Zo bespaar je zonder warme trui op jouw energierekening

geld-besparen-energie-tips
Wees gerust, ook de geitenharen sokken staan niet bij de tips.

Nog een paar dagen en dan komt het salaris weer binnen. Nog leuker, deze maand volgt voor veel mensen ook de uitkering van het vakantiegeld. Wat minder leuk is, is dat er vaak al een stapel rekeningen ligt te wachten. Met name de energierekening kan hard oplopen. Nu kun je met zonne-energie uiteraard al flink besparen, maar veel mensen hebben nog ‘gewoon’ stroom en gas. Ook als je in deze categorie valt kun je flink besparen op de energierekening. Zonder direct geitenwollen sokken te promoten zetten we een aantal suggesties op een rij.

Tot wanneer loopt jouw energiecontract?
Als je op een fijne promotie voor een overstapservice had verheugd moeten we je alweer teleurstellen. We bedoelen hier niet zozeer de leverancier maar de looptijd van jouw contract. Veel stroomcontracten zijn afgesloten voor een looptijd van 1 of 3 jaar. Uit onderzoek van Independer blijkt dat de energie-leveranciers na de contractsduur wel blijven leveren, maar dan tegen een duurder variabel tarief. Daarom zie je ook maar zelden een aanbieding van jouw leverancier om jouw contract te verlengen. Als jouw contract verlopen is en je contact opneemt voor een nieuw contract kun je tot wel 400 euro per jaar besparen.

Toch overstappen van energieleverancier?
Als je nu toch die papieren doorgaat kun je net zo goed eens bekijken hoeveel je nu betaalt en wat de aanbiedingen van andere energieleveranciers zijn. Als je dit vergelijkt met de aanbieding van jouw huidige leverancier zou je zo maar tot verrassende inzichten kunnen komen. Overigens is ook in dat geval overstappen niet nodig. Als je namelijk contact opneemt met jouw energieleverancier voor verlenging van jouw contract is een subtiele hint (´Zo, concurrent Y is X goedkoper`) vaak al genoeg om voor een extra lage prijs in aanmerking te komen.

Uit het eerder genoemde onderzoek blijkt dat iedereen die al meer dan 3 jaar geen vergelijking van de prijzen en/of contractonderhandelingen heeft gedaan kan besparen. Ook wanneer jouw checks recenter zijn kan het voordelig zijn om de vergelijking te maken en de onderhandelingen te openen.

Vergeet het nachttarief of daltarief niet
Steeds meer huishoudens krijgen een slimme meter. Dit zijn dubbele digitale meters. De term ‘dubbel’ slaat op dubbel tarief. Dit betekent dat jouw netbeheerder werkt met piekuren en daluren. In veel gemeenten liggen de daluren door de weeks tussen 23 uur en 7 uur. Noord-Brabant en Limburg zijn iets eerder, daar verbruik je vanaf 21 uur al stroom tegen daltarief. In de weekenden geldt het daltarief de hele dag. Door de exacte tijden bij de netbeheerder te checken en slim te plannen wanneer je veel energie gaat gebruiken (bijvoorbeeld de wasmachine, droger of vaatwasser aanzetten) kun je ervoor zorgen dat je deze activiteiten tijdens daluren uitvoert. Wees gerust, je hoeft niet op te blijven want met een timer of een app als jouw apparaat ‘slim’ is kun je dit makkelijk instellen. Zo bespaar je snel en ongemerkt een mooi bedrag. Daar kun je dan mooi van op vakantie, waar je uiteraard ook op kunt besparen.

Bespaarde geld niet uitgeven, maar investeren
Wanneer je een besparing hebt gerealiseerd is het verleidelijk om het geld lekker uit te geven. Toch kun je wellicht beter de besparing investeren. Bijvoorbeeld in slimme apparaten die je op afstand aan en uit kunt zetten of een slimme thermostaat. Zo bespaar je zonder veel moeite (je hoeft maar één keer in te stellen) ook makkelijker op het verbruik. Als je dan na de investeringen jouw maandbedrag niet direct verlaagt bouw je een leuk extraatje op.

3 reacties

  1. “Als je namelijk contact opneemt met jouw energieleverancier voor verlenging van jouw contract is een subtiele hint (´Zo, concurrent Y is X goedkoper`) vaak al genoeg om voor een extra lage prijs in aanmerking te komen.”

    Dit stukje is het belangrijkste. Ik bel wanneer mijn contract bijna afloopt altijd terug naar mijn leverancier na een klein markt onderzoekje en vertel hen dat hun prijzen toch hoog zijn. Dan krijg ik altijd een beter voorstel dan wat de markt op dat ogenblik heeft.

    Ook eentje waar ik van verrast ben is dat een vast tarief, in mijn geval, op 2 jaar gunstiger is dan een variabel. De energieprijzen blijven sinds iets meer dan 3 jaar stijgen, waardoor een variabel duurder is dan vast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *