5 dingen die we weten over het gebruik van openbare wifi-netwerken

WiFi
Veel mensen hebben geen idee wat een onbeveiligd wifi-netwerk kan doen.

Vandaag presenteerde beveiligingsbedrijf Symantec de resultaten van een wereldwijd onderzoek dat in mei dit jaar werd uitgevoerd. Mobiele gebruikers die wel eens gebruik hebben gemaakt van een openbaar netwerk werden vragen gesteld. Er deden meer dan 15.000 respondenten mee, waarvan meer dan 1.000 uit Nederland afkomstig. De resultaten brengen interessante zaken aan het licht.

Men weet het verschil niet eens
Meer dan 53 procent van de ondervraagden weet niet wat het verschil is tussen een veilig en een onveilig wifi-netwerk. 60 procent van de ondervraagden voelt zich veilig bij het gebruik van een openbaar netwerk.

Men maakt geen gebruik van een VPN
Aangezien veel mensen niet eens het verschil weten tussen een veilig en een onveilig netwerk, is het ook geen verrassing dat 75 procent van de gebruikers geen gebruik maken van een Virtual Private Network (VPN). Je internetgedrag kan zonder VPN worden gecontroleerd op een openbaar netwerk. Met een VPN is dit een stuk lastiger en ben je zo goed als anoniem.

Persoonlijke informatie kan gezien worden
87 procent van de consumenten lopen risico dat persoonlijke informatie op straat komt te liggen door gebruik van een openbaar wifi-netwerk. Doe dan ook nooit bankzaken op een openbaar wifi-netwerk of andere persoonlijke dingen dat bijvoorbeeld een wachtwoord vereist.

Wat men uitspookt op openbare wifi-netwerken..
Eén op de zes ondervraagden geeft toe openbaar internet te gebruiken om 18+ content te kijken. Onder andere vanuit een hotel (40%), bij een vriend (34%) of in een restaurant (30%).

De populairste openbare wifi-plekken
Op nummer één staat een hotel of vakantiehuisje. Op twee een vervoersmiddel op land waar wifi wordt aangeboden, bijvoorbeeld een trein. Op drie een café of restaurant en op vier het vliegtuig.

Bron: 2017 Norton Wi-Fi Risk Report

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *