9 dingen die je het perfecte slachtoffer voor hackers maken

HackerInside
Hoe bescherm je jezelf tegen hackers? Het belangrijkste: weten wat je kwetsbaar maakt. Hier zijn 9 dingen die veel mensen doen die ertoe leiden dat ze worden gehackt.

1. Je wachtwoord ligt te veel voor de hand
…En dat ligt misschien óók voor de hand, maar een makkelijk wachtwoord is dé manier om gehackt te worden. Elk jaar komt SplashData met een lijst van de meest gebruikte wachtwoorden. Beschamend hoe simpel die zijn. ‘123456’ staat met stip op één. Dit jaar gezakt naar nummer twee: ‘password’. Terwijl het zo simpel is het de hackers een stuk lastiger te maken. Maak er ‘p4ssword’ of ‘passw0rd’ van, of beter: ‘Ynnh83nnlz45’.

2. Je zit op de gratis WiFi
Het is al een tijdje bekend: openbare netwerken zijn niet bepaald veilig. Ze worden gebruikt voor grootschalige DDoS-aanvallen en je kunt er gewoon niet vanuit gaan dat er niet van buitenaf wordt meegekeken. Gebruik het internet in je hotel of op het vliegveld liever niet voor je bankzaken.

3. Je gebruikt geen tweestaps-authenticatie
Misschien heb je weinig zin om Google je telefoonnummer te geven: veilig is het wel. Zelfs de moeilijkste wachtwoorden kunnen worden geraden – of opgeslagen via bijvoorbeeld een keylogger.

4. Je gebruikt onbeveiligde websites
Https betekent dat je relatief veilig dingen als bijvoorbeeld je creditcard-gegevens kunt invullen. Zonder de ‘s’ kan de ingevulde data makkelijk door kwaadwillenden worden onderschept.

5. Je koopt van onbetrouwbare eBay- of Marktplaatsverkopers
Kijk naar zaken als: hoe lang is de verkoper actief, wat is zijn feedback, biedt hij een gloednieuwe iPhone6 aan voor 25 euro. Voorkom dat je geld overmaakt naar een oplichter.

6. Je opent attachments
Dat doen we natuurlijk allemaal, en meestal is dat prima. Spam is echter grotendeels ongevaarlijk als je geen privacygevoelige gegevens invoert of bestanden uitvoert. Een .pdf kan in werkelijkheid een gevaarlijk uitvoerbaar bestand zijn. Open alleen attachments van betrouwbare bronnen of als je een bestand verwacht.

7. Je vult je gegevens in op de verkeerde website
Dit is iets anders dan punt #4: hier gaat het erom dat de site die je bezoekt misschien niet de site is die je denkt te bezoeken. Controleer daarom altijd de URL voordat je wachtwoorden of creditcardnummers invoert. Phishing e-mails krijgen een steeds geloofwaardiger uiterlijk, maar de site waar ze naartoe linken zal altijd een URL bevatten die afwijkt van de bank, webwinkel etcetera die zij proberen na te bootsen.

8. Je gebruikt steeds hetzelfde wachtwoord
Natuurlijk heb je weinig zin om bij ieder registratieproces een nieuw wachtwoord te bedenken. Toch is dit veiliger dan steeds hetzelfde op te geven. Ligt het eenmaal op straat, dan komen hackers (of dat nu bekenden zijn, of criminelen aan de andere kant van de planeet) overal binnen. Gulden middenweg: kies een standaardwachtwoord voor sites die je niet zo belangrijk vindt, maar gebruik voor bijvoorbeeld Facebook en je e-mail verschillende wachtwoorden.

9. Je bent geen robot
Je kunt er weinig aan doen, het is hoe je bent geboren. Maar verreweg de meeste braken zijn te wijten aan een menselijke fout – of hadden althans voorkomen kunnen worden, als je zelf iets voorzichtiger was geweest.

Samengevat:

Weet waar je op klikt/opent/van wie je koopt. Kies complexere wachtwoorden en wissel deze af. Vul gevoelige gegevens alleen in op gecontroleerde websites en via een veilige internetverbinding. Zo maak je het hackers een stuk lastiger – en je eigen leven veel eenvoudiger.

Nog geen reacties

  1. “Ynnh83nnlz45” is nauwelijks beter dan “wachtwoord01”. Beter is het een lang wachtwoord te kiezen dat je makkelijk kan onthouden. “Het regende en mijn fietsband was ook nog eens lek” is echt een beter wachtwoord dan “as7643!#@”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *