Deze Hollandse geluidsinstallatie overleef je niet

ESA Mega Speaker in Noordwijk
Wanneer je trots bent op de subwoofer in je auto of je surround-setje thuis, bedenk dan dat de ruimtevaartorganisatie ESA (European Space Agency) ook een aardige geluidsinstallatie heeft staan. Deze kan zoveel lawaai maken dat je het niet overleeft wanneer je er op vol vermogen naast staat, zo claimt ESA.

Het is de krachtigste geluidsinstallatie in Europa en wordt gebruikt in ESA’s “Large European Acoustic Facility” in ons Hollandse Noordwijk, afgekort als LEAF. Het systeem kan minstens net zoveel herrie maken als de raketten van een ruimtevaartuig tijdens de lancering. Het aantal decibellen overstijgt dan met gemak de 154. Dit kun je ook vergelijken met de hoeveelheid geluid wanneer je direct achter een aantal vertrekkende straaljagers zou staan.

De installatie wordt gebruikt om te testen of satellieten bestand zijn tegen de enorme hoeveelheid kabaal die vrijkomt op het moment dat ze de ruimte in geschoten worden.

In een ruimte van 11 meter breed, 9 meter diep en 16,4 meter hoog, zijn in één muur een aantal hoorns zoals op bovenstaande foto gemonteerd. Met behulp van stikstof wordt daarmee een pijnlijke hoeveelheid decibellen geproduceerd. Het spreekt voor zich dat de installatie uitsluitend gebruikt wordt wanneer de fors geïsoleerde ruimte hermetisch is afgesloten.

Misschien wel een aardige locatie voor een party met agressief publiek. Dan zet je gewoon de muziek wat harder. Onderstaand ter informatie nog even een tabelletje waarin je kunt aflezen hoe lang je met en zonder bescherming een beetje verantwoord met decibellen om kunt gaan.

Decibel tabel

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *