Apps verplicht geschikt voor alle soorten smartphones

Auteur: , 6 Reacties
Blackberry - iOS - Windows Phone - Android - Symbian

Zou het niet fantastisch zijn wanneer iedere app op je smartphone draait ongeacht of je telefoon op iOS, Android, Windows, Blackberry of een ander besturingssysteem draait?

Ja absoluut, maar dit bezitters van een iPhone of Android-toestel hoeven zich hier momenteel niet heel druk over te maken. Van de meeste apps verschijnen in eerste instantie een iOS en Android variant. Windows, Blackberry en andere mobiele besturingssystemen worden meer dan bij uitzondering overgeslagen of verschijnen (veel) later.

App-neutraliteit
Het zal je dan ook niet verbazen dat uitgerekend Blackberry baas John Chen ervoor pleit dat het app-ontwikkelaars wordt verplicht om hun app voor ieder platform beschikbaar te maken. Zo wordt voorkomen dat bepaalde besturingssystemen worden voorgetrokken en anderen worden uitgesloten. “App-neutraliteit” noemt hij dat, zoals we dat kennen van Netnetraliteit. De politiek zou zich hier hard voor moeten maken.

Gaat niet gebeuren
Ondanks dat Chen heel duidelijk preekt voor eigen parochie, heeft hij deels wel een punt, want kleine spelers worden volledig weggedrukt door de grote jongens en krijgen daardoor geen eerlijke kans.

Toch dit gaat natuurlijk nooit gebeuren. Je kunt in alle redelijkheid ontwikkelaars niet dwingen een app voor alle smaken mobiele besturingssystemen te ontwikkelen. Naast de eerdergenoemde bekende namen zijn er ook kleinere spelers zoals Firefox, Ubuntu, Tizen en Sailfish die een graantje proberen mee te pikken in de mobiele markt. Het is voor ontwikkelaars totaal niet rendabel om voor iedere variant een app te ontwikkelen. Apple heeft immers ook nooit geroepen dat er van iedere Windows applicatie ook verplicht een Mac versie zou moeten zijn.

Enfin, het is een leuk proefballonnetje. John Chen heeft weer “five minutes of fame” gehad en wij gaan over tot de orde van de dag.6 reacties

Dus omdat bepaalde fabrikanten het beter doen, betere bedrijfsvoering hebben en de producten beter op de markt weten te zetten moeten zij hun voordelen die ze daarmee behaald hebben inleveren? Klinkt als een jaloers iets van meneer Chen.
Meneer Chen is welkom om een ontwikkelopdracht bij mij neer te leggen. Wel tegen betaling natuurlijk.
kan toch nooit lukken, met een Android toestel kan je bv al meer dan met een iphone. Kijk maar naar de toepassing voor whatsapp op het web te gebruiken, dit lukt niet met de iphone maar met een 50 euro kostend Android toestelletje al wel…
kan je met een Android ook imessage gebruiken en zometeen apple pay, wat nu al een hit in Amerika aan t worden is?
@progames: met Android kun je gewoon smsen naar iedereen ongeacht of hier “imessage” of staat of niet.
ik gebruik al ruim een jaar NFCop mn nexus7 :)
een enkele winkel doet al mee, en alle nieuwe bankpasjes hebben het ook al.
geen voordelen.
@progames: (Apple probeerde uberhaupt “ibeacon” te verkopen, maar alle bedrijven waren al met NFC bezig, Apple wist z’n koppigheid voor de verandering aan de kant te schuiven, en stapt nu ook in het NFC bootje..)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).