Apple gaat hun schermreparatie-beleid stevig aanpakken

Dit pijnlijke aanzicht kennen we allemaal
Geen gehannes meer in schimmige reparatietentjes.

Tot voor kort moest ieder gebroken iPhone-scherm (en dat zijn er potverdorie veel) naar een officiƫle Apple Store gebracht worden voor reparatie. Daar gaat het miljardenbedrijf verandering in brengen. Vanaf eind dit jaar kun je je iPhone namelijk ook laten repareren bij onafhankelijke (gecertificeerde) reparatiecentra, zo meldt Reuters.

Horizon

Volgens Reuters zou Apple tegen het einde van dit jaar zo’n 400 Horizon-machines hebben gemaakt. Deze magische, bijna mystieke machines zouden nodig zijn voor het perfect repareren van een iPhone. Ze zijn bij Apple natuurlijk niet gisteren geboren, en erkennen dat het vervangen van een scherm gemakkelijk door een niet-officiĆ«le reparateur gedaan kan worden zonder dat de garantie geschaad wordt. Of je probeert het gewoon zelf met deze kit.

De Horizon-machines zijn daarentegen onmisbaar bij het repareren van een vingerafdrukscanner. Vanwege veiligheidsrisico’s is het namelijk niet mogelijk om de scanner te vervangen zonder het nieuwe onderdeel te laten communiceren met het brein van de smartphone. Je raadt het al: Daar heb je een speciale machine voor nodig. De eerste machines zullen allereerst naar landen zonder een officiĆ«le Apple Store gestuurd worden, zodat men daar officieel hun iPhone kan laten repareren.

Wetsvoorstellen
De timing van het nieuwe beleid lijkt iets te maken te hebben met wetsvoorstellen die in de Verenigde Staten beginnen door te druppelen. In een aantal staten buigen politici zich over het ‘right to repair‘-beginsel. “Dit moet smartphonefabrikanten verplichten om gebruiksaanwijzingen voor reparatie te leveren, tools te maken voor het diagnosticeren van het probleem en originele vervangende onderdelen te verschaffen aan onafhankelijke techneuten en particulieren,” aldus Reuters in hetzelfde artikel.

Grote bedrijven als Apple zijn veelal tegen dergelijke wetten omdat dit de producent ervan weerhoudt om kwaliteit te garanderen. Met andere woorden: Als iedereen met originele onderdelen en een reparatieboekje alles kan repareren, komen er onbetrouwbare iPhone’s in omloop.

Een andere interpretatie zou kunnen zijn dat de miljardenbusiness van het repareren van iPhone-schermen simpelweg te lucratief is. Die commerciƫle insteek is niets nieuws voor Apple. Al jaren staat het bedrijf bekend om het uitsluiten van praktisch iedere hardware die niet door henzelf gemaakt is.

Wat de gedachtegang achter het nieuwe beleid ook is, binnenkort kunnen Apple-heads op meer plekken terecht met hun kapotte iPhone waardoor wachttijden bij de officiƫle winkels stukken lager moeten worden. Of er in Nederland (en omstreken) Horizon-machines zullen worden gebruikt is nog niet bekend.

EĆ©n reactie

  1. Ik vind het helemaal prima dat men zijn telefoon makelijk kan laten repareren, maar ik vroeg mij af of deze Horizon-machine ook de prijzen voor een reparatie zou laten dalen. Op dit moment betaal je voor een iPhone 7 scherm reparatie minimaal 160 euro! Dit is niet normaal voor een stukje glas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *