Google verwijdert gevaarlijke ‘systeemupdate’ uit Play Store

Foute systeemupdate
Niet bepaald de update waar je op zit te wachten.

Hoewel de Google Play Store veruit de meest veilige plek is om applicaties voor je Android-toestel te downloaden, schuilt zelfs daar het gevaar dat je een malafide programma op je apparaat installeert. Een van die apps noemde zichzelf ‘System Update’, maar een echte update was het zeker niet.

In tegenstelling tot wat de miljoenen gebruikers dachten voor het downloaden, blijkt dat System Update in ware een spyware-programma is. Security-bedrijf Zscaler claimt dat de app uit 2014 spyware was die data verzond over de locatie van je toestel naar degene die de applicatie heeft gemaakt. Ook kan het je inkomende SMS-berichten aflezen.

Probeer je deze malafide app daadwerkelijk te gebruiken, dan geeft meldt het programma bij het opstarten dat de Update Service helaas gestopt is met werken. Ironisch is dat het programma stiekem wel gewoon bleef draaien op de achtergrond, zonder dat hier melding van werd gemaakt.

Zscaler meldde de applicatie aan Google, waardoor System Update eindelijk is verwijderd uit de Play Store. Helaas niet voordat het programma tussen de 1 en 5 miljoen keer gedownload was. Hoewel de app geen screenshots of duidelijke beschrijving kende, zijn er toch een flink aantal mensen ingetrapt. Wees dan ook op je hoede wanneer je nieuwe applicaties op je toestel downloadt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *