds vaker wordt de storingsgevoelige ketting vervangen door een aandrijfriem. Een aandrijfriem is duurder, maar gaat vier keer zo lang mee als een ketting met schakels. Een waardevolle extra dus.

Voordat de e-bike opkwam, was er natuurlijk al de versnelling. Met een versnelling kan je het aantal trapbewegingen per meter aanpassen. Een steile heuvel kan je ook op een gewone fiets beklimmen, door dat in een lage versnelling te doen. De meeste fietsen hebben nu drie versnellingen of meer.

Meer sportieve fietsen hebben acht tot tien, of zelfs traploze versnellingen. Een elektrische fiets kopen met goede versnellingen compenseert een zwakke motor voor een groot deel. Wel ga je dan natuurlijk langzamer dan met een racemonster.

Goede remmen zijn een kwestie van leven en dood. De bekende terugtrap- of trommelrem is betrouwbaar, maar levert slechts beperkte kracht. Handremmen zijn makkelijker te bedienen, maar nogal storingsgevoelig. Hydraulische schijfremmen zetten een fiets direct stil. Ook als het regent. Dus als je de keus hebt, kies dan voor betrouwbare en veilige hydraulische schijfremmen.

Onderhoud en reparatie

Vooral bij minder bekende merken die je via internet koopt is het nog wel eens een probleem om je fiets te laten repareren. Er zijn goedkopere Chinese fietsen te koop, maar het duurt vrij lang voordat in Nederland aankomen.

Het is dan ook nog de vraag of je niet een zware importheffing moet betalen. En natuurlijk zit jouw fietsenmaker ook met de handen in zijn haar als hij met de onbekende motor en accu van dit Chinese model te maken krijgt. Dus: welke e-bike kopen? Koop een van een goed merk waar ook dealers van zijn.


[table “318” not found /]

Elektrische fiets kopen met voorwielmotor, middenmoter of achterwielmotor?

Het op een na belangrijkste onderdeel van de elektrische fiets kopen is de motor. Er zijn drie bekende motorfabrikanten.

Bosch en Shimano hebben de beste motoren

De beste twee merken zijn de Duitse fabrikant Bosch en Japanse fabrikant Shimano.

Beide fabrikanten produceren slimme motoren, die reageren op jouw trapbewegingen. En versterken die.

De Shimano E6100 is veel zuiniger en slimmer geworden en nu op het peil van Bosch.

Daarom springen deze motoren veel slimmer om met de energie in de accu en kun je er met dezelfde energie veel langer mee doen.

Wat zijn middenmotoren?

Een Bosch middenmotor. De plastic tandwielen brengen het gewicht omlaag en maken de rijervaring soepeler. Bron: Bosch.nl

Beide fabrikanten produceren vooral middenmotoren. Dat zijn motoren die de trapas aandrijven, die je zelf ook gebruikt. Deze motoren bevatten sensoren, die jouw trapbewegingen meten en versterken. Dit voelt natuurlijker. Het geeft het gevoel dat je veel harder kan trappen dan anders.

Een ander groot voordeel van middenmotoren is de gewichtsverdeling,. Middenmotoren zitten laag bij de grond en in het midden van de fiets. Dat is veel beter voor de balans. Welke e-bike kopen? Vaak kan je dan het beste een elektrische fiets kopen met middenmotor.

Wat zijn voorwielmotoren?

Voorwielmotoren zijn minder gerieflijk en sturen zwaarder.

Bafang H400B voorwielmotor

Ook kan een voorwielmotor sneller slippen omdat er minder druk staat op een voorwiel, en het voorwiel ook minder grip heeft op de grond dan het achterwiel.

Wel zijn voorwielmotoren veel goedkoper dan middenmotoren en achterwielmotoren.

Elektrische fiets kopen met achterwielmotor

Soms kan je een elektrische fiets kopen met achterwielmotor. Enkele merken, zoals QonQer en Stromer, gebruiken deze motor.

Een achterwielmotor is veel beter dan een voorwielmotor, omdat het grip van een achterwiel op de weg veel groter is dan dat van een voorwiel en het zwaartepunt van de fiets meestal tussen het zadel en het achterwiel in zit.

Bafang 250 watt achterwielmotor

Je wordt dus als het ware vooruit geduwd.

Nadeel is dat een achterwielmotor de fiets qua gewicht nog verder uit balans brengt, richting het achterwiel. Dit vergroot de kans iets dat je achterover klapt bij zeer steile hellingen. Een middenmotor is dus iets beter dan een achterwielmotor.

Bafang motoren sterk, maar weinig responsief op de fietser

De derde grote fabrikant is de Chinese fabrikant Bafang. Bafang motoren zijn veel goedkoper dan die van Bos en Shimano, maar eenvoudiger. Meestal worden Bafang motoren toegepast als voorwielmotor in goedkopere fietsen. Bafang maakt nu ook middenmotoren.

Omdat Bafang motoren geen slimme sensoren bevatten, gebruiken deze veel meer energie. Bafang motoren geven altijd maximaal vermogen, al naar gelang de bestuurder van de fiets meer of minder heeft ingesteld.

Daarom levert Bafang altijd veel zwaardere accu’s mee dan Bosch en Shimano. Aan de andere kant zijn Bafang motoren wel sterk.

En hoef je bij een Bafang motor niet bij te trappen.

De Bafang M815 levert met 1000 watt en 130 Nm een pure bonk kracht. Helaas niet toegelaten zonder bromfietsrijbewijs en kentekenplaatje.

Op die manier levert Bafang netto ongeveer dezelfde nuttige trekkracht als Bosch en Shimano. Maar laat je dus niet misleiden door de hogere Wh waardes voor Bafang accu’s.

Deze zijn bitter hard nodig om de inefficiënte motoren te compenseren. Welke e-bike kopen? Wil je een goedkope elektrische fiets online kopen, dan wordt dat meestal een fiets met een Bafang voorwielmotor.

Uiteraard zit Bafang niet stil en naar alle verwachting zullen ook zij in de toekomst slimmere motoren produceren. Maar voor nu zijn de motoren van Bosch en Shimano beter.

Wat betekent Nm? En hoeveel Nm heb je nodig?

Nm is een afgeleide SI eenheid: newton meter. Dit geeft het draaimoment van de motor aan. Hoe groter de Nm waarde, hoe sterker de motor.

Welke e-bike kopen? Een ontspannen ritje door een stad zonder heuvels? Dan heb je aan een fiets met een motortje van 30 Nm wel voldoende.

Ben je zwaar, en wil je zonder veel moeite een steile heuvel op rijden, dan heb je een sterke motor van 70-80 Nm nodig. Een sterkere motor betekent wel meer elektriciteitsverbruik, dus een korter bereik. Vind je dat de waarheid in het midden ligt, dan zijn er verschillende goede keuzes van 40, 45 en 50 Nm.


[table “318” not found /]

De accu: Wh, Ah en andere dingen waar je op moet letten

De accu is de energiebron van de elektrische fiets. Hoe groter de accu, hoe meer energie er is en hoe langer je kan rijden zonder op te laden. maar accu’s zijn duur en zwaar. Elektrische fietsen zijn vooral zo duur vanwege de accu’s. Reken per kilowattuur opslag op zo’n duizend euro.

Goedkoop en klein, of duur en groot

Dus je moet een afweging maken of je een goedkope lichte accu wilt met weinig energieopslag, of een dure, zware accu. Accu’s zijn duur, denk al gauw aan vijfhonderd euro voor een 500 Ah accu.

Wat is een Wh (wattuur)?

De energieopslag in een accu wordt uitgedrukt in wattuur (Wh). De wattuur is een duizendste kilowattuur.

Een accu van 500 Wh kan een motor van 250 watt gedurende 2 uur op vol vermogen laten werken.

Rij je op de maximale snelheid, dan betekent dat dus een afstand van 50 km.

elektrische fiets kopen accu
Het slimme DualPower systeem van Bosch verdubbelt de accucapaciteit tot 1250 Wh. Meer dan een kilowattuur dus, 400 km rijden op de ecostand.

Bij een zuinige motor, zoals die van Bosch, is 300 Wh voldoende voor gebruik in de stad. Wil je langere ritten maken, investeer dan in een 500 Wh of 650 Wh accu. Wil je echt lange fietstochten maken, ga dan voor de Bosch DualBattery.

Wat is een Ah (ampere uur)?

Een Ah (ampère uur) meet geen energie-inhoud, maar lading. Je kunt ampère uur in wattuur omrekenen door te vermenigvuldigen met spanning. Een accu van 10 Ah die 30 volt spanning levert, heeft dus een energie inhoud van 300 wattuur. Ampère uur zegt dus niet zoveel zonder voltage. Wel is ampère uur nuttig om uit te rekenen hoe lang het duurt om een accu helemaal op te laden.


Kan je elke accu op elke motor aansluiten?

Nee. Weliswaar kan de motor zelf prima met variabele spanning omgaan, maar de zeer gevoelige elektronica die de motor aanstuurt kan dat niet. Het zou bijvoorbeeld ideaal zijn om een goedkope Bafang accu aan te sluiten op een dure Bosch motor, want dan had je een vrij goedkope fiets met een enorm bereik, maar helaas kan dat dus niet. Je zal dus toch een duurdere

De Bosch accu’s leveren namelijk 36 volt, een Bafang accu 43 volt, voldoende om je Bosch motor op te blazen.

