Absurd: Zo ziet een Chinese click-farm eruit

Clickfarm
Neppe reviews zijn een doorn in het oog van online shoppers. Dit is de plant waar de doorn aan groeit…

De wereld van online reviews wordt al jaren geteisterd door nep-accounts en fake reviews. Je hebt je vast ooit afgevraagd hoe een dergelijke operatie eruit ziet. Nou, zo dus.

Op de video is een Chinese click-farm te zien. Een Russische man legt uit dat het inderdaad om een geautomatiseerde nep-review-installatie gaat, en niet om een testfaciliteit. Er zouden zo’n 10.000 toestellen gebruikt worden die dag en nacht nep-reviews posten.

Door ongein als dit kunnen gebruikers niet uitgaan van een rating. Het zou immers kunnen dat de volledige 5-sterrenrating gebaseerd is op neppe reviews. Daarnaast vraag ik me af waarom click-farms deze praktijken erop nahouden. Zouden bedrijven als Amazon hen betalen voor deze service?

Gebruiker-tip
Gelukkig is de moderne mens bewapend tegen fraude zoals hierboven gedemonstreerd. Stel: Je wilt een nieuw product gaan kopen via Amazon. Het product heeft een paar honderd positieve reviews en een net gemiddelde van 4.3/5. Kopen, toch? Het zou zomaar kunnen dat de reviews op absolute lariekoek zijn gebaseerd. Door middel van Fakespot, een gratis website, kun je checken of producten met nep-accounts zijn aangeprezen of dat het product daadwerkelijk goed is. En nee, dit is geen geautomatiseerd bericht gesponsord door Fakespot zelf.

3 reacties

  1. Amazon zal niet betalen, te groot schandaal voor zo’n bedrijf.
    De app makers en de fabrikanten van de producten op amazon betalen voor deze “service” om zo meer te verkopen. Hoef je geen detective voor te zijn..

  2. “Daarnaast vraag ik me af waarom click-farms deze praktijken erop nahouden. Zouden bedrijven als Amazon hen betalen voor deze service?”

    Dude, serieus?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *