Waarom zijn laptop-smartphone-docks niet populairder?

De Mirabook maakt smakelijk gebruik van alle rekenkracht van onze zakcomputer
Zoveel rekenkracht in onze broekzak maar nog zoveel extra potentie.

Onze smartphones hebben de schijn een beetje tegen, maar feitelijk zijn het bijzonder krachtige computers. Iedere paar jaar kopen we een nieuwe smartphone terwijl we onze laptop wanhopig aan de praat proberen te houden. Waarom investeren we zo gemakkelijk in twee dure personal computers als we met ééntje eigenlijk alles kunnen doen?

Smartphones hebben tegenwoordig verrassend veel rekenkracht; je kunt bellen, internetten, gamen en werken op je smartphone. De ‘zakcomputers’ worden daarentegen een beetje tegengehouden door het relatief kleine scherm en een beperkte interface die op dat kleine scherm verwerkt moet worden; dat alles in ruil voor extra mobiliteit.

Er zijn gadgets die een balans zoeken tussen de voordelen van zowel smartphones als laptops en nee, dan heb ik niet over een phablet of de absurd grote smartphone van Huawei. Een kleine smartphone-dock die je telefoon in een laptop verandert is dan toch de perfecte, relatief goedkope oplossing? Toch zie ik nooit iemand met een dergelijke gadget werken. Waarom niet?

Je hebt al je apps en bestanden op één plek (features die Google en Apple natuurlijk al lang omarmen door middel van synchronisatie-functies), maar kunt tevens genieten van een fysiek toetsenbord, een groter scherm en je zou een dergelijk dockingstation zelfs kunnen zien als veredelde powerbank.

Toch loopt de helft van de studenten die ik dagelijks zie met een zware rugzak rond, smartphone in de hand. Wanneer ze zichzelf in een stoel proppen en ongemakkelijk hun tas tussen de benen wurmen, halen ze krampachtig een zware laptop tevoorschijn waarna deze op het te kleine tafeltje wordt geïnstalleerd.

Docks als de Superbook en Mirabook leveren een (afhankelijk van de uitvoering) display van 11 à 13 inch op, fungeren als draagbare oplader, harde schijf en workstation en geven je veel meer controle over apps die met touchpad op fysiek toetsenbord gemakkelijker te controleren zijn.

Kennelijk wilt men toch een apart apparaat voor verschillende doeleinden en slaan de docking stations nog niet massaal aan. Wellicht als Apple met een MacBook-docking station voor iPhones komt, dat men de waarde van een dergelijke gadget gaat inzien. Tot die tijd is het slechts een toffe toevoeging aan een uitgebreide collectie tech voor nerds zoals ik.

9 reacties

  1. Mooi artikel, point well taken. Als je kijkt naar grote spelers (Apple, Samsung), dan zijn dat fabrikanten die niet alleen een significant deel van hun omzet uit de telefoonmarkt halen, maar óók uit de pc/laptop markt. Enerzijds willen zij misschien wel docks ontwikkelen die dit soort hardware dubbel benut, maar ergens denk ik dat ze liever én een telefoon én een laptop aan de consument verkopen. En dus moeten we het tot die tijd doen met gecrowdfunde oplossingen als waar naar verwezen wordt.

    Maar o boy, wat is zo’n Superbook of Mirabook eigenlijk gaaf…

    • @rrrobert: Thanks! Super handig zo’n ding he! zijn alleen nog wel een beetje aan de prijzige kant. Ik wou dat Samsung (of een ander bedrijf) zich zou inzetten voor zo’n product. Voor een paar tientjes zou een dergelijke docking station inslaan als een bom, lijkt me.

      • @lolindir: mobile workstations voor bijvoorbeeld fotobewerking of CAD engineering zullen altijd een beperkte, zeer specifieke doelgroep blijven aanspreken. Maar gezien de grafische kracht die bijvoorbeeld de Snapdragon 845 kan leveren, zou een functie als ‘externe rekenkracht’ gekoppeld aan een basislaptop of ultrabook misschien nog niet zo’n slecht idee zijn.

        • @rrrobert: Uiteindelijk zijn ze krachtig genoeg, maar voor nu nog even niet.
          Daarbij vind ik het niet zo erg, refurbished workstations zijn bijvoorbeeld niet al te duur, en zullen niet snel uitverkocht raken ^^

  2. gek dat jullie niets vermelden van Samsung DEX, dit is super handig bij de Galaxy telefoons die beschikken over een usb c poort. Vanaf toen is DEX, de desktop applicatie ingebouwd in de telefoon begonnen. Kost je simpelweg een usb-c naar HDMI hub van 30 euro en je bent klaar.

  3. Doet me denken aan de Asus Fonepad. Een soort docking-tablet waar je je telefoon in kunt drukken. Wel gaaf ding. Ben je 1 op 1 aan het werk op je smartphone. Fatsoenlijk beeld en een toetsenbord.
    https://www.youtube.com/watch?v=P71neJ5cCcs

    Ik loop me sowieso te verbazen dat kids nog steeds met boeken moeten lopen sjouwen. FF een werkgroepje opzetten en die boeken scannen als ze niet electronisch te krijgen zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *