Amerikaanse defensie test deze autonome robotdrones

Auteur: , Geen reacties
Robot Drone

De Uncrewed Tactical Autonomous Control and Collaboration (UTACC) is een robot die compleet zelfstandig drones lanceert en aanstuurt.

Robots en drones die autonoom samenwerken. Toekomstmuziek, maar er wordt serieus aan gewerkt. Sterker nog, ze worden zelfs al (in concept) getest. Dat gebeurde in een gesimuleerde stadsomgeving die in een lab in Quantico is gebouwd.

Het is de bedoeling dat de robot op de grond zelfstandig de drone lanceert. Het duo geeft dan ieder eigen omgevingsinformatie door aan bestuurder, die zo een beter beeld heeft van het slagveld, of een andere relevante situatie.

In één van de tests werd zo informatie doorgespeeld aan een marinier, die het op zijn beurt verzond naar een Navy M80 Stiletto, een experimenteel stealth-vliegtuig, dat vervolgens raketaanvallen uitvoert. De doelwitten zijn aangewezen door een mens, maar worden door de robot en drone herkend.

Er is veel kritiek op het toekomstbeeld van ´geautomatiseerd moorden´, aanvallen die plaatsvinden puur op basis van dit soort robot-info, zonder dat een mens de knoop door hoeft te hakken. Daarom zal de menselijke bestuurder niet ´anytime soon´ verdwijnen, aldus Jim Jenkins, die de rol van Director of Science and Technology vervult in het Warfighting Lab van het Amerikaanse marinierskorps.

Tegelijkertijd zet het Amerikaanse leger sterk in op drones en aanverwante robots om informatie over doelwitten te vergaren. Op termijn, zegt Jenkins, moet zelfs geautomatiseerde medische zorg voor soldaten kunnen worden bewerkstelligd.

Van de tests zijn helaas nog geen videobeelden beschikbaar.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).