Ook moet de accu natuurlijk aangesloten kunnen worden op de motor. Check dus altijd of de types compatibel zijn. Gewoonlijk meldt de fabrikant van de accu wel, op welke modellen motor deze accu kan worden aangesloten. Meestal is een vervangingsaccu geschikt voor één type motor of familie motoren van een fabrikant.

Laders en laadtijden

Laden duurt lang en gedurende de tijd dat je accu wordt opgeladen kan je niet fietsen. Daarom is het verstandig om voor een type accu te gaan dat je snel kan opladen. Daarbij hoort een snellader. Twee grote fabrikanten scoren hier goed. De Bosch accu van 500 Wh kan met een snellader volledig in drie uur opgeladen worden. Shimano bereikt 80 procent in 2,5 uur. Bafang scoort hier veel slechter met 6,5 uur.


Elektrische fiets kopen, wat is het beste merk?

Uit testen van elektrische fietsen komen vaak wisselende resultaten. Eigenlijk is er maar één manier om te ontdekken wat het beste merk is. En dat is de mensen die op de fietsen van dat merk rijden te vragen hoe tevreden ze zijn. Wat dat betreft, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, zijn er enkele duidelijke winnaars. Flyer, Kalkhoff, Pegasus en KOGA blijken de meest tevreden E-bike gebruikers te hebben.

Waar elektrische fiets kopen?

Welke e-bike kopen? De elektrische fiets is populair en de markt voor de e-bike groeit snel. Een elektrische fiets kopen kan je dus op veel plaatsen, zowel online als in een fietsenzaak.

Eigenlijk wil je de positieve kanten van een fietsenzaak en online winkel combineren. Een fietsenzaak biedt goede service en kan je fiets op maat maken, terwijl een online winkel scherpe prijzen biedt. Dus de vraag is niet alleen, welke e-bike kopen, maar vooral, welke e-bike kopen geeft toegang tot de beste dealer.

Elektrische fiets online kopen

Gelukkig kan dat, want er is een zaak waar je zowel je fiets online kan kopen als ook met je fiets kan bezoeken als die kapot is. We praten dan over Fietsvoordeelshop.nl. Volgens een prijspeiling van de Consumentenbond is dit de goedkoopste fietsenzaak van Nederland.

Zo combineer je zowel een lage prijs met de geweldige service van een fietsenmaker. Dat maakt de Fietsvoordeelshop.nl de meest wijze keuze voor elektrische fiets online kopen.

[table “318” not found /]

Veelgestelde vragen Welke e-bike kopen

Wat is het beste merk e-bike?

Gebruikers zijn vooral te spreken over drie merken: KOGA, Pegasus en Flyer. Ook Batavus en Gazelle zijn goede merken.

Welke e-bike kopen?

Breng in kaart wat je met de elektrische fiets wilt. Wil je vooral korte ritten in de stad maken, ga dan voor een urban model. Heb je een druk gezin, ga dan voor een moederfiets of bakfiets. Wil je lange fietsvakanties maken? Koop een outdoor model. Voor ontspanning kan je natuurlijk een mooie sportfiets uitzoeken.

Een elektrische fiets online kopen, is dat slim?

Bij een goede en goedkope webwinkel als Fietsvoordeelshop, met een groot dealernetwerk over heel Nederland, zit je goed. Want als je fiets stuk is, zitten daar vakkundige mensen die alles van fietsen weten en ook garantie geven. Dus dat is zeker slim.

Wat is de beste online fietsenwinkel?

Volgens de Consumentenbond scoort de Fietsvoordeelshop het beste qua lage prijzen. Verder zit hier een groot dealernetwerk achter. Geen wonder dat Fietsvoordeelshop snel groeit.

Direct Sparta fiets met de grootste accu kopen?Conclusie

Wil je een goede elektrische fiets, let dan vooral op de fiets zelf. Een grotere accu regelen is niet zo moeilijk. Ieder merk heeft zijn sterke en zwakke kanten; raadpleeg onze merkenpagina’s om te onderzoeken welk merk het beste bij je past. Ook moet je nadenken over welk type fiets je wilt.

Vind je het kiezen moeilijk, dan zijn de hieronder genoemde bestgeteste Kalkhoff fietsen qua kwaliteit aan te raden. Beide behaalden de maximale score in de Consumentenbond elektrische fietsen test. Is je budget lager, dan is ook de Pegasus Ravenna een goede keus.

[table “318” not found /]

Direct reserve oplader kopen?