Pokemon | Alles over de Japanse successerie

Waar komt Ash Ketchum vandaan? Wat zijn Misty Pokemon, Brock Pokemon, en Legendary Pokemon Natures? Ontdek dit en nog veel meer hier..

Ash Ketchum met de Pokémon Pikachu op zijn schouder.
[table “317” not found /]

Wat zijn Pokémon?

Pokémon zijn pocket monsters, monsters die je in je zak stopt. In een Pokéball, die veel weg heeft van het grote, kogelronde ei van een Japanse neushoornkever. Ze verstoppen zich net als insekten in het hoge gras. Maar er zijn ook grote Pokémon.

Pokémon zijn vaak geïnspireerd zijn op bestaande dieren, dino’s of fantasiewezens. De Heracross kwam al voorbij. En zo is er de salamanderachtige Charmander, de Golem (een mythisch wezen uit de joodse folklore) en de zeesterachtige Staryu.

Een Pokémon die lepels verbuigt, de Kadabra, in het Japans Yungerer, wekte de toorn van de lepelbuigende illusionist en zelfverklaard paranormaal medium Uri Geller.

Flink wat rechtszaken volgden.

Na twintig jaar gaf Geller zijn strijd tegen Kadabra op, wat hem weer flink wat media-aandacht opleverde. Waar het Geller vermoedelijk allemaal om te doen was. Het was dan wel weer tof dat hij zijn excuses aanbood.

Ontdek als Ash Ketchum en Misty pokemon
Kadabra, de lepelbuigende Pokémon

Pokédex

Elke Pokémon heeft een nummer en staat geregistreerd in de Pokédex. Dat is een soort catalogus van Pokémons. De Pokédex groeit steeds met elke generatie. Zo bevatte de eerste generatie 151 Pokémon, wat ondertussen aan is gegroeid tot bijna negenhonderd. De officiële Pokemon Company Pokédex vind je hier.

Van capsule monsters, naar pocket monsters, naar Pokémon

Het verhaal van Pokémon begint klein. Met Japanse neushoornkevers.

Japanse huizen zijn klein, dus ruimte voor een hond of kat, of zelfs een hamster, hebben de meeste Japanners niet. Dus vangen Japanse kinderen insekten, zoals de Japanse neushoornkever. Dit is een grote kever van ongeveer vijf centimeter groot.

Deze kevers vechten met elkaar, wat een grote bron van vermaak is voor de Japanse jongens.

Want wie heeft de sterkste kever, die de andere kever van de boomstam duwt? Op de Ryukyu eilanden, in het zuiden van Japan, wordt er zelfs gewed om geld bij gevechten tussen kevers.

Japanse neushoornkever. De mannetjes vechten duels met elkaar uit door elkaar opzij te duwen.

Insekten als inspiratie voor Pokemon

Satoshi Tajiri, geboren in 1965 in een voorstad van Tokio, ging als kind veel naar buiten en ving insekten en andere kleine dieren in het bos. Ruilde ze met zijn vrienden en liet ze met elkaar vechten. Zijn grote droom als kind was om entomoloog te worden. Insectenkenner.

Tajiri werd ouder, en zijn plannen veranderden. Hij ging naar de middelbare school en vervolgde zijn studie aan een elektronicacollege.

Met een paar vrienden richtte een tijdschrift op, GameMania, en merkte dat de kwaliteit van videogames veel te slecht was naar hun zin.

Hij bedacht dat hij zelf eigenlijk ook graag videogames wilde maken. En waar kon je dat beter dan bij Nintendo, dat net een sterke groei doormaakte?

Ontdek als Ash Ketchum en Misty pokemon
De Pokémon Heracross is geïnspireerd op de Japanse neushoornkever.

Pokemon redt Nintendo Gameboy

Dit bracht hem op een idee. Zou je van zijn liefhebberij uit zijn kindertijd geen spel kunnen maken? Waarin “pocket monsters” met elkaar gingen vechten en je steeds nieuwe pocket monsters kan verzamelen en laten evolueren. Zodat ook kinderen in de grote steden, waar geen natuur is, dit gevoel konden ervaren.

In die tijd zakte de verkoop van de GameBoy, Nintendo’s handheld console, in. In het brein van Tajiri rijpte een plan. Wat, als hij de kabels waarmee de GameBoys aan elkaar gekoppeld kunnen worden, zou gebruiken om pokemon over te hevelen van de ene speler naar de andere? Zo gezegd, zo gedaan. Nintendo zag eerst weinig in het plan, maar had veel respect voor Tajiri’s reputatie als succesvolle game ontwikkelaar.

En daarna maakte Nintendo een van de meest verstandige beslissingen uit haar bestaan.

De lancering van de eerste Pokémon game: De werktitel “capsule monsters” werd Pocket Monsters: Red, snel gevolgd door Blue en Yellow.

Later werd “pocket monsters” hernoemd tot Pokémon. In Japan is de franchise nog steeds bekend als ポケットモンスター, Poketto Monsutā.

De Japanse oerversie van de game, The Pocket Monster Trainer.

Distributeurs zagen er eerst weinig in, maar de Pokémon game verspreidde zich razendsnel, mond tot mond, tussen gamers. De Pokémon spellen waren niet meer aan te slepen en de GameBoys, die kort daarvoor dood waren verklaard, ook niet. Sterker nog, er werden meer Gameboys verkocht dan ooit.

Kort daarop volgde de Pokémon trading card game. Tajiri werd in de loop van de jaren multimiljardair. En de rest is geschiedenis. Maar wat zijn Pokémon precies?

Hou jij van gaming en vind jij Pokémon leuk? Lees dan verder en kom alles te weten over Pokémon.

Trainen van Pokemon

Pokémon zijn een soort huisdieren. Als je wilt dat Pokémon voor je gaan vechten, moet je een band met ze opbouwen en ze trainen. Pokémon verdienen XP door ze gevechten te laten winnen met andere Pokémon.

Trainen van Pokémons kan je ook in een Pokémon Gym. Ook deze zijn geïnspireerd door iets typisch Japans, de dojo, waar je vechtsporten leert. Maar in de Gym train je juist je Pokémon.

Ash Ketchum gaat dan ook de ene na de andere Gym af, zoals die van Misty (Pokemon watwer specialist) en Brock (Pokemon Rock specialist) om een Pokémon Master te worden. In het oude Japan gebeurde dit ook, omdat iedere dojo, net als in Pokémon, een andere specialiteit had.

Terug weer naar de Pokémon. Is hun XP voldoende hoog, dan stijgt hun level. Maar je kan ook Rare Candy’s gebruiken om een Pokémon een level te laten stijgen. Is hun level hoog genoeg, dan kan je er aan denken om ze te laten evolueren.

Evolutie van Pokemon

Pokemon kunnen stijgen in level door XP, gevechtservaring. Sommige Pokémon kunnen evolueren, als ze een bepaalde level hebben bereikt. Er zijn rupsachtige Pokémon die via een pop in een vlinder veranderen. De vertederende babyschildpad Squirtle evolueert via de Wartortle tot de gevreesde Blastoise.

En zo is er de Bulbasaur, de allereerste Pokémon in de Pokedex, die via de Ivysaur kan evolueren tot de zeer sterke Venusaur.

Elke evolutie verandert de sterke en zwakke punten van een Pokémon.

Ontdek als Ash Ketchum en Brock pokemon
Bulbasaur, Ivysaur en Venusaur

Welke dat precies zijn, verschilt uiteraard per Pokémon en kan je in de Pokédex opzoeken. Wel liggen de bijzondere krachten van de geëvolueerde Pokémon vaak (niet altijd) in het verlengde van de oorspronkelijke Pokémon.

Gigantamax

Je kan tijdelijk je Pokémon een extra boost geven in sommige gevallen. Dit is de Gigantamax vorm, de meest verpletterende vorm van de Pokémon.

De hoogte wordt dan tien keer zo groot. Vanzelfsprekend veranderen dan ook de gevechtsstats. Zoals altijd, raadpleeg de Pokédex voor details.

Niet iedere Gigantamax vorm is aantrekkelijk in een Pokémon gevecht.

Brock pokemon en als Misty pokemon
Gigantamax vorm van de Venusaur

Gigantamaxing lukt alleen bij 32 soorten, en daarbij alleen bij Pokémon met de Dynamax factor.

Bijzondere krachten en zwakheden van Pokemon

Wat Pokémon zo populair maakt, zijn hun bijzondere krachten. Zo zijn er Pokémon die hun tegenstanders kunnen elektrocuteren, kunnen bevriezen en verbranden. Of magie er op los laten. Elke Pokemon heeft unieke krachten. Dat zijn er dus heel veel, maar het aantal categorieën van krachten is beperkt. Die hangen af van het type van de Pokemon.

Er zijn 18 typen: Normal, Fire, Water, Grass, Electric, Ice, Fighting, Poison, Ground, Flying, Psychic, Bug, Rock, Ghost, Dark, Dragon, Steel en Fairy. Pokémon kunnen tot twee groepen tegelijk behoren.

We zien hier elementen van het Japanse shinto-geloof terugkomen. In shinto is de natuur bezield. De Pokémon hebben dus iets weg van shinto-geesten.

Toch is geen van de Pokémon dodelijk. Het ergste wat een Pokemon kan overkomen is dat deze flauwvalt (”’faint”).

Dit was een bewuste game design keuze van Satoshi Tajiri. Hij vindt de meeste games veel te gewelddadig en wilde een game voor kinderen ontwikkelen, waarin er geen doden vallen.

Ash Ketchum leerde van Brock Pokemon te temmen die deze verwoestende aanval uit kunnen voeren.
De Magmastorm speciale aanval. Hoe de tegenstander dit overleeft is dan weer een raadsel.

Omdat elke Pokémon unieke krachten en zwakheden heeft, is geen enkele Pokémon onoverwinnelijk. Uiteraard zijn er wel Pokémon die gemiddeld genomen sterker zijn dan andere, en die zijn vaak ook erg gewild. Zo heb je meer aan een vrij zeldzame Charmander dan aan een veel voorkomende Rattata.

En wat je met deze Pokémon doet? Wel, een steeds sterker team verzamelen om duels te winnen, natuurlijk. Zoals het eindduel met je aartsvijand, Gary Oak, die net als jij, Ash Ketchum, de sterkste Pokémon trainer ter wereld wil worden..

Ash Ketchum in duel met het neefje van de professor

In de oorspronkelijke Pokémon game voor de Gameboy, speel je Red, later Ash Ketchum genoemd, een leerling-Pokémontrainer. Leuk weetje: in de Japanse versie van Pokémon heet Ash, net als de bedenker, Satoshi. Ash Ketchum komt in elke volgende Pokémon game terug.

Ash Ketchum heeft veel weg van bedenker Satoshi op jonge leeftijd. Een jongen van ongeveer tien jaar, die fanatiek op zoek is naar allerlei bijzondere beestjes.

Je moet Pokémon vangen voor de grote Pokémon kenner professor Willow, in de regio Kanto. Kanto heeft veel weg van het echte Kanto in Japan, met Tokio en omgeving.

Om je te helpen krijg je van de vriendelijke professor de elektrische muis Pikachu, of een andere Pokémon, om je tijdens je missie te helpen. Het doel van die missie is ook om je Pokédex vol te krijgen.

Zo help je de professor weer mee bij zijn onderzoek.

ash ketchum
Ash Ketchum, de hoofdpersoon in de meeste Pokémon games en manga’s, reisde samen met de Misty Pokemon trainer.

In zijn zwerftocht door Kanto ontdekt Ash Ketchum steeds grotere en sterkere Pokémon. Dat is maar goed ook, want het neefje van de professor, Gary Oak, vindt het maar niets daat de professor zoveel bewondering voor Ash Ketchum heeft en zint op wraak. Maar gelukkig ontmoet Ash behulpzame mensen, zoals Misty (Pokemon trainer) en Brock (Pokemon trainer). Met Misty Pokemon en Brock Pokemon maken we nader kennis.

Wie is Misty (Pokemon trainer)?

Misty (Pokemon), in het Japans heet ze カスミ, Kasumi, is een ambitieuze Water Pokémon Meester en een voormalige reispartner van Ash Ketchum. Misty (Pokemon) is ook de Gym Leider van de Cerulean Gym en deelt de speciale Cascade Badge uit aan Trainers die haar verslaan.

Ze is, zoals gezegd, gespecialiseerd in Pokémon van het type Water.

Misty Pokemon reisde met Ash door de regio’s Kanto, de Oranje Eilanden en Johto, terwijl ze haar vaardigheden als Water-type Trainer aanscherpte.

Uiteindelijk besloot ze naar huis terug te keren om de Gym van haar familie te leiden. En Ash ontmoette Brock (Pokemon trainer, die vooral goed is in het trainen van Rock poketto monsuta).

misty pokemon
Misty (Pokemon trainer), voor een tijdje een metgezel van Ash Ketchum in zijn zoektocht naar meesterschap.

Wie is Brock (Pokemon trainer)?

Behalve Misty (Pokemon water) ontmoet Ash ook Brock (Pokemon trainer). In het Japans heet deze Brock Pokemon タケシ,Takeshi. Broeck, Pokemon Gym Leader van Pewter City’s Gym in Kanto, officieel bekend als de Pewter Gym, is na Misty Pokemon technisch een belangrijke tegenstander.

Brock (Pokemon trainer, met een rotsvaste wilskracht zegt hij van zichzelf) geeft de Boulder Badge aan Pokémon Trainers die hem verslaan in de strijd.

brock pokemon
Brock Pokemon kenner van het Rock type.

Hij is helemaal geobsedeerd door alles wat met rots en stenen te maken heeft. Hij is dan ook gespecialiseerd in Pokémon van het type Rock. En Brock (Pokemon trainer, dus, met een wat al te gezonde dosis zelfrespect) is nogal overtuigd van zichzelf, zoals je hier kan lezen…

Mijn keiharde wilskracht is zelfs zichtbaar in mijn Pokémon. Mijn Pokémon zijn allemaal keihard en hebben rotsvaste vastberadenheid. Dat klopt – mijn Pokémon zijn allemaal van het Rock-type!

Brock (Pokemon trainer van Pewter City’s Gym)

Wat zijn Legendary Pokemon?

Legendary Pokemon zijn een groep zeer zeldzame en vaak erg krachtige Pokémon, die meestal de hoofdrol spelen in de legendes en mythen van het Pokémon universum.

Speciale Pokémon is een subcategorie van de Legendary Pokemon die zijn beperkt of verbannen uit bepaalde officiële toernooien, battle facilities, en link battle formats. De meeste Speciale Pokémon zijn Legendary spelmascottes. Een bekende Speciale Pokemon is Lugia, de sterkste Legendary Pokemon uit het Trading kaart spel, die officieel niet op toernooien gebruikt mag worden.

Mythische Pokémon zijn een verwante maar aparte groep Pokémon, die meestal exclusief bij een speciaal evenement horen.

In media in de rest van de wereld werden Mythische Pokémon vóór Generatie V beschouwd als Legendary Pokemon.

Maar in de Japanse en Koreaanse media zijn de twee groepen altijd al als verschillend beschouwd.

legendary pokemon
Mew is de bekendste Legendary Pokemon.

Er zijn geen vaste criteria die bepalen wat een Pokémon tot een Legendary Pokémon maakt. Alleen verklaringen van officiële Pokémon media, zoals de games of anime, maken het zeker dat een Legendary Pokemon dat ook echt is. De bekendste Legendary Pokemon is Mew, maar er zijn ook andere Legendary Pokemon.

Wat zijn Pokemon Natures?

Elke individuele Pokémon heeft een van de Pokemon Natures. In totaal zijn er 25 Pokemon Natures. Elke van de Pokemon Natures heeft bepaalde effecten op gevechtsstats. Sommige worden groter, andere juist kleiner. Het is dus belangrijk om een van de Pokemon Natures te kiezen die jouw Pokémon het meeste vooruit helpt.

Heb je bijvoorbeeld de Pokémon Bulbasaur, dan kan je het beste een van de Pokemon Natures kiezen die zijn sterke kanten versterken. De Bulbasaur is erg sterk in Defense en Special Attack, maar heeft een zwakke Attack, die je toch al bijna nooit gebruikt. Het is dan slim om voor de Bulbasaur, van de Pokemon Natures, Modest of Calm te kiezen. Deze verlagen de toch al waardeloze Attack, maar verhogen de zeer sterke Defense en Special Attack van deze Pokémon.

↓Attack
(Spicy)
↓Defense
(Sour)
↓Sp.Atk
(Dry)
↓Sp.Def
(Bitter)
↓Speed
(Sweet)
↑Attack
(Spicy)
HardyLonelyAdamantNaughtyBrave
↑Defense
(Sour)
BoldDocileImpishLaxRelaxed
↑Sp.Atk
(Dry)
ModestMildBashfulRashQuiet
↑Sp.Def
(Bitter)
CalmGentleCarefulQuirkySassy
↑Speed
(Sweet)
TimidHastyJollyNaiveSerious

Je verkrijgt deze Pokémon Natures, door als favoriete smaak Dry of Bitter te kiezen en als meest gehate smaak Spicy. Eenmaal vastgelegd, zijn de Pokémon Natures niet meer te veranderen. Er zijn ook andere methoden om een Nature te kiezen. Dus ga zorgvuldig te werk. Hiermee kan je je Legendary Pokemon net die extra bonus geven om van een andere trainer te winnen.

Welke Pokémon games zijn er?

Sinds de oorspronkelijke release in 1996 zijn er alleen al in de hoofdserie zeventien videogames uitgebracht, als we de dubbelversies samen voegen toit één spel. Twee spellen zijn in voorbereiding en zullen in 2021 en 2022 gepubliceerd worden.

De bekendste game is natuurlijk Pokémon Go. Deze augmented reality game heeft meer dan 300 miljoen actieve spelers wereldwijd. Dat is ongeveer even veelmensen als er in de Verenigde Staten wonen! Daarnaast zijn de Pokémon kaarten ook nog erg populair!

Wil je meer Pokémons vangen met minder moeite?

De Pokemon Go Plus kopen van Bol.com is de oplossing!

Maar deze game is nog maar een paar jaar oud. De Pokémon rage begon met de eerste Pokémon game die op de Nintendo Game Boy werd gepubliceerd. We hebben een chronologische lijst samengesteld van alle main sequence Pokémon video games die er ondertussen door GameMania en Nintendo zijn gepubliceerd. En dat zijn er behoorlijk wat.

Lijst met officiële Pokémon games

1996Red and Green
Blue
1997
1998Yellow
Red and Blue
1999Gold and Silver
2000Crystal
2001
2002Ruby and Sapphire
2003
2004FireRed and LeafGreen
Emerald
2005
2006Diamond and Pearl
2007
2008Platinum
2009HeartGold and SoulSilver
2010Black and White
2011
2012Black 2 and White 2
2013X and Y
2014Omega Ruby and Alpha Sapphire
2015
2016Sun and Moon
2017Ultra Sun and Ultra Moon
2018Let’s Go, Pikachu! en Let’s Go, Eevee!
2019Sword and Shield
2020
2021Brilliant Diamond and Shining Pearl
2022Legends: Arceus

Genieten van Pokémon op een echte Nintendo?

Bol.com heeft alle Nintendo consoles, zoals de Switch en de DS!

Pokémon kaartspel

Daarnaast is er ook een kaartspel, waarbij de spelers elkaar af proberen te troeven met Pokemon en met speciale zetten.

Dit Pokemon Trading Cards spel is erg populair en leidt soms tot wildwesttaferelen op plaatsen waar Pokemon trading cards worden verkocht.

Bij dit spel kunnen spelers voor veel geld pakjes kaarten kopen, de zogeheten boosters, waarmee ze extra krachtige Pokemon kunnen verdienen.

Ash Ketchum, Misty Pokemon en Brock pokemon komen niet voor in dit kaartspel.

legendary pokemon card
De duurste Pokemon card ter wereld

Maar verder is dit spel qua game mechanics best wel boeiend en uitdagend en kun je er veel plezier aan beleven. Ook als je niet je hele portemonnee leeg hebt gekieperd. Voor ongeveer twee tientjes kan je de basisset van zestig kaarten kopen.

Anime series met Pokémon

Japan zou Japan niet zijn, als er ook niet talloze anime series over Pokemon zouden zijn uitgebracht. Wat heet, meerdere series zelfs. In deze series spelen beroemde Pokémon als Pikachu een belangrijke rol. En natuurlijk ook Ash Ketchum, Brock Pokemon en Misty Pokemon. Omdat er bijna 900 Pokémon zijn is er natuurlijk heel wat stof voor verhalen. Hier een overzicht.

1997Indigo League
1998
1999Adventures in the Orange Islands
The Johto Journeys
2000Johto League Champions
2001Master Quest
2002Advanced
2003Advanced Challenge
2004Advanced Battle
2005Battle Frontier
2006Diamond and Pearl
2007Diamond and Pearl: Battle Dimension
2008Diamond and Pearl: Galactic Battles
2009
2010Diamond and Pearl: Sinnoh League Victors
Black & White
2011Black & White: Rival Destinies
2012Black & White: Adventures in Unova
2013Black & White: Adventures in Unova and Beyond
XY
2014XY: Kalos Quest
2015XYZ
2016Sun and Moon
2017Sun & Moon: Ultra Adventures
2018Sun & Moon: Ultra Legends
2019Journeys
2020Master Journeys

Via Pokémon TV kan je veel anime series gratis bekijken.

Pokemon TV

Op de Nederlandse website van Pokémon vind je onder Pokemon TV heel veel leuke anime over de spannende avonturen van Ash Ketchum, Pikachu en heel veel andere Pokémon. Waaronder de serie 1: Het Begin, waarin Ash Ketchum kennis maakt met de professor en de Pokémon Pikachu ontmoet.

Alles is Nederlands ingesproken, dus ook voor de kleinsten is dit te volgen. Je ziet hoe de Pokémon elkaar bestrijden met spectaculaire aanvallen, en evolueren tot nog machtiger Pokémon. En het beste nieuws van allemaal, deze bekijken is helemaal gratis! Zo kan je alle avonturen van jouw Pokémon bekijken wanneer jij tijd hebt, en hoief je niet voor de tv te zitten.

Meteen beginnen met kijken? HIER vind je Pokemon TV!

Pokémon pretpark

Een speciaal Pokemonpretpark is er niet, dat je zou kunnen vergelijken met Disneyworld, maar er zijn wel vaker tijdelijke pretparkachtige evenementen rondom het Pokemon thema.

Dit natuurlijk vooral in het centrum van de Pokemon gekte, Japan. Er is nu een kortdurend evenement, georganiseerd in 2022.

In een natuurlijke omgeving, die 20 jaar onaangeroerd is gebleven, kunnen Pokémon fans handgemaakte Pokémon opsporen tussen het hoge gras.

Ontdek als Ash Ketchum en Misty pokemon
Handgemaakte Pokémon Oddish, tussen het hoge gras in Pokémon Wonder

Ongeveer het idee van de oorspronkelijke game. Dus best wel een subtiele attractie. Pokémon Wonder opent op zaterdag 17 juli en loopt tot en met 3 april 2022 in Yomiuriland. Yomiuriland is een pretpark in de buurt van Tokyo en Yokohama. Reserveer op tijd, er is namelijk enorm veel interesse.

Of, tip, heb je toegang tot een groot stuk land, en kinderen, maak dan zelf wat Legendary Pokemon (of gewoon wat leuke) en verstop ze voor een kinderfeest. Of koop pluche “poketto monsuta” als je geen zin hebt in creativiteit, dat vinden ze ook prachtig. De verjaardag kan dan niet meer stuk.

Pokémon merchandise

Kortom, Pokemon is meer dan alleen een reeks spellen, het is een compleet cultureel fenomeen. Dus uiteraard duiken er ook heel veel dingen met een Pokemonthema op. Voor de echte Pokemon fan is Pokemon meer dan alleen een spel, en eerder een complete lifestyle.

Beter genieten van Pokémon Go?

Koop een telefoon die speciaal geschikt is voor augmented reality!

Leuke dingen aan Pokémon

 • Verzamelen
  Is verzamelen jouw ding? Met Pokémon kan je je hart ophalen, want er zijn bijna negenhonderd Legendary Pokemon en andere. En deze ook in allerlei varianten.
 • Complex spel
  Zowel het kaartspel als de videogames szijn redelijk complex qua gevechten. je moet je dus flink verdiepen in de wereld van de pocket monsters om een echt goede Legendary pokemon trainer te worden.
 • Japanse cultuur
  Via Pokémon maak je kennis met verschillende elementen van de Japanse cultuur, zoals het verzamelen van insekten om ze met elkaar te laten vechten, shinto, manga, anime en dojo’s.
 • Nostalgie
  Veel spelers raakten besmet met het Pokémon virus toen ze kind waren. Het leuke aan Pokémon is dat ook de kinderen van nu de “poketto monsuta”. nog steeds helemaal het einde vinden. Dus je kan met het hele gezin op jacht.
 • Deel de Pokémon wereld met miljoenen andere spelers.
  Wereldwijd zijn er rond de 300 miljoen Pokémon Go spelers. Dat is meer dan 1 op de 30 mensen op deze planeet, en dan zijn ook de allerarmsten en Chinezen (die achter de Great Firewall zitten en dus geen Pokémon Go kunnen spelen) meegerekend. Medespelers vinden zal dus geen probleem zijn.

Nooit meer stress door een krappe databundel in Pokémon Go?

Neem Unlimited Data. Laat geen Legendary Pokemon ontsnappen en krijg je Pokédex compleet! Bekijk de scherpe aanbiedingen op GSMweb!

Veelgestelde vragen over Pokémon

Is Pokemon wat voor mij, of voor mijn kind?

Voor kinderen en autisten is Pokémon een ideaal spel, zeker voor autistische kinderen. De bedenker, Satoshi Tajiri, is autist. Maar ook niet-autisten vinden Pokemon leuk. De beste manier om er achter te komen of Pokemon wat voor je is, is om wat anime op Pokemon TV te bekijken, of een gratis Pokemon game app zoals Pokemon Go te downloaden.

Hoe vind ik Pokemon fans in mijn omgeving?

Voor kinderen is dit geen probleem, veel van hun vriendjes zijn Pokémon fans. Voor volwassenen: neem deel aan Pokémon conventies, of word lid van Pokémon Facebook- of appgroepen.

Hoe vind ik meer informatie over een bepaalde Pokémon?

Er zijn meerdere Pokédexen online, zowel de officiële van Pokemon Company als van liefhebbers.

Home » Pokemon | Alles over de Japanse successerie

Andere games


Hier vind je meer Apparata game nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *