Amazon’s Jeff Bezos bouwt klok van $42 miljoen

Hoe laat het is? Laat me even een paar uur lopen
De gigantische klok is een symbool voor de toekomst van de mens en moet 10.000 jaar meegaan.

Er komt een tijd in het leven van iedere rijke entrepreneur, dat hij een fortuin uitgeeft aan een veel te duur en veel te uitbundig horloge. Jeff Bezos, effectief de rijkste man op aarde, doet hetzelfde, maar dan op steroïden. Hij is namelijk begonnen met het bouwen van een klok die 10.000 jaar moet meegaan.

De mechanische 10.000 jaar-klok was oorspronkelijk het idee van internetpionier Danny Hillis, als een manier om te blijven denken over de toekomst van de mensheid. De laatste jaren is het team van Amazon’s Bezos bezig geweest met het uitboren van een ruim 150 meter diep gat in een berg in Texas, waar de gigantische klok in geplaatst zal worden.

Het mechanisme wordt vanaf vandaag geïnstalleerd, zo laat Bezos in de onderstaande Tweet weten. Het symbool van lange termijndenken is volledig mechanisch, aangedreven door thermische dag/nacht-cycli en gesynchroniseerd met de zonne-middag.

Naast het feit dat de klok dus tien millennia moet functioneren, heeft het enorme bouwwerk ook een filosofische waarde. Want ja, God weet hoe de aarde er over een paar duizend jaar uitziet, hoe de mensheid dan naar tijd kijkt en hoe technologie is samengesmolten met ons ras. Een ding is relatief zeker: ook de toekomstige cyborg-mens kan gemakkelijk de tijd aflezen van de klok.

Althans, gemakkelijk… De locatie van het bouwwerk is niet bepaald geschikt voor een toeristisch uitstapje, zo stelt Bezos op deze website. De Sierra Diablo bergketen is meerdere uren rijden vanaf het dichtstbijzijnde vliegveld. Oh, en je moet een retelang voetpad oplopen dat je naar de desbetreffende plek op zo’n 600 meter hoogte brengt.

Meer over Jeff Bezos’ sleutel naar zijn fortuin lezen? In dit artikel bespreken we de accumulatie van chipfabrikant Blink door Amazon. Ook patenteerde het Amerikaanse bedrijf recentelijk een wel heel futuristische spiegel. Tot slot lees je hier alles over Amazon Prime in Nederland.

Screenshot @JeffBezos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *