Gaming muismat | De solide basis voor je gameplay

Geen gaming muis is compleet zonder gaming muismat. Ontdek tips hoe jij de ideale muismat vindt, die jou en de muis een winnende combi maken.

Voor een optimale gameplay moeten speler, muis en muismat een geoliede combinatie vormen. Doe daarom goed je research voor je een gaming muismat koopt. Onze gids helpt je daarbij.

gaming muismat
Wuff XXL gaming muismat LED met verlichting en draadloze Qi oplader

Ontdek alle ins and outs van de game muismat. Games stellen heel andere eisen aan een mat. Zo moet een gaming muismat veel groter zijn dan normaal door de snelle, vaak grotere bewegingen. Ook het oppervlak van de mat moet berekend zijn op deze snelle en nauwkeurige bewegingen.

Hoewel een XXL game muismat minder ingewikkeld is dan een game muis, moet je er toch aandacht aan besteden. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste eigenschappen van een goede game muismat.

Wil je soepel gamen met een game muismat?

Schuif je tegenstanders totaal voorbij met je eersteklas mat.
Koop gelijk de beste game muismat bij Bol.com!

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-de-beste-samsung-telefoon-van-dit-moment-2021/”]

Gaming muismat eigenlijk onmisbaar

PC-gamers willen hun computer ook voor werk gebruiken, of willen deze gemakkelijk up kunnen graden. Maar over één ding zijn PC-spelers en console-spelers het allemaal met elkaar eens: je hebt de juiste game-attributen nodig. En een belangrijk voorbeeld hiervan is de gaming muismat.

In een eerder artikel zijn we er al op ingegaan waarom een gaming muis absoluut essentieel is voor een eersteklas game ervaring. En dat je je keuze van een gaming muis goed moet overdenken, en af moet laten hangen van onder meer, welk type game je speelt.

Vergeet alleen niet, dat bij een gaming muis ook een goede gaming muismat hoort. Bij een snel en fel gevecht op leven en dood in een FPS, of in een zenuwslopende scene in een MMPORG of MOBA game, red je het niet met een simpel muismatje. Ervaren gamers weten daarom dat ze een eersteklas game muismat moeten hebben. Een solide basis voor hun gameplay, waarmee ze hun game net dat extra zetje geven om de overwinning te behalen.

En dat is waar we in dit artikel dieper op in zullen gaan. Want zelfs gamers die graag achter een PC zitten, snappen niet altijd hoe belangrijk het is om bij een goede gaming muis, ook een eersteklas game muismat te hebben. Alleen met een goede gaming muismat komt je gaming muis tot zijn recht. En kan je je gameplay naar de next level tillen.

Van kale “X-Y positieindicator” naar XXL gaming muismat LED

Ergens vlak na de steentijd, in de zestiger jaren van de vorige eeuw, werd de eerste muis uitgevonden. Deze muis werd uitgevonden door twee heren genaamd William English en Douglas Engelbart, beide verbonden aan het Amerikaanse Stanford Research Institute. 

De naam voor deze uitvinding was vrij complex: ‘X-Y positie-indicator voor een beeldschermsysteem’. Deze muis werkte met wielen. Daarna werd dit opgevolgd door een tracking ball.

Oudjes herinneren zich nog het eindeloze leed van vettige wieltjes die de bewegingen van de tracking ball niet meer doorgaven.

nog zonder gaming muismat
De eerste computermuis ooit. Bron: SRI (CC BY-SA 3.0)

Je moest dan je muisje open peuteren en de wieltjes schoonkrabben. En de kat speelde graag met de wegrollende tracking ball. Een kat en muis spel, dus. Want probeer je poes maar eens te scheiden van haar speeltje.

Ook toen al was een goede game muismat belangrijk. Voor de wrijving.

In beschaafde tijden, dus deze eeuw, kwam de muis met een optische sensor. Die natuurlijk ook zijn hebbelijkheden heeft, daarover meer. De eisen aan de gaming muismat veranderden hierdoor.

Waar de tracking ball voldoende wrijving moest ondergaan, heeft de optische sensor van de moderne muis een game muismat met voldoende contrast nodig. Dus als je een wit stuk plastic als gaming muismat kiest, zal je game weinig tekenen van leven vertonen. Dat ligt dan niet aan je muis, maar aan je muismat.

Toch blijft wrijving belangrijk, en wel voor je game beleving. Wrijving maakt het mogelijk om nauwkeuriger te bewegen. Een goede game muismat heeft de juiste balans tussen wrijving en gemak om de muis er over heen te schuiven.

Daarom maken e-gamers en andere hard core gamers een doelbewuste keus voor het materiaal van het oppervlak van hun game muismat.

Wat is een gaming muismat?

Allereerst natuurlijk de vraag: wat is een gaming muismat nou precies? Hoe verschilt een dedicated gaming muismat van een “gewone” muismat? En is er wel een verschil?

Het antwoord daarop is simpel. Ja, er is een verschil. Een gaming muismat verschilt behoorlijk van een standaard muismat. Zo is deze om te beginnen veel groter. Want een gamer moet veel sneller bewegen en vaak veel langere bewegingen maken in een game, dan een kantoorwerker.

Verder is het materiaal van de game muismat aangepast aan de behoeften van gamers en werkt de gaming muismat nauw samen met de gaming muis. Dit alles heeft geleid tot een aantal wijzigingen in het ontwerp van een game muismat, vergeleken met die van een standaard muismat. Zo is de achterkant ruw, zodat de game muismat niet slipt als jij heftige muisbewegingen maakt, en je zo je kill niet misloopt zoals bij een goedkoop muismatje.

Ook is een gaming muismat vaak voorzien van allerlei extra functies die speciaal chill zijn voor gamers. Zo zijn veel muizen tegenwoordig draadloos en worden ze draadloos opgeladen via Qi. Geavanceerde gaming muismatten beschikken daarom over een draadloze Qi oplader. Zo hoef je die niet extra op je game bureau rond te laten slingeren.

En niets gaat boven een gaming muismat led.

En, goede game muismatten maken veel nauwkeuriger schieten en bewegen mogelijk met je muis. Een game muismat lijkt een klein dingetje, maar als je er eenmaal een hebt, dan merk je het verschil als gamer direct.

gaming muismat
Een andere slimme innovatie is Deze HP OMEN XXL gaming muismat LED is niet alleen erg groot, maar bevat ook een draadloze Qi oplader om je smartphone of muis op te leggen en zo op te laden. Verder zijn er allerlei mooie lichteffecten in te programmeren. Een lader, kerstverlichting en muismat in één dus.

Waarom zou je een gaming muismat gebruiken?

Er zijn meerdere redenen voor iemand om een gaming muismat te gebruiken. De belangrijkste is uiteraard, dat je veel en vaak wilt winnen en niet gehinderd wilt worden door een slippende muismat terwijl jij de kill van de eeuw maakt.

Beter materiaal geeft de betere gamer de beslissende voorsprong en verstandige gamers investeren dan ook strategisch in absoluut superieur materiaal.

gaming muismat
Deze Artisan Hayate Otsu gaming muismat XXL is een voorbeeld van samoerai perfectie. Je tegenstanders zijn compleet kansloos als jij ze een voor een omlegt met ijzeren, muurvaste precisie, terwijl hun muismatten weg zwabberen. Weinig knipperende lampjes, wel de perfecte speelmat om de vloer aan te vegen met je opponenten.

Volgens sommige kenners is het niet eerlijk, dat gamers een grote voorsprong opbouwen op deze manier. Daar kunnen we tegen in brengen, dat een verstandige investering in game accessoires ook onderdeel is van een doordachte game strategie. Door je game accessoires op elkaar af te stemmen, en te gaan voor de beste gaming mousepad, behaal je veel sneller een welverdiende overwinning.

Ik wil een gaming muismat kopen, waar moet ik op letten?

Het is logisch dat jij als PC-gamer nu ook denkt aan het aanschaffen van een game muismat voor jezelf. Daarvoor zijn er echter wel enkele dingen waar je op moet letten om te zorgen dat je een geschikte, en geen verkeerde muismat koopt.

Voordeel is dat je elke gaming mousepad kan gebruiken voor elk soort game. Echter, als je het beste van het beste wil hebben, is het aan te raden dat je een muismat gaming koopt die ook echt aansluit bij het soort games waar jij vaak aan meedoet.

FPS gaming muismat

Zo zijn er bijvoorbeeld de speciale FPS gaming muismat, die speciaal voor first person shooters (FPS) zijn ontworpen. Deze zijn vrij glad, zodat de gamer snel met zijn muis kan bewegen. Metalen oppervlaktes zijn erg populair, of andere harde materialen als polycarbonaat of ander hard plastic. Ze zijn ook een XXL gaming muismat, want je zal merken dat je bij een spannende shooting match die extra vierkante centimeters van een grote game muismat hard nodig hebt.

