Dit is wat YouTube Music te bieden heeft

Youtube Music
Natuurlijk is YouTube in eerste instantie een portal voor video’s, maar met YouTube Music wil de dienst gebruikmaken van het feit dat er op YouTube ook erg veel naar muziek wordt geluisterd.

De nieuwe app YouTube Music wordt vandaag uitgerold. Hij is gratis, maar krijgt interessantere mogelijkheden als je geld neerlegt voor een abbonnementje op YouTube Red.

De app lijkt in eerste instantie niet af te wijken van bekende diensten als Spotify en Pandora, waar je op artiesten, albums en nummers kunt zoeken. De lijst met zo’n 30 miljoen gelicenseerde tracks is ook hetzelfde als die van de concurrentie. Maar al snel blijken er allerlei toegevoegde opties te zijn: live-concerten, karaoke-tracks, zelfs tutorials die uitleggen hoe je een bepaald basloopje speelt.

Als je zoekt in de nieuwe app krijg je alleen de muziek-gerelateerde resultaten van YouTube, en dus niet dingen die met bijvoorbeeld games te maken hebben. Het zoeken is een combinatie van traditioneel zoeken en browsen: de officiële artiesten- en albumpagina’s verschijnen, met daaronder allerlei gerelateerde content.

Vreemd genoeg is het niet mogelijk zelf playlists te maken. Wel maakt YouTube Music naast genre-lijsten dagelijks de persoonlijke ‘My Mix’-lijst voor je, die tracks die je al hebt beluisterd combineert met muziek waarvan de app denkt dat die in je straatje past. Ben je een betalend abonnee van Red, dan verdwijnen de ads en krijg je extra features, waaronder de mogelijkheid de My Mix lijst offline te beluisteren.

De focus lijkt te liggen op gemak, niet op controle. Zo kun je een nummer opzetten en gebruiken als startpunt van een playlist die YouTube Music maakt. Vervolgens kun je zelf de variatie instellen: houdt de playlist het bij die artiest, het genre, of gaat er van alles voorbij komen dat ruwweg dezelfde sfeer heeft? YouTube claimt dat deze algoritmes erg goed werken omdat er sinds de start van YouTube talloze playlists zijn gemaakt door gebruikers, waar de dienst van geleerd heeft.

Of YouTube music het tientje per maand waard is hangt uiteindelijk vooral af van de mate waarin je de overige YouTube Red-diensten gebruikt en hoe groot het gemis van het zelf maken van playlists voor je is. Duidelijk is in ieder geval dat je met Music prima zit als je de boel het liefst op de automatische piloot laat staan.

Bekijk ‘Friday’ van Rebecca Black:

[gv data=”kfVsfOSbJY0″][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *