7 zaken die je nooit op Social Media moet plaatsen

Auteur: , 4 Reacties
Identiteitsfraude

Je geeft zonder dat je het door hebt gemakkelijk veel gegevens weg waar criminelen wel mee uit de voeten kunnen.

De laatste jaren maakt identiteitsdiefstal (nog steeds) een grote groei door. In het Verenigd Koninkrijk waren in 2015 bijvoorbeeld 57% meer slachtoffers hiervan dan in het jaar ervoor. Criminelen nemen steeds vaker een kijkje op Facebook of Twitter om persoonlijke gegevens te achterhalen, die vervolgens kunnen worden gebruikt om leningen af te sluiten en aankopen te doen. Deze 8 dingen moet je niet (openbaar) op je Facebook-profiel zetten.

Paspoort
Sommige mensen plaatsen een foto van hun paspoort online om aan hun vrienden kenbaar te maken dat ze op vakantie gaan, net Nederlander zijn geworden, of om een andere reden. Niet doen! Er staat een schat aan gegevens op die criminelen kunnen gebruiken om verschillende instanties ervan te overtuigen dat ze jou zijn. Ook een geboortedatum online plaatsen is niet handig.

Je adres of een foto van je huis
Op basis van een foto kan men soms uitvogelen waar je woont. In combinatie met andere gegevens kunnen bijvoorbeeld spullen worden besteld op jouw naam.

Kenteken van je auto
Als je net een nieuwe auto hebt wil je die natuurlijk showen op je profiel. Dat is prima, zolang het kenteken er maar niet op staat. Let op: dit is alleen als je het post onder je eigen naam. Posten onder een alias, bijvoorbeeld op Instagram of Twitter is geen probleem. In Nederland valt dit sowieso wel mee, omdat er geen persoonsgegevens aan een kenteken hangen.

Telefoonnummer
We vallen in herhaling, maar het is één van de details waarmee een bedrijf kan worden wijsgemaakt dat de crimineel jou is. Of andersom: je kunt worden gebeld door iemand die zich voordoet als bijvoorbeeld je bank, en door kennis van andere identiteitsgegevens behoorlijk overtuigend kan klinken.

Loonstrook
Zijn er mensen die dit op Facebook zetten? Ja, die zijn er – als er ergens opgeschept kan worden dan kun je er vanuit gaan dat sommigen het delen op Social Media. Niet doen. Op je loonstrook staan vaak zeer specifieke gegevens waarmee een bank of overheidsinstantie van je identiteit kan worden overtuigd.

Wachtwoorden
En ook deze spreekt vanzelf. Toch kan een wachtwoord soms ook uit de context van je profiel worden afgeleid. Stel dat je maar één pagina openbaar liked, dan is het wel zo handig die niet in je wachtwoord te verwerken.

Bankgegevens
Weinig mensen zullen de inloggegevens van internetbankieren op hun profiel zetten, maar je kunt het beste niet eens vermelden bij welke bank je zit.

Nu is het natuurlijk niet zo dat één van deze zeven zaken tot identiteitsdiefstal zal leiden. Het gaat om een combinatie van gegevens, waarmee andere gegevens kunnen worden achterhaald. Soms hoef je als fraudeur niets anders te doen dan in een telefoontje een callcentermedewerker om te praten. Al deze informatie kan daarbij helpen.4 reacties

Kenteken?
@entail: in België misschien? In NL inderdaad vrij onzinnig want geen persoonsgegevens.
@Griffin @entail: klopt, behalve als je het post op je eigen profiel (onder je eigen naam;) We hebben het ter verduidelijking nog wat toegelicht.
Laatst via marktplaats nog wat “typisch” ondervonden via marktplaats. Een koper wilde, voordat hij geld naar mij overmaakte, graag een kopie van mijn paspoort hebben en mijn bankgegevens. want ja, je weet natuurlijk nooit of de verkoper, ik dus, daadwerkelijk de spullen verstuurd.

Nooit doen dus. Met een kopie paspoort en je rekeningnummer kunnen criminelen, onder andere, telefoonabonnementen openen.

Ik ben er overigens niet ingetrapt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).