MMO , MOBA en MMPORG game muismat

Voor games waarbij nauwkeurigheid en comfort belangrijker is dan snelheid, is een zachte game muismat handiger. Ook hier is een grote gaming muismat natuurlijk handiger. Heb je een draadloze muis, dan kan je overwegen om een game muismat te kopen waar je met Qi je draadloze gaming muis of smartphone kan opladen. Vind je ledjes fijn, dan kan je een XXL gaming muismat LED kopen. Een nuttiger accessoire is eentje die ook als USB hub fungeert, want USB poorten kan je nooit genoeg hebben.

Slipvast

Heeft je muismat een slipvaste achterkant? Dit is zeer belangrijk. Ga voor zacht schuimrubber of een ander slipvast materiaal. Sommige slipvaste muismatten zijn wel heel vast, ze zijn vastgeplakt aan je bureau.

Slijtvast

Als jij een fanatieke gamer bent, heeft je gaming muismat daar heel wat van te lijden. Daarom kan je beter een muismat gaming kopen met een slijtvaste toplaag. Zo kan je gaming muismat vele jaren mee.

Waterproof

Een muismat gaming moet bestand zijn tegen vloeistof. Zeker tijdens urenlange game sessies gebeurt het geregeld dat een kopje koffie of blikje fris over je muismat belandt. Je wilt dan geen kortsluiting. Grote fabrikanten hebben doorgaans hun elektrische veiligheid goed voor elkaar. Bij een Alibaba product moet je dat maar afwachten.

Polssteun

Sommige muismatten gaming hebben een zachte polssteun. Heb je last van je polsen, of wil je voorkomen dat je dat krijgt, dan is het nuttig te zoeken naar een XXL gaming muismat LED met polssteun. Dat is pas echt lekker gamen.

Koop een veilige game muismat bij een betrouwbaar bedrijf

Ook zitten producten op Alibaba vaak vol giftige stoffen zoals zware metalen. Koop daarom bij een gerespecteerde fabrikant via een betrouwbare website als bol.com. Dan heb je je muismat gaming ook lekker snel en veilig in huis, zonder gedoe met het betalen van hoge importbelasting achteraf. Want gamen moet toch ontspanning blijven, of niet dan?

Heb jij ook nog een toetsenbord nodig? Lees dan hier verder over een gaming toetsenbord!

Vaak gestelde vragen game muismat

Hoe verschilt een gaming muismat van een gewone pc-muismat?

Muismatten gaming zijn speciaal ontworpen om games mee te spelen. Over het algemeen zijn ze veel groter en hebben een hard, glad of juist effen, zacht oppervlak. Vaak zijn ze voorzien van knipperende lampjes of draadloze laadstations. De XXL gaming muismat LED.

Welke soorten gaming muismatten zijn er?

Er zijn twee belangrijke soorten game muismatten te onderscheiden. De muismatten voor shooters en voor overige games. Verder zijn er hybride muismatten met zowel een hard en glad als een zacht oppervlak, die om kunnen worden gedraaid en zo in een ander type muismat kunnen veranderen. Er zijn eenvoudige muismatten zonder elektronica en muismatten met knipperende ledjes, laadstations en dergelijke. Deze zijn over het algemeen duurder.

Hoe duur zijn gaming muismatten?

Budget gaming mousepads zijn al verkrijgbaar voor minder dan een tientje. De topmodellen, met knipperende lampjes en draadloze laadstations, kosten vijftig tot meer dan honderd euro. Met talloze modellen tussen deze twee uitersten.

Conclusie: een goede muismat is de basis voor een solide game

Vaak wordt de muismat door gamers over het hoofd gezien. Dat is jammer. Muismatten zijn belangrijk, want ze vormen eigenlijk onderdeel van één systeem met de muis.

Speel je veel FPS, koop dan een harde, gladde muismat. Voor overige games is een zachte muismat beter. Ga voor een grote muismat, tenzij je weinig plaats hebt. En let op, of de muismat wel slip proof is. Handige accessoires zijn een Qi draadloos laadstation en een USB hub functie. LEDjes zijn vooral interessant voor liefhebbers, maar minder nuttig. Ze maken je gaming spot wel een stuk vrolijker.

Ben je er uit, welke game muismat het wordt?

Winnen is fijn. Klaar om jouw oneerlijke voorsprong op je game opponenten te regelen? Koop gelijk de beste game muismat goedkoop bij Bol.com!

Home » Gaming muismat | De solide basis voor je gameplay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *