5 dingen die Android heeft maar de iPhone 5S niet

Maar wel mooie kleurtjes, dat dan weer wel
Dus je zou zeggen dat het nieuwste paradepaardje van Apple alle fancyness en luxe aan boord heeft die je maar kunt bedenken. Dat valt best mee. Deze 5 dingen moet de telefoon namelijk ontbreken, en die zitten wel op Android-toestellen.

1. Optische Stabilisatie van de camera
Er zit een hele mooie camera in de 5S, met een aardig goede lens. Maar waarom Apple er niet voor gekozen heeft om de lens optisch te stabiliseren is ons niet helemaal duidelijk.

Enkele Android-toestellen met deze functie: de HTC One, LG G2, en Sony Xperia Z.

2. NFC
Apple heeft iBeacon. Het was enigszins verstopt tijdens de introductie, en we hebben er nog weinig over gehoord verder. NFC is veel breder geaccepteerd, en wordt als een simpele manier gezien om allerlei taken te doen.

Android-toestellen met deze functie: Heel veel. Zo ongeveer de complete current line-up van de meeste fabrikanten. Zie alle toestellen HIER.

3. Draadloos laden
Sinds iOS 6 kan je over Wifi synchroniseren, dus daar heb je het kabeltje niet meer voor nodig. Maar waarom zou je dan wel nog de telefoon moeten inpluggen om op te laden? Er zijn aftermarket oplossingen voor, maar Apple mist hier nu wel een leuk marge-artikel in de vorm van een oplaadpad. Want als je er eenmaal eentje thuis hebt, wil je er uiteraard ook eentje op kantoor en in de auto.

Enkele Android-toestellen met deze functie: de HTC Droid DNA en Google Nexus 7 tablet.

4. 802.11ac WiFi
Het gebrek hieraan is vrij opmerkelijk, aangezien Apple wel routers heeft die het ondersteunen, en de feature nu ook steeds meer opduikt in hun laptops en desktops.

Android toestellen met deze functie: HTC One, Samsung Galaxy Note 3.

5. Groter/hi-res display
Toegegeven, een telefoon hoeft niet het formaat van een tosti te hebben. (De Nokia N-gage, ken je ‘m nog?) Maar om in de 5S exact hetzelfde scherm te gebruiken als in de jaar-oude iPhone 5 is opmerkelijk. De iPhone 5C komt er mee weg omdat het eigenlijk een 5 in feestkleding is. Vooruit, groter is niet noodzakelijk, maar een hogere resolutie van op z’n minst 720p was leuk geweest.

Nu zeggen specs ook niet heel veel, maar bijvoorbeeld het gemis van 802.11ac Wifi is wel opmerkelijk. De 5S blijft een goede all-rounder, en Touc ID is innovatie waar we wat aan hebben, maar er is weinig waar de telefoon in uitblinkt. Wel zijn we benieuwd naar het potentieel van de 64-bit processor zodra daar een goed OS voor geschreven wordt, dat zou nog de troef van de iPhone 5S kunnen zijn.

25 reacties

  1. 6. Virussen 😉

    Ik vind een groter scherm niet handig, met de 5 kan je nu precies bij de linkerbovenhoek, er van uitgaande dat je hem met je rechterhand gebruikt.

  2. Dit zijn dingen die toestellen hebben die op Android draaien, en niet dingen die Android heeft zoals de titel doet vermoeden. En het is vrij logisch dat Apple niet de verscheidenheid of topspecs kan hebben, ze zijn maar één fabrikant met één nieuw toestel (5C noem ik niet nieuw) per jaar tegenover tientallen fabrikanten met Android (waar ook erg veel verscheidenheid in zit tussen de skins) die elk een grote range aan modellen hebben.

  3. Jammer dat Apple het vooral op het gebied van de schermen toch wel een beetje laat liggen de laatste modellen.

    De iPhone en de iPhone4 hadden een voor die tijd vooruitstrevend scherm. De rest helaas niet.

    Een grotere telefoon went zo snel (binnen de dag) dat Apple hier toch echt niet meer mee kan schermen.

  4. Ik denk dat alles terug te voeren is tot het ‘Apple-only’ adagio waar Apple zich al sinds jaar en dag van bedient, om eventuele imitaties en third-party suppliers de wind uit de zeilen te nemen en indien nodig juridisch aan te pakken:

    1. Apple hanteert een lenzenontwerp zonder mechanische beeldstabilisatie en dat is m.i. een bewuste keuze, want je zult altijd een paar ‘excuses’ moeten creëren om een toekomstige upgrade naar wéér een nieuwe iPhone te rechtvaardigen.

    2. NFC is ontwikkeld door de R&D afdeling van ‘onze eigen’ NXP (Voorheen Philips Semiconductor), waarbij Apple zelfs nog actief aan heeft bijgedragen. NXP wilde echter deze technologie aan een breed spectrum van toepassingen beschikbaar stellen, om de acceptatie en daarmee de kans van slagen zo groot mogelijk te maken. In Apple-termen: non-exclusiviteit. Een doorn in het marketing-oog van Apple.

    3. De macht van een stekkertje is dat jíj bepalen kunt welke lader, accessoire of communicatie de consument met z’n iPhone heeft. Third-party suppliers verbiedt je die dingen te maken, of je dwingt ze licentiekosten af te dragen over elke oplader, dock of kabel die er niet uit de Apple fabrieken komt gerold.

    4. Zie punt 1.

    5. Ook hiervoor geldt: zie punt 1, maar tevens punt 2 en 3: ontwerpbescherming. Het scherm heeft zulke specifieke specificaties dat iedere andere fabrikant die een toestel met de gelijke resolutie/afmetingen uitbrengt, een vette law-suit waarschijnlijk niet zal ontlopen.

  5. Geen radio ontvangst op iPhone. Geen timer op de camera. Grootte van het scherm vind ik echter prima, en ben vam htc naar iphone gestapt. Kwaliteit van het scherm kan wel beter.

  6. De iPhone heeft geen optische beeldstabilisatie nodig, aangezien deze dit softwarematig oplost door 4 verschillende foto’s te nemen en deze in elkaar te passen. Zo krijg je, in tegenstelling tot bij optische stabilisatie, ook een mooie bewegingsloze foto van iemand die aan het bewegen is. Oftewel, alleen maar de betere oplossing lijkt me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *