Apple en Google sluiten vrede, stoppen met patentenoorlog

Apple en Google sluiten vrede
De jarenlange strijd tussen Apple en Google is over. De twee techgiganten hebben de strijdbijl begraven.

Dat meldt Reuters. De twee bedrijven hebben een gezamenlijke verklaring naar buiten gebracht waarin ze verklaren ‘samen te willen werken om patenten te hervormen’. Het zal dus niet snel meer tot een confrontatie komen voor de rechter.

De goede relatie tussen Apple en Google – Google-topman Eric Schmidt zat in het bestuur van Apple – verslechterde nadat wijlen Steve Jobs de heilige oorlog aan de zoekmachinegigant verklaarde toen het niet lang na de presentatie van de eerste iPhone met Android op de proppen kwam.

Wat volgde was een aaneenschakelingen van rechtszaken over een weer. In 2010 kwam daar een rechtszaak tegen Motorola bij, dat toen in handen was van Google. Apple vond dat Motorola een aantal patenten had geschonden. Motorola counterde daarop met een soortgelijke claim, maar een rechter veegde de rechtszaak in 2012 van tafel wegens gebrek aan bewijs.

Het opheffen van de patentenoorlog tussen Apple en Google betekent niet dat ze nu elkaars patenten mogen gebruiken. Ze gaan louter samenwerken om de patenten opnieuw vorm te geven. Lijkt ons goed nieuws voor zowel de consument (minder geld naar rechtszaken) en andere Android-telefoonfabrikanten.

De hevige strijd tussen Apple en aartsrivaal Samsung gaat nog wel gewoon door. Onlangs werd bekend dat het de partijen niet is gelukt een schikking te treffen.

Eén reactie

  1. Apple sluit vrede met Google maar blijft strijden tegen Samsung? Dat gaat nooit lang goed – of Samsung moet op redelijke termijn afstappen van Android en al z’n kaarten zetten op Tizen voor hun telefoons.

    En als ik zie hoe moeilijk het is voor Microsoft om met Windows (Phone) 8 marktaandeel af te snoepen van iOS en Android, plus het feit dat Baidu en daarvoor Croix ook geen succes werden, Geloof ik niet dat Tizen het in zich heeft om wel een succes te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *