Computersysteem herkent de hooligans onder varkens

Heel veel varkens
Huiselijk geweld onder varkens in de veehouderij is niet ongewoon, maar niet bevorderlijk voor het dierenwelzijn. De universiteit voor diergeneeskunde in het Duitse Hannover heeft nu een systeem ontwikkeld dat herkent wanneer er zich tussen de varkens een aantal potentiƫle hooligans bevinden.

Het systeem bestaat uit een camera dat de beesten in de gaten houdt, detecteert en ingrijpt wanneer deze agressief gedrag gaan vertonen. Varkens kunnen om verschillende redenen agressief worden. Denk daarbij aan factoren als opgesloten zitten in een te krappe ruimte, voor voedsel moeten concurreren met andere varkens en vele wisselingen in de groep (hiƫrarchische verhoudingen).

Tijdens gevechten kunnen de varkens elkaar bijten wat zorgt ontstoken wonden en veel stress. Gebleken is dat varkens die veel stress ervaren, minder snel groeien waardoor het langer duurt voordat ze voldoende vet gemest zijn voor het slachthuis. Daar wordt de veehouder weer minder gelukkig van.

Het systeem let op een aantal specifieke agressieve gedragskenmerken van varkens. Bijvoorbeeld wanneer de beesten neus aan neus staan, is dit vaak een teken dat er wat te gebeuren staat. Of nog veel duidelijker, wanneer varkens aan elkaars oren beginnen te knagen. Het systeem kan een agressieve situatie herkennen nog voordat deze escaleert in een gevecht. Door op zo’n moment een bepaald geluid af te spelen of een bepaalde geur vrij te verspreiden, worden de varkens afgeleid om een pigfight te voorkomen.

Het concept waarbij gedrag geautomatiseerd wordt geanalyseerd is overigens niet nieuw. Voor videosurveillance bestaan al verschillende systemen die claimen verdacht en agressief gedrag van personen te kunnen herkennen. Dat deze technologie nu specifiek op het gedrag van varkens is toegespitst is wel nieuw.

Men heeft het systeem in de praktijk al redelijk succesvol getest, maar het moet nog wel verder geoptimaliseerd worden. Hetzelfde team wetenschappers werkt aan een algoritme om te kunnen herkennen of zich in een kudde koeien kreupele beesten bevinden. Marianne Thieme, vegetariƫrs en dierenwelzijnsorganisaties moeten deze ontwikkelingen toch toejuichen, hoewel zij natuurlijk veel liever zien dat we afstappen van de massale veestallen. (via: wired)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *