Bill Gates kiest partij tegen Apple: ‘kraak die phone’

Bill Gates
Facebook, Twitter, mensen met hersenen, en zelfs Microsoft, er is veel steun voor Apple’s beslissing om niet mee te werken aan het breken van de eigen encryptie. Bill Gates laat echter een ander geluid horen.

In een interview met The Financial Times verwoordt Bill het zo:

“This is a specific case where the government is asking for access to information. They are not asking for some general thing, they are asking for a particular case.”

Dat is een merkwaardige uitspraak, omdat Apple juist volhoudt dat het nooit eerder informatie uit een toestel met iOS 8 of hoger heeft gehaald en dat er voor dit doel compleet nieuwe software zou moeten worden gebouwd – software die de eigen beveiliging dus breekt. Maar volgens Gates gaat het hier niet om een backdoor:

“It is no different than [the question of] should anybody ever have been able to tell the phone company to get information, should anybody be able to get at bank records. Let’s say the bank had tied a ribbon round the disk drive and said ‘don’t make me cut this ribbon because you’ll make me cut it many times.”

Hier vergelijkt hij de ‘onbreekbare’ encryptie dus met een lintje om een harde schijf. Zou dat een eerlijke vergelijking zijn?

Gates stelt zich op het standpunt dat de overheid ‘in bepaalde gevallen’ toegang tot dit soort data moet krijgen en zegt te hopen dat er een debat komt over de kwestie.

3 reacties

    • @Jantje_555: Er zit een 4-cijferige code op het toestel en na 10 mislukte pogingen wordt de inhoud van het toestel onbereikbaar. Dat zit zo ingebakken in het OS.

      De FBI wil dat Apple een variant van het OS maakt die oneindig invoeren van de code mogelijk maakt. Die kunnen ze dan op het toestel laden en dan simpelweg iedere combinatie uitproberen.

      De software die Apple hiervoor moet ontwikkelen is dan in het bezit van de overheid en biedt hen toegang tot ieder toestel.

      Macht is niet te vertrouwen tenzij je het kunt controleren en aangezien de (Amerikaanse) overheid graag dingen stiekem doet is het slecht beleid om ze blind te vertrouwen.

  1. Dit is een redelijk dilemma.

    Apple als volledig Amerikaans bedrijf zou waarschijnlijk niets liever doen dan het Amerikaanse grondgebied zo goed mogelijk verdedigen door het verschaffen van de juiste inlichtingen.

    Echter, aan de andere kant heb je natuurlijk de privacy van je klanten die je ten alle tijden dient te waarborgen. Apple is bang dat wanneer men een zogeheten backdoor inbouwt dit te pas en te onpas gebruikt zal worden. Iets met een schaap en een dam.

    De meest logisch optie lijkt mij dan ook om het éénmalig toe te staan en onder strikte voorwaarden zodat er geen precedent geschapen zal worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *