Apple iPhone 5 is officieel dood

Apple iPhone 5 is officieel dood
Hoewel het uiterlijk en de specs van de smartphone niet vreselijk oud ogen, is het toestel inmiddels te oud in de ogen van zijn maker.

Apple heeft de iPhone 5 toegevoegd aan de lijst van Vintage and obsolete products. Een grote lijst van Apple-producten die niet meer in aanmerking komen voor updates of een servicebeurt. Denk aan klassiekers als de Apple III en de eerste generatie iMac, maar ook de zesde generatie iPod Nano, de iPhone 4 en nu dus ook de iPhone 5.

Dit betekent dat je niet langer bij Apple hoeft aan te kloppen voor een officiële reparatie. Het tijdperk iPhone 5 ligt inmiddels ver achter ons. We kregen onder andere de 5S, de 6, de 6S, de 7, de 8, de X en nu de XS en XR. Dan klinkt de iPhone 5 opeens verdraaid oud.

Het Amerikaanse techbedrijf gaat redelijk goed om met duurzaamheid van zijn producten. De moderne iPhones en computers gaan ongeveer vijf tot zeven jaar alvorens ze in aanmerking komen voor de lijst der lijsten. Apple geeft in dat opzicht vrij lang updates of voert vrij lang officiële reparaties uit. Helaas trekt het merk wel een lijn en dat is dus tussen de vijf en zeven jaar. Natuurlijk kun je altijd nog gaan naar een derde partij, mocht je een iPhone 5 gebruiken en het ding moet gerepareerd worden. Daar wordt je nog vaak wel geholpen.

4 reacties

  1. Hoewel het uiterlijk en de specs van de smartphone niet vreselijk oud ogen… Als ik eerlijk ben ziet de iPhone 5 (en indirect dus ook de 5S) er hopeloos verouderd uit. Niet in de laatste plaats ook doordat Apple (iPhone X) maar ook o.a. Samsung (S6, 7, 8, 9) en Xiaomi (Mi Mix 1, 2, 2S, 3) het uiterlijk van telefoons de laatste twee, drie jaar aanzienlijk hergedefinieerd hebben. De iPhone 5(S) ziet er anno 2018 uit als een relikwie uit een tijd die toch echt als ‘vroegâh’ kan worden beschouwd.

    • @rrrobert: ik heb zakelijk een 5S en privé een 7S. Zakelijk doe ik weinig met m’n iPhone, behalve bellen, mailen en appen. En dan is ‘ie toch echt behoorlijk snel. En het formaat vind ik nog steeds prettiger dan dat van m’n 7S. Het is maar net waarvoor je het gebruikt of wat je ermee doet. Maar de 5S voelt voor mij alles behalve een oud relikwie.

  2. De iPhone 5 was het laatste 32-bit device dat nog ondersteuning had. Niet zo gek dus, dat die support stopt. Dat die 5S sneller aan voelt, kan kloppen: dat was altijd al een veel sneller toestel dan de 5, en bovendien wel 64-bit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *